6 remedii naturiste pentru păduchi
Păduchii sunt paraziți minusculi, cu o lungime de 2-3 milimetri. Culoarea acestora variază, ei fiind în general gri sau transparenți. Păduchii să hrănesc cu cantități mici de sânge obținut de la gazdele lor. Dacă ești afectat de acești paraziți, este important să ai la îndemână un arsenal de remedii naturiste pentru păduchi.
În general, păduchii trăiesc pe scalpul uman, în păr, în spatele urechilor, în sprâncene și chiar pe gene. Aceștia se răspândesc prin intermediul contactului direct, uneori prin împărțirea unor obiecte personale ca pălăriile, șepcile sau periile.
Deși păduchii nu trăiesc decât 12-14 zile, dacă nu sunt tratați la timp, ei se pot multiplica, ciclul lor de viață repetându-se la fiecare 3 săptămâni.
Care sunt simptomele cauzate de păduchi?
- O senzație de „gâdilat” sau de mișcare în păr
- Mâncărimi și o nevoie de a te scărpina
- Probleme de somn
- Irascibilitate
- Eczemă sau leziuni cutanate din cauza scărpinatului continuu
Păduchii sunt periculoși?
Până în prezent, nu există cazuri documentate de boli transmise prin intermediul păduchilor. Din acest motiv, acești paraziți nu sunt considerați a fi un pericol pentru sănătatea publică. Însă pacienții riscă să dezvolte infecții cutanate secundare din cauza scărpinatului.
Știai că păduchii pot trăi până la 30 de zile, timp în care femelele vor depune aproximativ 200 de ouă fiecare?
Care sunt cele mai bune remedii naturiste pentru păduchi?
Deși nu constituie o problemă de sănătate gravă, tratamentele împotriva păduchilor trebuie adoptate atât de pacient, cât și de membrii familiei sale și de orice alte persoane care intră în contact direct cu el. Totodată, tratamentul trebuie aplicat în mod repetat.
Din păcate, nu există încă niciun medicament aprobat care să poată elimina păduchii și lindinii (ouăle lor) în totalitate. De fapt, te sfătuim să completezi orice tratament medicamentos cu remedii naturiste pentru păduchi.
În cele ce urmează îți vom prezenta cele mai bune produse la care poți apela în acest scop.
1. Uleiul de eucalipt
Eucaliptul este un arbore originar din Australia, care în prezent este cultivat în toată lumea. Frunzele sale sunt recoltate și, în urma unui proces de distilare, se produce un ulei. Uleiul de eucalipt are numeroase utilizări alternative.
- Printre altele, putem profita de efectul antiseptic și astringent al acestui produs pentru a trata rănile. Aplicându-l pe scalp, poți diminua efectele nocive ale păduchilor.
2. Uleiul de măsline
Și acest produs vegetal, cu multiple beneficii pentru organismul uman, se află pe lista de remedii naturiste pentru păduchi.
- În ceea ce privește eliminarea păduchilor, principalul avantaj al uleiului de măsline constă în vâscozitatea sa. Practic, acesta poate sufoca păduchii. Atunci când sunt acoperiți de ulei, acești paraziți nu mai pot respira și mor. Așadar, uleiul de măsline te va scăpa imediat de păduchi.
3. Oțetul alb
Oțetul alb se obține prin fermentarea acetică a alcoolului cu ajutorul unor bacterii. Printre componentele sale se numără acidul acetic, care stimulează dizolvarea chitinei din exoscheletul păduchilor—componentul ce îi ajută să se atașeze de păr.
Poți combina acest produs cu tratamentul prezentat anterior pentru a obține un remediu pe bază de oțet alb și ulei de măsline.
Ingrediente
- 2 căni (500 ml) de oțet alb
- 2 căni (500 ml) de ulei de măsline
Ustensile
- Celofan
- Un pieptăn antipăduchi din metal
Instrucțiuni
- Încălzește oțetul până atinge o temperatură suportabilă. Evită să te arzi!
- După ce ți-ai umezit capul, înmoaie-ți părul în oțetul cald. Masează-ți părul pentru câteva minute, până când podoaba ta capilară este complet acoperită.
- Prinde-ți părul într-o coadă și înfășoară-l cu celofan cât de strâns posibil, astfel încât aroma și proprietățile oțetului să atace păduchii. Lasă remediul să acționeze cel puțin o oră.
- De îndată ce s-a scurs intervalul de timp indicat, îndepărtează celofanul și clătește-te cu apă caldă.
- Încălzește uleiul de măsline până când atinge temperatura camerei, astfel încât să nu-ți ardă pielea atunci când îl aplici.
- Strânge-ți din nou părul, acoperă-l cu celofan și lasă uleiul să acționeze o oră.
