Logo image
Logo image

6 obiceiuri ce afectează rinichii

5 minute
Alimentaţia nesănătoasă, abuzul de medicamente împotriva durererilor, de tipul analgezicelor şi consumarea unei cantităţi scăzute de apă împiedică funcţionarea corectă a rinichilor.
6 obiceiuri ce afectează rinichii
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 17 ianuarie, 2019

Rinichii sunt organe esențiale ale organismului nostru, aceștia alcătuind un mecanism de purificare foarte sofisticat. Este foarte important să-i menții sănătoși și funcționali, motiv pentru care este esențial să cunoști 6 obiceiuri ce afectează rinichii. Citește în continuare și vei afla care sunt acestea!

Obiceiuri ce afectează rinichii

1. Hidratarea insuficientă

Some figure

Pune-ți mereu următoarea întrebare: Cam câte pahare de apă beau în fiecare zi? Dacă nu îți hidratezi rinichii așa cum trebuie, vei avea probleme pe termen lung.

Rolul principal al rinichilor este îndepărtarea deșeurilor metabolice din organism, astfel încât numărul globulelor roșii să fie echilibrat. Dacă nu bei suficientă apă, rinichii tăi nu vor mai funcționa la fel de bine, iar toxinele se vor acumula în organism.

Pentru a evita această problemă, pur și simplu bea 1.5-2 litri de apă în fiecare zi. Dacă nu reușești să faci acest lucru, adaugă puțină zeamă de lămâie în apă înainte să o bei—va avea un gust mult mai bun!

2. Amânarea urinării

Some figure

Cu toții am făcut așa ceva cel puțin o dată în viață: eram atât de ocupați încât a trebuit să amânăm vizita la toaletă, deși simțeam o nevoie copleșitoare de a urina. Cât timp putem să amânăm această funcție perfect normală a organismului nostru? O oră? Două ore?

Dacă vezica ta urinară este plină cu lichid pentru o perioadă lungă de timp, este posibil să dezvolți afecțiuni la nivelul tractului urinar, cum ar fi hipertrofia, hidronefroza (creșterea a presiunii urinei în rinichi) sau alte boli pe care le-ai fi putut evita cu ușurință dacă ai fi renunțat la obiceiuri ce afectează rinichii. Ai grijă de tine și mergi la toaletă atunci când ai nevoie!

Citește și:

Primele semne ale insuficienței renale

3. Dieta dezechilibrată

Some figure

3.1 Consumul excesiv de sodiu

Sursa principală de sodiu din alimentație este sarea. Dar de ce este sodiul atât de nociv? Motivul este simplu: acesta este greu de eliminat, iar rinichii trebuie să depună mult mai mult efort pentru a curăța corpul, ceea ce poate duce în cele din urmă la îmbolnăvirea acestora. Te sfătuim să reduci cantitatea de sare pe care o consumi zilnic sau să elimini complet acest ingredient din dieta ta.

3.2 Consumul excesiv de proteine animale

Consumul de proteine animale în exces se află și el pe lista de obiceiuri ce afectează rinichii. Proteinele îngreunează buna funcționare a rinichilor, aceștia reușind cu greu să filtreze sângele în mod adecvat. Încearcă să eviți aceste proteine și să consumi cât mai multe alimente bogate în proteine vegetale.

3.3 Consumul de băuturi carbogazoase

Acest tip de băutură este consumat în zilele noastre de foarte multe persoane (în special de către tineri). Băuturile carbogazoase afectează în mod negativ sănătatea rinichilor. Acestea duc la dezvoltarea deficienței renale cronice sau a pietrelor la rinichi, motiv pentru care îți recomandăm să le eviți.

3.4 Consumul de tutun și alcool

Alcoolul și tutunul duc la apariția unui exces de toxine în organismul tău. Acestea sunt substanțe periculoase ce îți pot îmbolnăvi rinichii, împiedicându-i să-și îndeplinească funcțiile. Evită-le pe cât posibil, în mod special dacă suferi de hipertensiune arterială sau diabet.

