5 soluții pentru eliminarea umezelii din casă
Umiditatea excesivă este o problemă prezentă în multe locuințe, mai ales în cele localizate în zone cu un climat umed. Din fericire, există câteva soluții pentru eliminarea umezelii din casă, pe care te invităm să le descoperi în rândurile de mai jos.
La fel ca în exterior, nivelul de umiditate din interior care depășește 60 – 70% este foarte ridicat, putând cauza diverse probleme, printre care:
- Acarieni
- Miros urât
- Bacterii și ciuperci
- Mucegai pe pereți și în colțurile camerelor
- Deteriorarea clădirii și a mai multor obiecte din casă
Pe lângă faptul că este inestetică și neplăcută, igrasia poate cauza probleme de sănătate, mai ales persoanelor care suferă de alergii și boli respiratorii.
Pentru a evita toate neplăcerile menționate, îți prezentăm câteva soluții pentru eliminarea umezelii din casă pe care le poți pune oricând în practică.
Soluții pentru eliminarea umezelii din casă
1. Aerisire
Aceasta este una dintre cele mai bune soluții pentru eliminarea umezelii din casă. Este indicat să aerisești bine toată locuința, mai ales zonele predispuse la umiditate. Încearcă să ții ferestrele deschise cât mai mult timp. Dacă nu este de ajuns, folosește un ventilator pentru a menține aerul proaspăt.
Aerul condiționat poate menține anumite părți ale casei uscate, mai ales dacă acestea nu sunt expuse la aerul natural. Cu toate acestea, nu este bine să exagerezi. Aerul pe care îl respiri trebuie să fie ușor umed pentru a preveni bolile și congestia nazală.
2. Identifică sursele de umezeală
Dacă ai observat că ai igrasie în casă, ar trebui să cauți sursa umezelii. Dacă sunt țevi sparte sau scurgeri în zone care nu se văd, vei observa pete de umezeală care continuă să se extindă.
Dacă nu repari defecțiunea cât mai curând posibil, problema se va agrava, putând cauza chiar și o inundație. Ai grijă să iei măsuri pentru a preveni această situație.
3. Folosește un dezumidificator
Dezumidificatorul este ideal pentru regiunile ploioase sau reci, în care locuințele sunt mai greu de aerisit. Acest dispozitiv absoarbe umezeală și usucă.
Nu-ți face griji în privința facturii la curent. Dezumidificatorul are cam același consum ca și aerul condiționat. În plus, îl găsești pe mai multe dimensiuni și capacități.
4. Scapă de umezeală cu sare
Știai că sarea este una dintre cele mai bune soluții pentru eliminarea umezelii din casă? Pune un kilogram de sare într-un vas, iar în două zile aceasta va absorbi o mare parte din umiditate.
Sarea are o capacitate de absorbție foarte ridicată. Pe lângă reducerea umezelii, acest ingredient ajută la curățarea petelor de pe haine.
Dacă observi că sarea s-a umezit prea tare sau s-a înnegrit, trebuie să o schimbi.
5. Alte trucuri pentru prevenirea umezelii
Pe lângă folosirea acestor soluții pentru eliminarea umezelii din casă, este foarte important să iei măsuri pentru prevenirea problemei. Ține cont de următoarele trucuri simple:
- Când gătești, pornește hota.
- Nu seta centrala termică la o temperatură mai mare de 20°C, deoarece poți favoriza formarea igrasiei pe pereți și în alte zone ale casei.
- Întinde rufele la uscat afară, pe sârmă. Dacă le pui în casă, umezeala se va răspândi în toată camera.
- Nu ține prea multe plante în aceeași zonă. Anumite elemente produc vapori care duc la creșterea nivelului de umiditate.
Totodată, este indicat să lași aerul și lumina naturală să pătrundă în casă. Ușile și ferestrele trebuie poziționate în zone care să permită pătrunderea luminii soarelui. În plus, este bine să îți rearanjezi mobila, astfel încât aerul să circule mai ușor prin casă.
Minunatele soluții pentru eliminarea umezelii din casă prezentate mai sus îți pot fi de mare ajutor. În plus, aceste măsuri au un efect pozitiv asupra sănătății și contului tău bancar, deoarece vei economisi mulți bani pe care i-ai fi cheltuit pe rezugrăvirea pereților.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Torén, K., Albin, M., & Järvholm, B. (2010). Systematiska kunskapsöversikter; 1. Betydelsen av fukt och mögel i inomhusmiljö för astma hos vuxna. Arbete Och Hälsa.
- Åberg, N. (1995). Atopiska sjukdomar hos skolbarn i relation till boendefaktorer och förkylningsfrekvens. SLS.
- Straube, J. F. (2002). Moisture in buildings. ASHRAE Journal.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.