7 alimente de evitat dacă suferi de hipotiroidism
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Asemenea multor alte boli, hipotiroidismul ne obligă să urmăm o dietă specială. Există alimente de evitat dacă suferi de hipotiroidism. Din cauza acestei tulburări, tiroida funcționează la un nivel redus, ceea ce afectează metabolismul. Așadar, trebuie să adoptăm obiceiuri alimentare stricte.
Dacă suntem diagnosticați cu hipotiroidism, trebuie să vizităm un nutriționist sau cel puțin să reținem că nu putem mânca orice.
Ce este hipotiroidismul?
Hipotiroidismul, cunoscut și ca „tiroida subactivă”, este o boală a glandei tiroide caracterizată printr-o secreție redusă a hormonilor tiroidieni.
Tiroida influențează metabolismul, sănătatea cardiovasculară și alte procese vitale importante. Dacă organismul este dezechilibrat, procesele menționate sunt afectate negativ.
Hipotiroidismul este mai răspândit în rândul femeilor trecute de 60 de ani, care experimentează diverse schimbări hormonale. Însă oricine poate suferi de această tulburare, inclusiv adolescenții.
Simptomele hipotiroidismului
În fazele sale incipiente, medicii întâmpină dificultăți în a identifica hipotiroidismul. Însă pacientul poate experimenta următoarele simptome:
- Oboseală
- Dificultăți de concentrare
- Depresie și irascibilitate
- Sensibilitate la frig
- Piele uscată și slăbirea firelor de păr
- Câștig în greutate
- Inflamarea extremităților
- Încetinirea ritmului cardiac
- Dureri musculare și rigiditate
- Menstruații neregulate
Principalele alimente de evitat dacă suferi de hipotiroidism
Pacienții cu hipotiroidism ar trebui să evite anumite alimente.
Următoarele alimente afectează producția normală a hormonilor tiroidieni.
1. Cerealele cu gluten
Consumul de cereale bogate în gluten poate îngreuna absorbția medicamentelor menite să înlocuiască hormonii tiroidieni.
În plus, glutenul este deseori identificat de către sistemul imunitar drept un antigen care trebuie atacat.
Din acest motiv, pentru a preveni complicațiile și a susține o funcționare optimă a tiroidei, cel mai bine este să excluzi din dietă alimente ca:
- Produsele pe bază de grâu
- Orzul
- Secara
- Alacul
- Kamut-ul
2. Broccoli
Broccoli și celelalte soiuri de legume crucifere (inclusiv varza) conțin o substanță numită goitrogen. Aceasta îngreunează absorbția iodului.
Iodul este un nutrient esențial în ceea ce privește secreția hormonilor tiroidieni. El garantează absorbția corectă a acestora.
Goitrogenul își pierde proprietățile atunci când legumele crucifere sunt fierte. Astfel, le putem include în dietă. Trebuie doar să servim aceste acest tip de legume la aburi.
3. Soia
Boabele de soia și toate produsele derivate conțin izoflavone, fitoestrogeni care alterează funcționarea glandei tiroide, în special la pacienții care suferă de carență de iod.
Persoanele cu hipotiroidism ar trebui să evite:
- Laptele de soia
- Brânzeturile din soia
- Sosul de soia
- Izolatele proteice din soia
4. Zahărul
Persoanele care suferă de hipotiroidism experimentează probleme continue cu nivelul glucozei. Dacă nu au suficientă grijă, ele pot ajunge să sufere de rezistență la insulină.
Trebuie să reținem faptul că hipotiroidismul alterează funcția metabolică. Drept consecință, pot surveni probleme ca supraponderalitatea și diabetul.
- Pacienții ar trebui să elimine în totalitate zahărul din dietă.
- Specialiștii nu ne recomandă nici să folosim înlocuitori pentru zahăr, inclusiv îndulcitori bio. Aceștia pot provoca creșterea excesivă a glicemiei.
5. Uleiurile vegetale, pe lista de alimente de evitat dacă suferi de hipotiroidism
O mare varietate de uleiuri vegetale pot crește riscul de apariție a problemelor metabolice. Consumul lor blochează funcțiile hormonale ale tiroidei și reduce abilitatea celulelor de a utiliza hormonii pe care ea îi secretă.