3.5 Consumul de alimente modificate genetic

În zilele noastre, este din ce în ce mai dificil să aflăm de unde provin alimentele pe care le consumăm. Porumb transgenic, fructe sau legume create în laborator, carne alterată provenită de la animale care au fost hrănite cu substanțe menite să le îngrașe rapid—toate acestea sunt adevăruri pe care de cele mai multe ori nu le cunoaștem, dar efectele lor asupra rinichilor noștri se vor face cu siguranță simțite.

Dacă vrei îți aperi sănătatea, încearcă să cumperi numai produse organice, alimente naturale și sănătoase a căror origine chiar o cunoști.

Îți recomandăm și:

Detoxificarea rinichilor cu lămâie și pătrunjel!

4. Hipertensiunea arterială

Some figure

Efectele nocive ale hipertensiunii arteriale asupra rinichilor sunt deja cunoscute. Sângele circulă în mod deficitar, filtrarea toxinelor nu are loc în mod optim și, puțin câte puțin, rinichii tăi se atrofiază. Nu este greu să-ți verifici tensiunea arterială din când în când și să te asiguri că se află în limite normale. Nu te sfii să apelezi la medic!

5. Consumul excesiv de medicamente

Some figure

Trebuie să ai grijă ce și câte medicamente consumi deoarece acestea conțin deseori substanțe ce îți pot afecta rinichii, îngreunându-le funcționarea. În mod evident, nimeni nu ia medicamente de plăcere, așadar acest subiect este unul dificil.

Există însă diverse alternative, cum ar fi medicamente mai puțin agresive față de rinichi, motiv pentru care este bine să discuți cu medicul tău despre toate variantele pe care le ai la dispoziție.

6. Stilul de viață sedentar

Some figure

Iată o întrebare pe care este bine să ți-o pui mereu: Cam câte ore pe zi petrec stând jos? Un stil de viață sedentar va afecta buna funcționare a rinichilor tăi. Lipsa de activitate fizică duce la apariția mai multor probleme ce pot fi foarte ușor evitate dacă faci mișcare.

De exemplu, de ce nu încerci să ieși la o plimbare cu bicicleta? Nu e greu deloc! Dacă practici un sport împreună cu un amic, îți va fi mult mai ușor să faci efort. Rinichii îți vor fi recunoscători! Însă nu uita să ai mereu o sticlă de apă la îndemână!

*Încearcă să-ți îmbunătățești stilul de viață și dieta și să renunți la obiceiuri ce afectează rinichii. Chiar și o schimbare aparent minoră este de ajutor: bea apă suficientă și evită sarea și alimentele bogate în grăsimi și zahăr. Și, mai presus de toate, mergi la un control medical în mod regulat!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Adrogué H, Madias NE. The impact of sodium and potassium on hypertension risk. Semin Nephrol 2014; 34: 257-72.
  • Hernando Avendaño L, Aljama García P, Arias Rodríguez M, Caramelo Díaz C, Ejido de los Ríos J, Lamas Peláez S. Nefrología clínica. 3 ed. Madrid: Editorial Médica Panamericana; 2008.
  • Engler PA, Ramsey SE, Smith RJ. Alcohol use of diabetes patients: the need for assessment and intervention. Acta Diabetol 2013; 50: 93-9.
  • Noboa O, Boggia J, Luzardo L, Márquez M. Hipertensión arterial y riñón. Revista Uruguaya de Cardiología 2012; 27.
  • Saldana, Tina M.,Basso, Olga.,Darden, Rebecca.,Sandler, Dale P. (2012).Carbonated Beverages and Chronic Kidney Disease.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3433753/
  • VV.AA. (2018).The ratio of urinary sodium and potassium and chronic kidney disease progression.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6221621/
  • Fundación para la Diabetes.https://www.fundaciondiabetes.org/infantil/219/diabetes-y-alcohol
  • VV.AA. (2011).Hypertension in Chronic Kidney Disease: Navigating the Evidence.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3124254/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.