4 rețete de supe care elimină toxinele
Ficatul și rinichii sunt organele care îndeplinesc rolul de a elimina toxinele acumulate în organism. Acumularea toxinelor poate afecta calitatea vieții unei persoane, cauzând de asemenea afecțiuni acute și cronice. În acest articol îți dezvăluim rețetele a patru supe care elimină toxinele.
Este important să ajutăm aceste organe să-și îndeplinească funcțiile și să consumăm cât mai des alimente naturale și detoxifiante.
De unde provin toxinele?
Orice persoană acumulează toxine în corp, în ciuda faptului că ficatul și rinichii lucrează permanent pentru a le elimina.
Cu toate acestea, există multe elemente care intervin în acest proces, iar atunci când toxinele sunt prezente în cantități mari, cele două organe întâmpină dificultăți în realizarea detoxifierii.
Factorii care cauzează retenția toxinelor în organism sunt:
- Alimentele care nu se digeră bine.
- Alimentele nesănătoase bogate în grăsimi.
- Excesul de proteine de origine animală.
- Aditivii alimentari: conservanți, coloranți, arome artificiale, etc.
- Alcoolul.
- Tutunul și alte obiceiuri toxice.
- Produsele obișnuite de îngrijire corporală (săpunuri, loțiuni, pastă de dinți).
- Poluarea mediului (pesticide, gaze, etc.).
- Medicamentele.
- Emoțiile negative.
Aceste supe conțin ingrediente cu proprietăți detoxifiante care înlesnesc funcțiile naturale ale ficatului și rinichilor.
Pentru un gust mai bun, poți să adaugi zeamă proaspătă de lămâie, oțet de mere, ulei de măsline, un praf de piper cayenne și unul de sare de mare.
Servește aceste supe la cină timp de două săptămâni ca aperitiv, urmate de proteine ușoare (pește, ouă) și un măr sau un alt fruct.
Încearcă să adopți o dietă echilibrată și să bei cât mai multă apă între mese. Evită pe cât posibil substanțele menționate mai sus pentru a spori efectele pozitive ale supelor asupra sănătății tale.
Supe care elimină toxinele din urzici și țelină
Urzica este o plantă care purifică sângele. Poate fi culeasă de pe câmp sau din zone nepoluate cu ajutorul unor mănuși de plastic. Poate fi cumpărată și din magazinele naturiste. Urzica are următoarele proprietăți:
- Antiseptic
- Antiinflamator
- Astringent
- Detoxifiant
- Antireumatic
- Hipoglicemiant
Țelina este la rândul său un detoxifiant excelent ce îmbunătățește funcțiile ficatului și ale vezicii biliare, dar este benefică și pentru rinichi, motiv pentru care am inclus-o în această rețetă.
Te-ar putea interesa și:
Supe care elimină toxinele din păpădie și salată verde
Păpădia conține vitaminele A, B și C, acid folic, potasiu, siliciu, fier și taninuri. Ajută atât ficatul, cât și rinichii și este un detoxifiant excelent. Are proprietăți diuretice, digestive și ușor laxative.
Poate fi consumată proaspătă sau uscată.
Suntem obișnuiți să mâncăm salată verde în salate. Cu toate acestea putem să o gătim ca pe oricare altă legumă pentru a fi mai ușor de digerat.
Salata verde are proprietăți diuretice excelente și contribuie la reglarea sistemului nervos, ajutându-te să dormi bine noaptea după ce ai servit-o la cină.
Supe care elimină toxinele din chimen și ovăz
Pe lângă faptul că oferă supei puțină densitate, ovăzul conține fibre și proteine vegetale ce ajută la eliminarea substanțelor toxice din organism.
Te-ar putea interesa și:
Această cereală este extrem de hrănitoare și îmbunătățește tranzitul intestinal, fiind extrem de utilă atunci când vrei să-ți detoxifici complet organismul.
Chimenul este o mirodenie esențială în dietă. Acesta are proprietăți anticancerigene și antiinflamatoare puternice, stimulează producția de bilă și decongestionează ficatul.
Supe care elimină toxinele din ceapă și anghinare
Supa de ceapă este o rețetă clasică plină de beneficii și proprietăți medicinale. Ceapa este bogată în minerale, cum ar fi calciu, magneziu, fier, fosfor și sulf, printre altele.
În plus, aceasta conține cantități considerabile de vitamine: A, B, C și E. Indiferent că este consumată în stare crudă sau gătită, ceapa îmbunătățește funcțiile renale.
Anghinarea este una dintre cele mai cunoscute legume ce protejează ficatul. Poți să o mănânci ca atare sau să prepari un ceai din frunzele sale.
Nu uita că anghinarea poate da un gust amar supei, mai ales dacă folosești frunzele.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Mattes, R. (2005). Soup and satiety. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2004.09.021
- Di Monaco, R., Cavella, S., Torrieri, E., & Masi, P. (2007). Consumer acceptability of vegetable soups. Journal of Sensory Studies. https://doi.org/10.1111/j.1745-459X.2007.00097.x
- Park, M. (2014). Soups 2014. In Proceedings of the Tenth Symposium On Usable Privacy and Security.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.