Chiar dacă nu suntem diagnosticați cu o tulburare tiroidiană, pentru a evita aceste neplăceri, medicii ne recomandă să spunem da:
- Uleiului de cocos ecologic
- Uleiului de măsline extravirgin
- Uleiului de floarea soarelui
- Uleiului de avocado
6. Fructele dulci
Deși nu ne expunem la riscuri mari dacă le consumăm cu moderație, cel mai bine este să evităm fructele bogate în zaharuri. Astfel, vom preveni anumite complicații ale hipotiroidismului.
Deoarece nu sunt ușor de metabolizat, aceste fructe cresc riscul de hiperglicemie și probleme metabolice.
Specialiștii ne avertizează să nu facem abuz de:
- Piersici
- Ananas
- Mango
- Căpșuni
- Mere
- Banane
7. Carnea procesată
Bogată în nitriți și nitrați, precum și în alte substanțe chimice adăugate, carnea procesată este unul dintre principalii inamici ai sănătății tiroidiene.
Acest tip de carne poate cauza hipotiroidism și, în ceea ce privește alte boli, generează complicații la nivelul sănătății metabolice și cardiovasculare.
Suferi de o tulburare tiroidiană? Reține cele 7 alimente de evitat dacă suferi de hipotiroidism și nu uita să-ți îmbunătățești stilul de viață general. Acest lucru presupune să urmezi o dietă echilibrată și să spui nu sedentarismului, băuturilor alcoolice și tutunului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Abbott, R., Sadowski, A., Alt, A. G. (2019). Efficacy of the autoimmune protocol diet as part of a multi-disciplinary, supported lifestyle intervention for Hashimoto’s Thyroiditis. Cureus, 11(4), 4556. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6592837/
- American Thyroid Association. (s.f.).Hypothyroidism is associated with a faulty increase in hemoglobin A1C levels. Consultado el 5 de enero de 2024. https://www.thyroid.org/patient-thyroid-information/ct-for-patients/february-2016/vol-9-issue-2-p-6/
- Bajaj, J. K., Salwan, P., & Salwan, Sh. (2016). Various possible toxicants involved in thyroid dysfunction: a review. Journal of Clinical & Diagnostic Research, 10(1), 1-3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740614/
- British Thyroid Foundation. (s.f.). Thyroid and diet factsheet. Consultado el 4 de enero de 2024. https://www.btf-thyroid.org/thyroid-and-diet-factsheet
- Brito, J. (28 de diciembre de 2023). Dieta para tratar el hipotiroidismo: ¿pueden ciertos alimentos aumentar la función tiroidea? Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es/diseases-conditions/hypothyroidism/expert-answers/hypothyroidism-diet/faq-20058554
- Feingold, K. R., Anawalt, B., Blackman, M. R., (2000). Dietary Goitrogens. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK285556/table/tyd-iodine-deficienc.goitrogenm/
- Harvard Health Publishing. (7 de diciembre de 2017). Healthy eating for a healthy thyroid. Consultado el 5 de enero de 2024. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/healthy-eating-for-a-healthy-thyroid
- Maki, K. C., Dicklin, M. R., & Kirkpatrick, C. F. (2021). Saturated fats and cardiovascular health: current evidence and controversies. Journal of Clinical Lipidiology. 15(6), 765-772. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34649831
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease. (Marzo de 2021). Hipotiroidismo (tiroides hipoactiva). Consultado el 5 de enero de 2024. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-endocrinas/hipotiroidismo
- Otun J., Sahebkar, A., Östlundh, L., Atkin, S. L., & Sathyapalan, T. (2019). Systematic review and meta-analysis on the effect of soy on thyroid function. Scientific Reports, 9, 3964. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6408586/
- Rizzo, G., Baroni, L. (2018). Soy, soy foods and their role in vegetarian diets. Nutrients, 10(1), 1-50 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793271/
- Smyth, P. (2021). Iodine, seasweed and the thyroid. European Thyroid Journal, 10(2), 101-108. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8077470/
- Szczuko, M., Syrenicz, A., Szymkowiak, K., Przybylska, A., Szczuko, U., Poblocki, J., & Kulpa, D. (2022). Doubtful justification of the gluten-free diet in the course of Hashimoto’s Disesase. Nutrients, 14(9), 1727. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9101474/
- Wojtas, N., Wadolowska, L., Bandurska-Stankiewicz, E. (2019). Evaluation of qualitative dietary protocol (Diet4hashi) application in dietary counseling in Hashimoto Thyroiditis: study protocol of a randomized controlled trial. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16(23), 4841. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6926951/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.