4 sfaturi pentru a preveni iritația de scutec
Scris și verificat de medicul Mario Benedetti Arzuza
Sfaturile pentru a preveni iritația de scutec sunt un aspect important pe care fiecare mamă ar trebui să îl cunoască, mai ales atunci când îngrijesc primul lor copil. Această afecțiune apare pe porțiunile de piele acoperite permanent de scutec.
În general, iritația de scutec apare în partea de jos a abdomenului, pe organele genitale, pe fese și pe partea de sus a coapselor, mai ales în primele luni de viață a celui mic. Cauza este expunerea directă la iritanți. Această afecțiune se mai numește și dermatită de scutec.
Diagnosticul și cauzele dermatitei de scutec
Diagnosticul dermatitei de scutec trebuie să fie stabilit de către medicul specialist. Simptomele acestei afecțiuni constau în apariția unor leziuni pe porțiunile de piele ce intră în contact cu scutecul copilului.
Principalele cauze ale iritației de scutec sunt:
- Pielea sensibilă a bebelușului și frecarea scutecului de aceasta
- Contactul prelungit cu urina și materiile fecale
- pH-ul alterat al urinei și materiilor fecale ale bebelușului
- Umezeala
- Igiena precară
Sfaturi pentru a preveni iritația de scutec
Dacă observi roșeață pe organul genital al bebelușului și pe fesele sale, trebuie să iei măsuri pentru a preveni iritația de scutec. Aceasta tocmai a început să se dezvolte. Afecțiunea poate fi prevenită numai dacă acționezi la timp.
Iată câteva sfaturi foarte utile pentru a preveni iritația de scutec:
1. Spală zonele intime ale bebelușului tău
Folosește apă curată din plin pentru a spăla zonele acoperite de scutec ale bebelușului atunci când execuți manevra de schimbare a acestuia. Este recomandat să eviți utilizarea săpunului. Apă curată și călduță este suficientă. Dacă dorești, poți utiliza însă soluții de spălat naturale cu pH neutru.
Apoi, usucă zona cu mișcări blânde de tamponare, fără a o freca, utilizând un prosop moale. Dacă este posibil, schimbă scutecul bebelușului într-un spațiu deschis. Nu folosi șervețele umede care conțin alcool sau parfum.
Îți recomandăm:
2. Schimbă scutecul bebelușului în mod regulat
Este foarte important să schimbi cât mai des scutecele copilului, cel puțin la fiecare 3 ore în fiecare zi, chiar dacă cel mic nu a urinat. Pe timpul nopții, dacă este posibil, schimbă scutecul la fiecare 5 ore. De asemenea, este necesar să schimbi hainele celui mic ori de câte ori acesta elimină materii fecale.
Ai grijă atunci când îi pui copilului un scutec nou. Asigură-te că acesta nu este prea strâmt pentru a nu se freca de piele și a declanșa o iritație.
Atunci când cumperi scutece, citește informațiile de pe ambalaj pentru a afla dacă cele pe care intenționezi să le achiziționezi sunt special concepute pentru piele sensibilă sau super-absorbante.
3. Folosește creme speciale pentru bebeluși
Achiziționează creme pentru bebeluși și aplică-le pe pielea copilului de fiecare dată după schimbarea scutecelor. Aceste creme trebuie să fie pe bază de apă și să conțină compuși astringenți blânzi, care închid porii, precum oxidul de zinc. Aplicarea zilnică a acestor produse de îngrijire ajută la formarea unui strat protector pe piele și la prevenirea apariției iritațiilor de scutec.
Aceste produse pot fi achiziționate din farmacii sau supermarketuri. Poți, de asemenea, să folosești rețete de creme naturale blânde, pe care să le prepari chiar la tine acasă din ingrediente atent selecționate.
Citește mai mult:
4. Fii atentă la schimbările din dieta copilului pentru a preveni iritația de scutec
Este important să păstrezi un jurnal în care să notezi toate schimbările din alimentația copilului tău, deoarece anumite alimente pot altera pH-ul materiilor fecale eliminate de acesta. Dacă observi că un anumit aliment îi provoacă iritații de scutec, oprește hrănirea celui mic cu acesta.
Același lucru li se poate întâmpla și bebelușilor care consumă lapte matern. În acest caz, trebuie să diversifici alimentația copilului și să verifici medicamentele pe care i le administrezi (dacă este cazul). Consultă-te cu un medic specialist în privința schimbărilor pe care plănuiești să le faci în ceea ce privește dieta bebelușului.
Este foarte important să pui în aplicare aceste sfaturi pentru a preveni iritația de scutec și apariția leziunilor deschise. În caz contrar, cel mic se poate confrunta cu infecții și disconfort major.
Trebuie să menționăm faptul că dermatita de scutec este o afecțiune comună în rândul bebelușilor cu vârsta sub 12 luni. Părinții nu sunt neapărat vinovați de apariția acesteia. Însă este necesar să ții cont de aceste sfaturi pentru a preveni disconfortul și durerile inutile.
Asigură-te că igiena copilului este una excelentă și nu vei fi nevoită să vizitezi medicul specialist prea des. Nu uita, prevenția este mai bună decât tratarea afecțiunilor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Román, T. P. (2016). Dermatitis del pañal y trastornos relacionados. PediatríaIntegral, 151. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2016/05/Pediatria-Integral-XX-03_WEB.pdf#page=7
- Miñana, I. V. (2012). Trastornos cutáneos más frecuentes del recién nacido y del lactante. Dermatitis del pañal. PediatríaIntegral, 195. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2012/06/Pediatria-Integral-XVI-3.pdf#page=7
- Enseñat, M. A. G. (2011). Dermatitis del pañal, prevención y tratamiento. Papel del Aloe vera. Matronas profesión, 12(3), 90-91. https://pdfs.semanticscholar.org/8a8a/b43180b984ab0abd28b62daef00900c20b21.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.