4 soluții naturale împotriva acarienilor din casă
Acarienii sunt microorganisme care aparțin clasei arahnidelor și care se înmulțesc pe suprafețele din casă, mai ales în dormitoare. Acarienii se găsesc mai ales pe suprafețele unde se adună praf și, cu toate că nu îi putem vedea cu ochiul liber, se înmulțesc și sunt atrași de locuri umede, calde și de încăperi slab ventilate. Este important să avem la îndemână soluții naturale împotriva acarienilor din casă, iar în următorul articol îți detaliem patru dintre acestea.
Deși nu provoacă probleme directe în casă, acarienii sunt asociați cu alergii respiratorii, oculare și cutanate care se dezvoltă fără niciun motiv aparent. Curățarea generală a locuinței va elimina o parte dintre aceste microorganisme, însă uneori este necesar să folosești produse suplimentare ca să elimini toate bacteriile.
Din fericire, pe lângă insecticidele și agenții chimici din comerț, există o mulțime de soluții cu ingrediente naturale care te pot ajuta să scapi de acarieni. Am întocmit o listă cu cele mai bune soluții naturale împotriva acarienilor din casă. Nu ezita să le încerci pentru a-i combate!
Soluții naturale împotriva acarienilor
1. Bicarbonat de sodiu și ulei de arbore de ceai
Combinația de bicarbonat de sodiu și ulei de arbore de ceai este unul dintre produsele alternative care te pot ajuta să elimini acarienii de pe saltele și perne. Proprietățile sale distrug mediul de care au nevoie aceste microorganisme pentru a se înmulți. În plus, bicarbonatul de sodiu neutralizează mirosurile neplăcute.
Ingrediente
- O cană de bicarbonat de sodiu (150 g)
- 10 picături de ulei esențial de arbore de ceai
Mod de preparare
- Pune bicarbonatul de sodiu într-un recipient și amestecă-l cu uleiul de arbore de ceai.
Mod de întrebuințare
- Folosește o sticlă cu pulverizator și aplică amestecul pe suprafețele pe care vrei să le cureți. Lasă-l să acționeze timp de o oră.
- După aceea, freacă soluția cu o perie și elimină excesul cu un aspirator.
- Repetă acești pași cel puțin o dată pe lună pentru a dezinfecta suprafața în mod eficient.
Citește și:
2. Soluții naturale împotriva acarienilor cu oțet alb
Acizii organici din oțetul alb îl transformă într-un agent de curățare ecologic excelent. Această soluție te va ajuta să dezinfectezi suprafețele și va elimina praful și acarienii.
Ingrediente
- O jumătate de cană de oțet alb (125 ml)
- O jumătate de cană de apă (125 ml)
Mod de preparare
- Amestecă oțetul alb cu o cantitate egală de apă și toarnă-l într-o sticlă cu pulverizator.
Mod de întrebuințare
- Pulverizează soluția pe zonele în care observi praf și las-o să acționeze timp de 3-5 minute.
- Curăță suprafața cu o lavetă.
- Dacă vrei, poți să aplici soluția și pe saltea, însă nu uita să aerisești încăperea timp de câteva ore pentru ca soluția să se usuce.
- Repetă utilizarea de maxim două ori pe săptămână.
Citește și:
3. Alcool și uleiuri esențiale
Cu ajutorul alcoolului din dulăpiorul cu medicamente, poți să-ți prepari propriul insecticid pentru a elimina acarienii și a dezinfecta locuința. Este suficient să combini acest ingredient cu uleiuri esențiale care au efect antibacterian pentru a îndepărta acarienii și alte microorganisme.
Ingrediente
- O jumătate de cană de alcool etilic (125 ml)
- 10 picături de ulei esențial de lămâie
- 20 de picături de ulei esențial de eucalipt
Mod de preparare
- Toarnă alcoolul într-o sticlă cu pulverizator și adaugă uleiul esențialede lămâie și eucalipt.
Mod de întrebuințare
- Agită produsul înainte de folosire și pulverizează-l pe pat și pe oricare alte zone care sunt infectate cu acarieni, precum plapuma sau pernele.
- De asemenea, îl poți folosi ca să elimini praful acumulat pe suprafața mobilierului.
- Folosește soluția la fiecare curățenie.