- La final, îndepărtează celofanul. Împarte-ți părul în secțiuni și, cu multă grijă și atenție, folosește un pieptăn antipăduchi din metal pentru a îndepărta păduchii și lindinii.
- După ce ai reușit să elimini păduchii în totalitate, spală-te pe cap ca de obicei cu șamponul tău preferat. Dacă este necesar, repetă procesul de mai multe ori.
Nu uita! Multe persoane se limitează la a folosi doar oțet.
4. Uleiul de arbore de ceai
Uleiul de arbore de ceai este considerat a fi unul din cele mai eficiente remedii naturiste pentru păduchi. Obținut din arborele de ceai (Melaleuca alternifolia), originar din Australia, acest produs a fost folosit încă din antichitate împotriva afecțiunilor cutanate.
Uleiul de arbore de ceai are proprietăți antivirale, antibacteriene, antifungice și antiseptice, toate acestea fiind utile atunci când vine vorba de prevenirea pediculozei.
5. Pătrunjelul
Această plantă populară provine de pe câteva insule mici din Marea Mediterană și are numeroase proprietăți medicinale. Datorită beta-carotenului din componența sa, pătrunjelul susține vindecarea și accelerează procesul natural de reparare al rănilor.
Unele uleiuri esențiale din componența pătrunjelului au proprietăți antibacteriene și antifungice care pot vindeca infecțiile cutanate și ameliora iritațiile. Totodată, pătrunjelul poate elimina păduchii, ameliorând iritațiile cauzate de ciupituri și reglând pH-ul scalpului.
6. Uleiul de levănțică
Levănțica este o plantă medicinală cu multe utilizări interesante. Uleiul esențial obținut din aceasta are un efect analgezic și sedativ și poate regenera celulele. Dar cea mai importantă armă a uleiului de levănțică împotriva păduchilor este reprezentată de proprietățile sale odorifere, care alungă paraziții.
- Aplică ulei de levănțică pe scalp pentru o crea o barieră protectoare împotriva infestării cu păduchi.
Alte practici preventive și remedii naturiste pentru păduchi
Pieptenii cu dinți rari
Cunoscuți și sub denumirea de „piepteni antipăduchi”, pieptenii cu dinți rari reprezintă accesorii utile pentru a capta lindinii și păduchii. Folosește-i pentru a pieptăna părul ud.
- Pieptenii cu dinți rari sunt mai eficienți dacă îi combini cu balsam sau alcool etilic. Aceste produse facilitează pieptănarea și reduc daunele produse asupra podoabei capilare.
Evită contactul direct
Nu intra în contact direct cu părul altor persoane în locuri precum plajele sau piscinele.
Vestimentația
Persoanele cu păduchi ar trebui să-și spele hainele cu apă fierbinte, cu câteva zile înainte de începerea tratamentului. Apoi, hainele trebuie uscate cu ajutorul unui uscător la cea mai ridicată temperatură sau călcate.
Păduchii și lindinii nu pot supraviețui la temperaturi mai ridicate de 53 °C (128 °F). Dacă hainele trebuie duse la curățătorie, ține-le în pungi de plastic timp de două săptămâni pentru a preveni răspândirea păduchilor.
Obiectele personale
Nu împărți următoarele obiecte personale cu nimeni:
- Păpușile și animalele de pluș
- Pălăriile
- Prosoapele
- Obiectele de îngrijire personală
Curăță mobilierul și podelele
Îndepărtează orice urmă de păr aparținând persoanelor cu pediculoză din locuința ta, deoarece acesta ar putea conține lindini. Nu te așeza pe obiectele de mobilier atinse de indivizii respectivi. Păduchii pot supraviețui 1-2 zile în absența contactului cu scalpul uman.
Lindinii nu se pot dezvolta fără căldura emanată de corpul uman. Însă, chiar dacă nu se află într-un loc cu o temperatură similară, aceștia mor după abia o săptămână de izolare.
Evită fumigațiile cu aerosoli, deoarece aceste substanțe pot fi toxice.
Cele 6 remedii pentru păduchi prezentate în acest articol necesită timp și atenție. Dar soluțiile prezentate sunt practice și 100% naturale. Sperăm că îți vor fi de ajutor!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Gairí, J. M., et al. “Pediculosis de la cabeza.” Protocolos diagnósticos y terapéuticos en dermatología pediátrica 1 (2002): 75-86.
- López Sánchez, Sebastián. “Guía práctica para el control de piojos.” (2008).
- Ramírez, M. Soledad, y Marisa Torres. “Pediculus capitis: terapias disponibles.” Revista chilena de infectología20.2 (2003): 111-116.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.