Logo image
Logo image

5 salate hrănitoare și ușor de preparat

4 minute
Salatele pot fi atât hrănitoare, cât și gustoase. Sursele de proteine au un gust special atunci când sunt incluse într-o salată gustoasă, bogată în nutrienți.
5 salate hrănitoare și ușor de preparat
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Dacă vrei să-ți îmbunătățești obiceiurile alimentare, a venit momentul să incluzi salate hrănitoare și ușor de preparat în dieta ta zilnică. Ai la dispoziție o mare varietate de salate care sunt gustoase și pline de nutrienți. În articolul de azi îți propunem cinci rețete care îți oferă nenumărate beneficii pentru sănătate.

Câteva salate hrănitoare și ușor de preparat

Combină sursele de proteine cu salate delicioase care le scot în evidență gustul. De îndată ce încerci un asemenea preparat, aroma alimentelor bogate în proteine nu va mai fi niciodată la fel!

În cele ce urmează îți vom prezenta 5 salate hrănitoare și ușor de preparat, care sunt savuroase și nu-ți vor răpi mult timp.

1. Salată de mango

Some figure

Mango este un fruct cu un conținut semnificativ de magneziu, fier, calciu, potasiu, vitamina B1, fosfor, iod și zinc, printre altele. Merită să-l consumăm deoarece are un efect antioxidant și anticancerigen. Totodată, mango stimulează funcționarea corectă a sistemului imunitar.

Ingrediente

  • 1 salată verde (150 g)
  • ½ lingură (15 g) de maioneză
  • ½ lingură (10 g) de zahăr
  • 1 lingură (20 g) de cremă de lapte
  • 1 mango copt (250 g)
  • 1 ceapă mare (150 g)
  • 1 lingură (15 g) de oțet
  • Sare (după gust)

Mod de preparare

  • Taie fructul de mango în cuburi.
  • Taie ceapa și salata verde.
  • Amestecă zahărul, sarea, oțetul, maioneza și crema de lapte într-un recipient, până când obții o vinegretă delicioasă.

2. Salată de morcovi

Morcovii aprovizionează organismul cu minerale importante ca sodiul, clorul și iodul. Următoarea salată hrănitoare și ușor de preparat este recomandată pentru a trata bolile digestive, gripa, stresul, pierderea poftei de mâncare și anemia.

Ingrediente

  • 2 morcovi (120 g)
  • 1 măr roșu (200 g)
  • 1 salată verde (150 g)
  • 1 iaurt grecesc (120 g)
  • 1 ceapă roșie (150 g)
  • 1 lingură (15 g) de oțet
  • ½ lingură (9 g) de zahăr
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • ½ lingură (15 g) de muștar

Mod de preparare

  • Mai întâi, taie morcovul și ceapa.
  • Apoi, taie mărul în cubulețe și salata verde în mai multe bucăți.
  • Amestecă iaurtul cu muștarul și adaugă oțetul și zahărul.
  • Pune cubulețele de măr și salata verde într-un castron și toarnă dressing-ul peste ele.
  • Adaugă sare după gust.

3. Salată de porumb dulce

Some figure

Porumbul este ideal pentru a susține metabolismul corpului uman. Acesta este o sursă importantă de antioxidanți și susține funcționarea corectă a sistemului nervos.

În plus, porumbul este bogat în minerale cum ar fi zincul, magneziul, fierul și fosforul. Din acest motiv, el reprezintă un aliment ideal pentru a preveni anemia și a îmbunătăți sănătatea cardiacă.

Ingrediente

  • 1 salată verde (150 g)
  • 1 conservă (220 g) de porumb dulce
  • 1 măr verde (200 g)
  • 1 lingură (35 g) de parmezan
  • 1 mango mic și copt (200 g)
  • 1 lingură (21 g) de miere

Mod de preparare

  • Taie salata verde.
  • Decojește mango și mărul.
  • Taie fructele în cubulețe.
  • Pune fructele, salata verde și porumbul într-un castron.
  • Întinde miere peste salată.
  • Servește-o cu parmezan.

4. Salată dulce-amăruie

Următoarea salată este recomandată celor care vor să piardă în greutate. Datorită conținutului său de vitamina A, B, C și E, acest preparat oferă beneficii nutritive nenumărate.

Oferind minerale ca sodiul, fierul și magneziul, salata dulce-amăruie de mai jos protejează ficatul, sistemul digestiv și tractul intestinal. De asemenea, fiind un diuretic excelent, aceasta poate combate retenția de apă, cistita și hipertensiunea arterială.

Ingrediente

  • 1 salată verde mică (150 g)
  • 1 morcov (75 g)
  • ½ ananas (150 g)
  • 1 lămâie (200 g)
  • 3 linguri (90 g) de maioneză
  • Sare și piper (după gust)

Mod de preparare

  • Rade morcovul și taie salata verde în fâșii lungi.
  • Taie ananasul în bucățele.
  • Pune aceste ingrediente într-un castron.
  • Combină maioneza cu zeamă de lămâie pentru a prepara un dressing.
  • Adaugă sarea și piperul.
  • Amestecă.
  • Adaugă dressing-ul când servești salata.

Această salată dulce-amăruie delicioasă poate fi servită împreună cu pește prăjit sau pui la grătar.

5. Salată de măr verde

Some figure

Pe lângă faptul că este delicios, mărul verde oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Consumând acest fruct, îți reduci riscul de boli cardiace, reacții alergice și inflamații.

Mărul verde este o sursă de calciu, magneziu, potasiu, zinc și fibre. Așadar, acesta este ideal pentru a regla mișcările intestinale. În plus, mărul conține antioxidanți excelenți, reduce nivelul colesterolului și poate regla bătăile inimii.

Ingrediente

  • 1 salată verde (150 g)
  • 1 măr verde (200 g)
  • 1 morcov (75 g)
  • Cremă de lapte (200 g)
  • 2 linguri (60 g) de maioneză

Mod de preparare

  • Spală bine salata verde.
  • Apoi, tai-o în fâșii subțiri.
  • Rade morcovul.
  • Taie mărul verde în cubulețe.
  • Pune toate ingredientele într-un castron.
  • Adaugă crema de lapte și maioneza.

Nu ezita să încerci cele 5 salate hrănitoare și ușor de preparat prezentate în acest articol!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hyson D. A. (2011). A comprehensive review of apples and apple components and their relationship to human health. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 2(5), 408-420. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22332082/
  • Lauricella, M., Emanuele, S., Calvaruso, G., Giuliano, M., & D’Anneo, A. (2017). Multifaceted Health Benefits of Mangifera indica L. (Mango): The Inestimable Value of Orchards Recently Planted in Sicilian Rural Areas. Nutrients, 9(5), 1-14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28531110/
  • Roe, L. S., Meengs, J. S., & Rolls, B. J. (2012). Salad and satiety. The effect of timing of salad consumption on meal energy intake. Appetite, 58(1), 242-248. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22008705/
  • Sharma, K. D., Karki, S., Thakur, N. S., & Attri, S. (2012). Chemical composition, functional properties and processing of carrot-a review. Journal of food science and technology, 49(1), 22-32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3550877/
  • Slavin, J. L., & Lloyd, B. (2012). Health benefits of fruits and vegetables. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 3(4), 506-516. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22797986/

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.