4 situații în care merită să te împaci cu fostul iubit
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Relația cu partenerul a ajuns în punctul în care nu mai puteați rămâne împreună fără să vă faceți rău unul altuia? Te gândești acum să îi mai acorzi o șansă, însă te întrebi dacă merită să te împaci cu fostul iubit?
În situația prezentată, îndoielile sunt justificate și normale. Până la urmă, a existat un motiv pentru care ați decis să vă despărțiți. În general, reînnodarea unei relații nu este o idee bună, deoarece se poate crea un cerc vicios și o legătură toxică. Însă, în anumite cazuri, chiar merită să te împaci cu fostul iubit.
În articolul de astăzi îți prezentăm situațiile în care ar trebui să mai acorzi o șansă unei foste relații. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să ierți și să uiți fiecare trădare, ci că este bine să analizezi cu atenție o posibilă intenție de împăcare.
1. Merită să te împaci cu fostul iubit dacă vă leagă mai mult decât iubirea
Pentru a-ți da seama dacă merită să te împaci cu fostul iubit, trebuie să te gândești dacă acesta îți oferă ceea ce îți dorești în viață. Nu ne referim la lucruri materiale, ci la bunăstarea psihologică și emoțională.
Un exemplu este situația în care v-ați despărțit din cauză că unul dintre voi s-a mutat și nu ați putut menține o relație la distanță. Dacă acum sunteți amândoi din nou în aceeași localitate și constați că persoana respectivă continuă să îți ofere siguranță, afecțiune, bucurie, fidelitate și prietenie, poate că merită să te împaci cu fostul iubit.
Desigur, poate fi vorba doar de confort sau lipsa dorinței de a căuta un nou partener. Însă merită să te întrebi dacă ești dispusă să reînnozi relația. La final, ai putea ajunge la concluzia că timpul în care ați fost despărțiți și ați fost la întâlniri cu alte persoane ți-a dovesdit că, de fapt, relația voastră era una reușită.
De obicei, relațiile reînnodate după o despărțire sunt mai solide, ambii parteneri fiind mult mai implicați.
2. Când motivul despărțirii nu este mai însemnat decât dragostea voastră
Decizia de a te împăca într-o bună zi cu fostul iubit îți aparține în totalitate. Totul depinde de cât de însemnate ți se par motivele despărțirii. Alți factori importanți sunt modul în care ați evoluat, măsura asumării răspunderii pentru faptele voastre și efortul depus pentru dezvoltarea personală.
Este important să analizezi situația și să privești lucrurile în perspectivă. Nu este nevoie să recurgi la critici și melodrame.
Unele aspecte nu sunt atât de grave, însă pe moment le acorzi o importanță uriașă deoarece ești prost dispusă, ai avut o zi grea sau simți că este picătura care a umplut paharul.
Este posibil, de asemenea, ca situația să nu mai conteze atât de mult, deoarece circumstanțele s-au schimbat sau nu te mai afectează.
În acest caz, trebuie să îți dai seama dacă au existat mai multe elemente pozitive decât negative în relația voastră și dacă problema poate fi depășită sau nu.
Dacă decizi să mai încerci o dată, ține cont de toate problemele și stabilește un termen limită pentru perioada de probă. Ideea este să depășiți toate dificultățile, nu să creați altele.
3. Dacă faptele sunt mai grăitoare decât vorbele
Pentru a te asigura că merită să te împaci cu fostul iubit, trebuie să observi dacă acțiunile sale corespund vorbelor. Cu toții știm cât de frumoase sunt cuvintele. Însă acestea nu sunt întotdeauna sincere. Trebuie să existe o corespondență între fapte și vorbe.
Să zicem că relația s-a încheiat din cauză că partenerul tău era foarte gelos. Acum îți spune că a învățat să se controleze și te simți tentată să îi mai acorzi o șansă. Însă, înainte de a accepta să încercați din nou, evaluează-i comportamentul pentru a-ți da seama dacă s-a schimbat cu adevărat:
- Te întreabă mereu unde ești și cu cine?
- Îți ia telefonul mobil și îți citește mesajele fără să îți ceară voie?
Trebuie să ai încredere în instinctele tale. Nu te lăsa amăgită de vorbele pe care vrei să le auzi. Sunt situații și elemente la care trebuie să fii foarte atentă înainte de a reînnoda o relație. Infidelitatea și gelozia nu sunt comportamente ușor de schimbat.
4. Vă dați amândoi interesul pentru a îmbunătăți relația
Un alt factor care îți arată dacă merită să te împaci cu fostul iubit este angajamentul de a îmbunătăți relația. O a doua șansă implică dragoste și responsabilitate din partea amândurora. Trebuie să comunicați sincer unul cu celălalt.
Unele persoane se străduiesc să mențină relația până când se satură și renunță. La un moment dat, partenerii lor își dau seama ce au pierdut și încearcă să refacă legătura.
Problemele apar când partenerul care a făcut atâtea eforturi în trecut nu mai este dispus să încerce. Dacă accepți să te împaci cu fostul, dar aștepți ca el să fie singurul care luptă de data aceasta, este posibil ca situația să se agraveze.
În acest caz, trebuie să reflectezi cu atenție asupra fostei relații. Stabilește noi limite pentru a întări angajamentul și a lăsa lucrurile să curgă de la sine.
Merită să te împaci cu fostul partener dacă amândoi sunteți hotărâți și dedicați
Unele persoane susțin că, odată ce o relație a ajuns la final, trebuie să închei capitolul pentru totdeauna. Această tactică este validă, dar nu dă roade în fiecare situație. Important este ca ambii să fiți împăcați cu decizia luată.
Fiecare persoană trebuie să hotărască pentru ea însăși, în funcție de propriile sentimente, așteptări și angajamente personale. Stabilește-ți niște argumente solide. Discută apoi cu partenerul tău pentru a vedea dacă sunteți pe aceeași lungime de undă. Asigură-te că vreți să vă asumați împreună acest risc.
Oricum ar fi, aveți grijă amândoi de sănătatea și bunăstarea voastră emoțională.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Hoyt, M. F. (2008). Solution-focused couple therapy.
-
Doss, B. D., Thum, Y. M., Sevier, M., Atkins, D. C., & Christensen, A. (2005). Improving relationships: mechanisms of change in couple therapy. Journal of consulting and Clinical Psychology, 73(4), 624.
-
Matson, P. A., Chung, S. E., & Ellen, J. M. (2012). When they break up and get back together: length of adolescent romantic relationships and partner concurrency. Sexually transmitted diseases, 39(4), 281.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.