Logo image
Logo image

Descoperă 5 deodorante făcute în casă

4 minute
Prin folosirea de deodorante vă veți simți mai bine, mai încrezător și veți scapă de situațiile neplăcute în care ceilalți sunt deranjați de mirosul dumneavoastră.
Descoperă 5 deodorante făcute în casă
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez

Ultima actualizare: 11 august, 2023

Prin folosirea de deodorante făcute în casă veți scăpa de ingredientele chimicale folosite în cele din comerț și veți mirosi mereu bine.

Tabieturile în igiena zilnică sunt extraordinare pentru o sănătate “de fier”. De aceea, în cele ce urmează, vă vom arăta cele mai bune 5 deodorante ce por fi făcute în casă.

Înainte de a alege produsul potrivit, trebuie să cunoașteți diferența între antiperspirante și deodorante. Foarte mulți oameni consideră că sunt identice și nu reușesc să facă diferența între acestea, însă sunt câteva deosebiri ce sunt bine de știut. Sunt foarte multe opțiuni în magazine și, neștiind diferențele, puteți face o alegere nepotrivită.

Citește și:

Prepară-ți acasă un deodorant natural

Diferențe între deodorante și antiperspirante

Așa cum spuneam, sunt două tipuri de produse ce prezintă câteva diferențe majore. În cele ce urmează le vom evidenția pe cele mai importante:

  • Deodorante: deodorantele sunt folosite în principal pentru a elimina mirosurile neplăcute cauzate de transpirație. Așadar, aceste produse nu sunt concepute să diminueze cantitatea de transpirație, ci doar să prevină mirosurile neplăcute ale acesteia. Majoritatea sunt fabricate din diferite parfumuri amestecate cu alcool și au efect pentru 12 ore. Acest tip de produs este absorbit cu ușurință prin piele.
  • Antiperspirante: așa cum indică și numele, acest tip de produs, spre deosebire de deodorante, este conceput pentru a împiedica apariția transpirației. Acest lucru este posibil prin crearea unui înveliș în jurul glandelor sudoripare, în general din cantități mici de aluminiu. Antiperspirantele sunt mult mai eficiente față de deodorante și au un efect puternic antibacterian. Însă, nu este recomandat să fie aplicat pe anumite zone ale corpului, deoarece blochează porii.
Some figure

Care este mai bun: deodorantul sau antiperspirantul?

Răspunsul la această întrebare depinde foarte mult de nevoile dumneavoastră. Așadar, persoanele ce nu produc o cantitate mare de transpirație și nu au un miros puternic neplăcut pot opta pentru deodorante. Va ajuta la prevenirea mirosurilor neplăcute deoarece cantitatea de transpirație nu este mare.

Persoanele ce transpiră mult ar trebui să aleagă antiperspirantele. Acestea vor reduce în mod vizibil cantitatea de transpirație și vor preveni mirosurile neplăcute. Evident, folosirea deodorantului rămâne o variantă și în acest caz deoarece ajută în a preveni mirosurile neplăcute, însă veți elimina aceeași cantitate de transpirație din organism.

Totuși, experții consideră că cea mai bună soluție o reprezintă alegerea unor produse deodorante ce sunt combinate cu un antiperspirant. Acestea vă vor ajuta să mascați mirosul neplăcut cu un parfum plăcut și să reduceți volumul de transpirație, în special dacă eliminați cantități excesive.

Îți recomandăm și:

Petele de deodorant de pe haine – 6 trucuri ca să le elimini

Cele mai bune 5 deodorante făcute în casă

  • Piatra de alaun: foarte mulți oameni consideră acest tip de mineral ca fiind un deodorant natural excelent. Nu numai că previne mirosurile neplăcute, dar este și un bun astringent datorită proprietăților sale antibacteriene. Mai mult, ajută la vindecarea zonelor iritate, este foarte eficient și persistă.
  • Aloe vera: această plantă, în special prin seva ei, este foarte eficientă ca și deodorant. Poate fi folosită pe întregul corp, fie ca atare, fie amestecată cu uleiuri. Această plantă este folosită și în vindecarea disconfortului digestiv sau a rănilor superficiale. Așadar, aloe vera este o opțiune excelentă.
  • Bicarbonatulmulțumită proprietăților sale, bicarbonatul de sodiu este un alt remediu eficient ce poate fi folosit în lupta cu transpirația și mirosurile neplăcute. De fapt, este mult mai eficient față de produsele comerciale vândute în magazine. Totuși, trebuie să aveți grijă deoarece lasă urme pe haine. De aceea, vă recomandăm să îl aplicați în cantități mici și cu grijă.
  • Uleiuri esențiale: o metodă practică, la costuri reduse ce v-o recomandăm cu încredere. O opțiune este să le folosiți în combinație cu alte produse sau ingrediente. Așa cum am menționat mai sus, pentru a oferi un parfum plăcut deodorantelor. Doar câteva picături vă vor ajuta să mirosiți bine întreaga zi.
  • Ulei de arbore de ceai: acest tip de ulei este foarte bun ca deodorant. Nu numai că ascunde mirosurile neplăcute dar funcționează și ca antiseptic, antibacterian și antifungic. De asemenea, poate fi folosit pentru a trata infecții și răni ale pielii.

Încearcă rețetele de deodorante făcute în casă de mai sus pentru a vedea care ți se potrivește cel mai bine organismului tău.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • National Cancer Institute. Antiperspirants/Deodorants and Breast Cancer. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/myths/antiperspirants-fact-sheet#r3
  • J Inorg Biochem. 2005 Sep;99(9):1912-9. (200%). Aluminium, antiperspirants and breast cancer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16045991
  • Indian J Med Res. 1996 Jul;104:157-9. In vitro antimicrobial activity of potash alum. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8783521
  • PeerJ. 2016; 4: e1605. Published online 2016 Feb 2. The effect of habitual and experimental antiperspirant and deodorant product use on the armpit microbiome. doi: 10.7717/peerj.1605
  • J Conserv Dent. 2012 Jul-Sep; 15(3): 246–248. Evaluation of antimicrobial efficacy of Aloe vera and its effectiveness in decontaminating gutta percha cones. doi: 10.4103/0972-0707.97949
  • Corral, Laura & Post, Laurie & MONTVILLE, THOMAS. (2006). Antimicrobial Activity of Sodium Bicarbonate. Journal of Food Science. 53. 981 – 982. 10.1111/j.1365-2621.1988.tb09005.x.
  • Clin Microbiol Rev. 2006 Jan; 19(1): 50–62. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) Oil: a Review of Antimicrobial and Other Medicinal Properties. doi: 10.1128/CMR.19.1.50-62.2006

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.