4 modalități de a stimula arderea grăsimilor
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Există mai multe metode de a stimula arderea grăsimilor. Una dintre ele este dieta ketogenică. Aceasta presupune renunțarea la consumul de carbohidrați. În urma acestei schimbări, organismul este forțat să declanșeze un proces metabolic numit cetoză.
În cetoză, organismul arde grăsimile, deoarece le folosește ca sursă de energie. Poate fi vorba atât despre grăsimile depozitate în corp, cât și despre cele din alimentație. Ficatul începe să producă corpi cetonici, care oferă energie inimii și creierului.
1. Redu consumul de carbohidrați
Primul pas pentru a stimula arderea grăsimilor este reducerea substanțială a consumului de carbohidrați. Nu trebuie să mănânci mai mult de 15 – 20 grame pe zi. În acest fel, organismul nu mai poate folosi glucoza sau zahărul ca sursă de energie. Prin urmare, corpul își procură energia din acizii grași și grăsimile depozitate.
Glicogenul este glucoza depozitată în ficat și mușchi. Atunci când vine vorba de cetoză, glicogenul nu mai reprezintă o rezervă, ci principala sursă de energie pe care organismul începe să o folosească pentru a-și îndeplini funcțiile zilnice.
În primele zile, oboseala și proasta dispoziție sunt normale, deoarece corpul încearcă să se adapteze aportului redus de carbohidrați.
Citește și:
2. Adaugă ulei de cocos în dietă pentru a stimula arderea grăsimilor
A doua recomandare pentru a stimula arderea grăsimilor prin cetoză este adăugarea uleiului de cocos în dieta zilnică.
- Uleiul de cocos conține grăsimi numite trigliceride cu lanț mediu, care se absorb ușor în organism.
- Ficatul transformă aceste grăsimi în cetone, niște surse excelente de energie.
- De fapt, uleiul de cocos conține acid lauric, o substanță oferită ca tratament copiilor bolnavi de epilepsie care declanșează cetoza fără nevoia de a reduce consumul de carbohidrați.
3. Adaugă grăsimi sănătoase în alimentație
Un alt pas pentru a stimula arderea grăsimilor este adăugarea grăsimilor sănătoase în alimentație zilnică. Printre acestea sunt incluse și următoarele:
- Ulei de măsline
- Avocado
- Ulei de cocos
- Unt
Important este să consumi o cantitate echilibrată. Dacă vrei să slăbești, un consum excesiv de grăsimi poate mări aportul caloric zilnic.
În plus, este necesar să alegi grăsimi cât mai naturale. În acest fel, poți înlocui cu succes produsele bogate în aditivi chimici din comerț.
Te-ar putea interesa și:
4. Mărește aportul de proteine
Dacă vrei să stimulezi arderea grăsimilor, trebuie să optezi pentru un aport mediu spre ridicat de proteine. Ficatul obține aminoacizi prin digerarea proteinelor. Acești aminoacizi produc glucoza necesară pentru a transforma cetonele în energie utilizabilă.
Totodată, proteinele sunt vitale pentru a proteja musculatura în urma pierderii în greutate. După cum știi deja, odată cu arderea grăsimilor, poți pierde și masă musculară.
Avantajele cetozei
- Slăbești rapid prin folosirea grăsimii depozitate în corp ca sursă de energie. Totuși, nu este o metodă drastică în comparație cu o dietă săracă în carbohidrați.
- Cetoza ajută la metabolizarea carbohidraților atunci când sunt readăugați treptat în dietă.
- Organismul învață să folosească grăsimile într-un mod mai eficient. Efectul se păstrează de-a lungul timpului.
- Dieta ketogenică este foarte sățioasă. Nivelul anxietății care declanșează mâncatul pe fond nervos este redus, întrucât adaugi o cantitate mare de grăsimi sănătoase în alimentația zilnică.
Efecte secundare ale dietei ketogenice
Chiar dacă arderea grăsimilor pare atrăgătoare, trebuie să ții cont de faptul că orice cură de slăbire implică anumite riscuri.
Dieta ketogenică este naturală și te învață să mănânci sănătos, însă schimbările pe care trebuie să le faci în alimentație pot cauza anumite efecte secundare. Cele mai frecvente sunt:
- Amețeală și dureri de cap. Aceste simptome pot apărea după a treia zi, deoarece creierul are nevoie de glucoză pentru a funcționa.
În plus, corpii cetonici pot provoca anumite schimbări când încep să funcționeze. Procesul de adaptare poate cauza amețeli atunci când te ridici sau te miști prea repede.
- Respirație urât mirositoare sau gust metalic în gură. Se întâmplă adesea ca o cantitate mare de corpi cetonici să ardă grăsimile în acest fel.
- Urină urât mirositoare. Acest efect este cauzat de eliberarea cetonei prin urină.
- Transpirație excesivă. La fel ca în cazul urinei, transpirația reprezintă o modalitate de a elimina corpii cetonici din organism.
- Lipsă de calciu. Există o legătură între consumul ridicat de proteine și pierderea calciului prin urină. Aceasta ține de numărul de acizi necesari pentru digerarea proteinelor. Stabilitatea oaselor este foarte sensibilă la echilibrul acido-bazic din organism.
Pentru a evita această problemă, este indicat să iei un supliment de calciu.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- The ketogenic diet: one decade later. (2007)
John M. Freeman Pediatric Epilepsy Center, Johns Hopkins Medical Institutions, Baltimore, MD 21287-7247 - A review of low-carbohydrate ketogenic diets. Department of Medicine, Duke University Medical Center. (2003). 476-83.
- Effects of a high-protein ketogenic diet on hunger, appetite, and weight loss in obese men feeding ad libitum.
Division of Obesity and Metabolic Health and Biomathematics and Statistics Scotland, Rowett Research Institute. 2008 Jan;87(1):44-55 - Archivos Latinoamericanos de Nutrición, versión impresa ISSN 0004-0622. ALAN v.58 n.4 Caracas dic. 2008. Las dietas cetogénicas: beneficios adicionales a la pérdida de peso y efectos secundarios infundados. http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222008000400001
- Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria. Dietas cetogénicas en el tratamiento del sobrepeso y la obesidad. https://revista.nutricion.org/PDF/DIETAS-CETOGENICAS.pdf
- Lancet Neurol. 2008 Jun;7(6):500-6. doi: 10.1016/S1474-4422(08)70092-9. Epub 2008 May 2.
- The ketogenic diet for the treatment of childhood epilepsy: a randomised controlled trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18456557?dopt=Abstract
- Harvard T.H. Chan. Diet Review: Ketogenic Diet for Weight Loss. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/ketogenic-diet/
- Curr Treat Options Neurol. Author manuscript; available in PMC 2010 Jul 7. Published in final edited form as: Curr Treat Options Neurol. 2008 Nov; 10(6): 410–419.The Ketogenic Diet: Uses in Epilepsy and Other Neurologic Illnesses. doi: 10.1007/s11940-008-0043-8
- The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 85, Issue 1, January 2007, Pages 238–239, Benefits of ketogenic diets. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.1.238
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.