7 alimente care cresc nivelul acidului uric
Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila
Atunci când acidul uric atinge concentrații mari în sânge, acesta poate duce la apariția unor afecțiuni ca artrita sau guta. Acumularea acestui element în fluidul din articulații produce inflamații și durere, în special la nivelul degetelor și al articulației gleznelor. Din această cauză ar trebui să cunoști cele câteva alimente care cresc nivelul acidului uric.
În urma procesului de descompunere a purinelor, în organism ia naștere acidul uric. Acesta este un produs natural al metabolismului. Prin analize de sânge regulate și o dietă echilibrată poți împiedica acest produs să atingă cote alarmante.
Alimente care cresc nivelul acidului uric
1. Fructe de mare
Fructele de mare sunt alimente bogate în purine, motiv pentru care ar fi bine să le eviți dacă ai probleme cu concentrațiile crescute de acid uric. Ar trebui să consumi doar ocazional crab, creveți, scoici, stridii sau midii.
Nu contează dacă sunt proaspete sau conservate, fructele de mare își păstrează proprietățile chiar dacă sunt gătite, așadar nu poți elimina acidul uric prin fierbere sau prăjire.
2. Carne roșie
Pe lista de alimente care cresc nivelul acidului uric se află și carnea roșie, cea mai vinovată de apariția și persistența acestei afecțiuni. Carnea roșie ar trebui eliminată complet din dietă și înlocuită cu variante mai sănătoase, cum ar fi carnea de pui sau de curcan.
Mușchiul de porc sau de vită conține o cantitate foarte mare de purine, la fel și preparatele cu multă grăsime, carnea tocată, ficatul sau alte organe.
3. Unele leguminoase
Altă categorie de alimente pe care ar trebui să le consumi cu moderație include lintea, fasolea sau năutul. Poți include leguminoase în preparate o dată sau cel mult de două ori pe săptămână.
4. Anumite legume
Chiar dacă pare greu de crezut, există și câteva legume pe care ar trebui să le eviți: sparanghel, ciuperci, conopidă, spanac, ridichi sau praz.
5. Alcool
Berea este cea mai dăunătoare când vine vorba de alimente care cresc nivelul acidului uric, chiar mai mult decât carnea roșie sau fructele de mare. Aceasta deoarece, pe lângă accelerarea secreției acestui compus, berea îl face și mult mai greu de eliminat.
Experții susțin că ar trebui să înlocuiești berea cu un pahar de vin alb, mai ales dacă suferi de gută.
6. Băuturi cu zahăr și dulciuri
Răcoritoarele carbogazoase și sucurile de fructe din comerț au în compoziție sirop de porumb, care stimulează producția de acid uric. Din aceeași categorie fac parte și dulciurile procesate, prăjiturile și bomboanele, a căror concentrație de zahăr îți va înrăutăți boala.
7. Cafea
Prea multă cafea poate fi dăunătoare pentru starea generală a organismului, așa că limitează consumul la două cești pe zi.
Simptome ale nivelului crescut de acid uric
Dacă nivelul de acid uric atinge cote alarmante, vei dezvolta pietre la rinichi sau gută. Cele mai comune simptome sunt:
- Dureri ale degetelor mari de la picioare
- Inflamații și dureri la nivelul articulațiilor
- Dificultăți la urinare
- Puls accelerat
- Dureri de genunchi
- Pietre la rinichi
- Oboseală
- Monturi în regiunea articulațiilor
O vizită la medic este esențială pentru a obține tratamentul corect și indicațiile în ceea ce privește dieta corespunzătoare.
Tratamentul nivelului crescut de acid uric
Durerea este cel mai neplăcut aspect al acestei afecțiuni, însă există diverse remedii pentru ameliorarea simptomelor, cum ar fi aplicarea de comprese reci pe zonele afectate.
- Medicul îți poate prescrie medicamente antiinflamatoare nesteroidiene care oferă o calmare aproape instantanee a durerii.
- De obicei, tratamentul se începe cu doze scăzute și se crește treptat, în funcție de necesități și toleranța organismului.
- Perioada de tratament poate dura între 6 și 12 luni.
- În acest timp, nu uita de o dietă corespunzătoare și exerciții fizice ușoare sau moderate în mod regulat.
Un exemplu de dietă
Proteinele din această dietă provin, în pricipal, din produse lactate și ouă. Iar dacă ai nevoie de carne câteva zile pe săptămână, este o idee bună să alegi carnea de iepure, cu nivel scăzut de colesterol și purine.
Micul dejun
- O cană de lapte degresat
- 2 felii de pâine integrală
- Iar ca gustare, ceva mai târziu, poți servi o banană
Masa de prânz
- Paste cu suc de roșii
- Pește la grătar
- Tartă de fructe
- Gustarea de după-amiază poate fi o felie de pepene
Cina
- Vinete cu parmezan la cuptor
- O salată de roșii, morcovi și busuioc
- Poți face combinațiile dorite, însă reține să incluzi în mod echilibrat la fiecare masă proteine, legume, fructe și cereale. Și, neapărat, redu la minim conținutul de grăsime.
Trebuie să reții faptul că sfatul medicului este esențial într-o afecțiune atât de serioasă. Urmează întotdeauna tratamentul prescris, care uneori poate fi diferit de ideile descrise mai sus. Ai grijă de sănătate, este mai bună decât toate!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Álvarez-Lario, B., & Alonso-Valdivielso, J. L. (2014). Hiperuricemia y gota: el papel de la dieta. Nutricion Hospitalaria. 29 (4), 760-770. https://scielo.isciii.es/scielo.php?
- Ayoub-Charette, S., Liu, Q., Khan, T. A., Au-Yeung, F., Blanco Mejia, S., de Souza, R. J, Wolever, T., Leiter, L. A., Kendall, C., & Sievenpiper, J. (2019). Important food sources of fructose-containing sugars and incident gout: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open. 9 (5): e024171. https://bmjopen.bmj.com/content/9/5/e024171.info
- George, C. & Minter, D. A. Hyperuricemia.[Updated 2023 Feb 11]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatePearls Publishing. 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459218/
- Jakše, B., Jakše, B., Pajek, M. & Pajek, J. (2019). Uric acid and plant-based nutrition. Nutrients, 11(8), 1-15. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/8/1736/htm
- Kakutani-Hatayama, M., Kadoya, M., Okazaki, H., et al. (2017). Nonpharmacological management of gout and hyperuricemia: hints for better lifestyle. American Journal of Lifestyle Medicine, 11 (4), 321-329. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1559827615601973
- Keller, S. (s.f.). Gota. Manual MSD. https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-de-los-huesos,-articulaciones-y-m%C3%BAsculos/artritis-por-pirofosfato-c%C3%A1lcico-y-gota/gota
- Mayo Clinic. (25 de junio de 2022). Dieta para la gota: qué cosas están permitidas y cuáles no. https://www.mayoclinic.org/es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/gout-diet/art-20048524
- Medline Plus. (30 de abril de 2023). Ácido úrico en la sangre. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000422.htm
- My Health Alberta. (8 de setiembre de 2022). Diet and gout. https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=ty2036&lang=en-ca
- Nieradko-Iwanicka, B. (2021). The role of alcohol consumption in pathogenesis of gout. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 1-9. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2021.1911928
-
Pontón, R. A. (2010). Enfermedades relacionadas con la nutrición. Errores congénitos. Invenio: Revista de investigación académica, (24), 147-166. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3394350
- Rho, Y. H., Zhu, Y., & Choi, H. K. (2011). The epidemiology of uric acid and fructose. Seminars in Nephrology. 31 (5): 410-419. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3197219/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.