4. Anason, cuișoare și levănțică
Combinând proprietățile cuișoarelor cu anasonul și lavanda, vom obține o substanță dezinfectantă 100% ecologică, ideală pentru eliminarea prafului. De asemenea, soluția lasă un miros plăcut și în cele mai neaeresite spații din casă.
Amestecul acestor plante este una dintre cele mai bune soluții naturale împotriva acarienilor din locuință. Se recomandă utilizarea acesteia în dormitor, pe mobilier, deoarece îndepărtează microorganismele care cauzează alergii și mirosuri neplăcute.
Ingrediente
- O cană de apă (250 ml)
- 2 linguri de anason (20 g)
- O lingură de cuișoare (10 g)
- 3 linguri de flori de lavandă (30 g)
Mod de preparare
- Pune apa la fiert și adaugă anasonul, cuișoarele și lavanda.
- Fierbe ingredientele timp de 3-5 minute, apoi acoperă vasul până când infuzia ajunge la temperatura camerei.
- Strecoară și toarnă infuzia într-o sticlă cu pulverizator.
Mod de întrebuințare
- Aplică soluția pe pat, pe perne și pe spațiile expuse la dezvoltarea și înmulțirea acarienilor.
- Repetă utilizarea de două ori pe săptămână.
Strănuți des, ai o senzație de mâncărime oculară și nasul înfundat? Dacă nu reușești să controlezi simptomele neplăcute ale alergiilor, este posibil ca acarienii să-ți fi invadat locuința.
Încearcă aceste soluții naturale împotriva acarienilor din casă și scapă imediat de aceste microorganisme!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- American Lung Association. (7 de junio de 2024). Dust Mites. Lung ORG. Consultado el 15 de septiembre del 2024. https://www.lung.org/clean-air/indoor-air/indoor-air-pollutants/dust-mites
- Bezabh, S., Tesfaye, W., Christenson, J., Carson, C., & Thomas, J. (2022). Antiparasitic activity of tea tree oil (TTO) and its components against medically important ectoparasites: A systematic review. Pharmaceutics, 14(8), 1587.. https://www.mdpi.com/1999-4923/14/8/1587
- Cambridge University Hospitals. (s.f.). How to reduce the level of dust mites in your home. Cambridge University Hospitals. Consultado el 5 de septiembre de 2024. https://www.cuh.nhs.uk/patient-information/dust-mites-in-your-home/
- Danna, C., Malaspina, P., Cornara, L., Smeriglio, A., Trombetta, D., De Feo, V., & Vanin, S. (2024). Eucalyptus essential oils in pest control: a review of chemical composition and applications against insects and mites. Crop Protection, 176, 106319. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261219423001424
- Jung, J., Lee, B., Mun, K., & Kwon, J. (2016). Analysis of Alkaloid Components and Essential Oils in the Jasmine Tea and Insecticidal Effects of Ethanolic Extracts of Jasmine Tea on House Dust Mite. International Journal of Bio-Science and Bio-Technology, 8(1), 387-398. https://gvpress.com/journals/IJBSBT/vol8_no1/35.pdf
- Mohapatra, C., Panda, S., & Kumar, S. (2018). A review on natural floor cleaner and insect repellant. World Journal of Pharmaceutical Research, 7(9), 125-130. https://wjpr.net/abstract_show/10174
- Nilprapat, P., Pumnuan, J., & Insung, A. (2017). Acaricidal properties of star anise (Illicium verum Hook. f.) essential oil against house dust mite [Dermatophagoides pteronyssinus (Trouessart)]. International Journal of Agricultural Technology, 13(7.3), 2307-2315. https://www.cabidigitallibrary.org/doi/full/10.5555/20183304217
- Zeni, V., Baliota, G., Benelli, G., Canale, A., & Athanassiou, C. (2021). Diatomaceous Earth for Arthropod Pest Control: Back to the Future. Molecules, 26(24), 7487. https://www.mdpi.com/1420-3049/26/24/7487
- Zinn, M., & Bockmühl, D. (2020). Did granny know best? Evaluating the antibacterial, antifungal and antiviral efficacy of acetic acid for home care procedures. BMC Microbiology, 20(1), 265. https://link.springer.com/article/10.1186/s12866-020-01948-8
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.