Logo image
Logo image

5 probleme cauzate de somnul insuficient

2 minute
Cât des ți se întâmplă să irosești ore de somn prețioase din cauza unui program de dormit inadecvat?
5 probleme cauzate de somnul insuficient
Ultima actualizare: 04 februarie, 2019

Dormi mai puțin de 8 ore pe noapte? Acest poate fi foarte dăunător pentru sănătate. În acest articol îți prezentăm cinci probleme cauzate de somnul insuficient.

Probleme cauzate de somnul insuficient

1. Predispoziție mai mare la îmbolnăvire

Unul dintre cele evidente semne care indică faptul că nu dormi suficient sau nu te bucuri de un somn de calitate îl reprezintă slăbirea sistemului imunitar. Astfel, devii mult mai predispus la îmbolnăvire, mai ales la afecțiunile cauzate de diverși viruși sau bacterii, cum ar fi gripa.

În realitate, sistemul imunitar este cel mai afectat de lipsa somnului. Atunci când dormi mai bine, suferi de mai puține boli și ai o stare generală mult mai bună. Deși pare greu de crezut, virozele respiratorii pot fi probleme cauzate de somnul insuficient.

Citește și:

Care este legătura dintre diabet și tulburările de somn?

2. Modificări ale programului de somn

Some figure

Atunci când dormi prost, ciclul și programul de somn se modifică. Prin urmare, un indiciu clar al somnului insuficient este dificultatea de a adormi.

De asemenea, se poate întâmpla și să te trezești cu ceva timp înainte de a-ți suna alarma, ceea ce înseamnă că nu ai dormit atâtea ore câte îi sunt necesare organismului. Evident, acest lucru are și alte efecte negative asupra sănătății, drept pentru care trebuie să fii foarte atent la cantitatea și calitatea somnului tău.

Citește și:

De câte ore de somn ai nevoie?

3. Oboseală cronică

Oboseala cronică se află și ea pe lista de probleme cauzate de somnul insuficient. Aceasta se manifestă printr-o senzație de oboseală care se întinde pe o perioadă lungă de timp și care se intensifică treptat.

Starea de oboseală te împiedică să desfășori anumite activități sau să le duci la bun sfârșit cu succes. Astfel, ajungi să nu mai dai randament la locul de muncă sau să nu fii în stare să îndeplinești nici cele mai simple sarcini. Dacă ești mereu obosit atunci când lucrezi, este posibil să cauzezi diverse accidente și să-ți pui viața în pericol.

4. Probleme gastrice

Some figure

Somnul insuficient are consecințe și asupra aparatului digestiv, mai ales în cazul femeilor. În urma modificării ciclului digestiv, te poți confrunta cu probleme precum constipația sau diareea. Poți, de asemenea, să suferi de balonare sau de o digestie proastă. Unele boli, precum gastrita sau colita, sunt asociate la rândul lor acestei probleme.

5. Tendința de a consuma mai mult zahăr

Din cauza lipsei de energie cauzată de somnul insuficient, organismul simte nevoia de a consuma mai multe alimente bogate în zahăr, mai ales dulciuri. Prin urmare, dacă mănânci astfel de produse în exces și, cel mai probabil, crești în greutate fără să îți dai seama, atunci înseamnă că este posibil să nu dormi suficient sau să nu te bucuri de un somn de calitate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


Touma, C., & Pannain, S. (2011). Does lack of sleep cause diabetes? Cleveland Clinic Journal of Medicine. https://doi.org/10.3949/ccjm.78a.10165

Hillman, D. R., & Lack, L. C. (2013). Public health implications of sleep loss: The community burden. Medical Journal of Australia. https://doi.org/10.5694/mja13.10620


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.