Logo image
Logo image

Alternative naturale pentru Ibuprofen și utilizarea acestora

4 minute
Medicamentul Ibuprofen, ca și oricare altul, poate avea efecte secundare adverse. Problema este că putem cumpăra foarte multe medicamente fără rețetă și, astfel, de multe ori ne tratăm cum credem noi, fără a consulta un medic. Apoi, de multe ori se întâmplă să nu respectăm indicațiile de administrare ale medicamentelor, adică dozele și orele la care trebuie luat un tratament.
Alternative naturale pentru Ibuprofen și utilizarea acestora
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Analgezicul Ibuprofen este indicat pentru: calmarea durerilor și reducerea febrei, dar este și antiinflamator, de aceea este foarte utilizat. Astăzi îți vom prezenta câteva alternative naturale pentru Ibuprofen, pe care ar fi indicat sa le iei in calcul.

Medicul este persoana cea mai potrivită să îți indice un tratament potrivit pentru problema ta de sănătate și modul corect de administrare al unui medicament. Astfel pot fi prevenite reacțiile adverse posibile.

În situaţii mai puţin grave, poţi alege să folosești remedii naturale pentru a scăpa de dureri în mod tradițional. De reținut că medicamentele naturale pot avea, de asemenea, efecte secundare. De aceea este bine, și în acest caz, să vă sfătuiți cu medicul înainte de a face orice tip de tratament.

Consumul frecvent de ibuprofen poate cauza: diaree, dureri abdominale, ulcer, dureri de cap, afecțiuni la nivelul inimii și chiar atac de cord.

Ce alternative naturale avem pentru ibuprofen?

Există câteva plante sau remedii naturale pe care le poți folosi când nu este foarte gravă problema ta de sănătate. Dar, bineînțeles, dacă simți că evoluția organismului tău nu este una bună, trebuie să consulți medicul cât mai repede posibil.

Iată 7 alternative naturale pentru ibuprofen:

Antiinflamatoare naturale:

Turmericul

Some figure

Are proprietăți antiinflamatoare și face bine articulațiilor. Se poate găsi în formă de pulbere sau pastile.

Contraindicațiile turmericului: Nu poate fi consumat de copii cu vârste sub 3 ani sau de femei însărcinate, dar nici de persoane care deja au un tratament împotriva formării cheagurilor de sânge. Este contraindicat, de asemenea, să se folosească turmeric înainte de intervenții chirurgicale sau în cazul problemelor cu calculi biliari.

Alternative naturale pentru Ibuprofen: arnica

Este un remediu cu proprietăți antiinflamatoare și analgezice. Este utilizat împotriva artritei reumatoide, a lăcrimării excesive, a durerilor, mai ales contra celor musculare. Se poate folosi sub formă de infuzie, adică la o cană de apă se pune o linguriță de plantă uscată. Se udă o compresă curată cu această infuzie și se aplică pe zona afectată.

Arnica se folosește numai pentru uz extern! A nu se înghiți!

Ardeiul iute Cayenne

Some figure

Efectul analgezic și antiinflamator, asemănător cu cel dat de Ibuprofen, îl poți obține folosind și acest tip de ardei iute.

Acesta poate fi adăugat în diferite preparate culinare, dar nu uita că orice mâncare în care adaugi ardei iute va avea un gust foarte picant. Sau se poate consuma, de-a lungul unei zile,  un amestec făcut dintr-o linguriță de praf de ardei iute adăugat la un pahar de apă fierbinte.

Te-ar putea interesa și:

7 remedii naturale pentru durerile în gât

De asemenea, există creme, unguente sau ulei pe bază de ardei iute Cayenne, care se găsesc în magazine cu produse naturale. Însă, dacă folosești astfel de produse, trebuie să ai grijă să nu le miroși sau să ajungă în contact cu mucoasele. Ar trebui să porți mănuși când le folosești sau să îți speli mâinile după aplicarea tratamentelor.

Salcia

Cunoscută și cu denumirea Salix Alba, salcia are efecte analgezice. Așadar poate fi folositoare împotriva durerilor menstruale, musculare sau de cap și, de asemenea, în tratarea artritei sau pentru a reduce febra.

Lemnul dulce sau Licorice

Some figure

Acest remediu se poate găsi în supermarket, farmacii, magazine care comercializează produse naturale sau, posibil, în cele dedicate cosmeticelor. Pacienții care suferă de diabet zaharat de tip II, hipertensiune arterială, nivelul ridicat al potasiului în sânge, hepatită sau femeile însărcinate trebuie să evite consumarea lemnului dulce.

Dacă iei alte medicamente, consultă medicul pentru a afla dacă lemnul dulce nu are efecte adverse în combinație cu tratamentul tău.

Alternative naturale pentru Ibuprofen: ghimbirul

Este un bun analgezic și antiinflamator și poate înlocui medicamentul Ibuprofen. Poate fi aplicat, extern, în afecțiuni precum artrita, sindromul de tunel carpian, leziuni, entorse etc.

Alimente cu proprietăți antiinflamatorii

Dacă suferi de o boală care are printre consecințe și inflamațiile, ar fi de folos să folosești:

  • pește (păstrăv, somon, sardine);
  • uleiuri vegetale, cum ar fi cel de măsline sau de in;
  • nuci verzi și frunze de nuc, semințe de in, migdale, alune.

Medicamentele pot avea contraindicații și efecte nedorite, ca și analgezicul ibuprofen. Așadar, ar fi bine să alegi soluții naturale pentru problemele tale de sănătate.

Totuși, trebuie luat în considerare că anterior oricărui tratament este indicat un control medical, sfatul medicului fiind necesar și pentru a ști perioada de administrare sau dozele oricărui remediu.

Te-ar putea interesa și:

Combinații periculoase de alimente și medicamente

Chiar dacă sunt naturale, nu înseamnă că se poate abuza de aceste remedii sau că pot fi folosite pentru orice situație. Dacă tratamentele naturale sunt însoțite de sfatul medicului și luate conform indicațiilor acestuia, nu ar trebui să fie probleme.

Rețineți!

Dacă urmezi un tratament medical, nu este indicată abandonarea medicamentelor pentru a folosi exclusiv remediile naturale. Acestea sunt recomandate doar pentru cei care suferă de dureri sau afecțiuni ușoare și preferă să evite medicamentele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mohiuddin, E., Asif, M., & Sciences, A. (2010). CURCUMA AND CURCUMIN : A REVIEW ARTICLE. Curcuma and Curcumin. https://doi.org/10.1016/j.apjtm.2016.10.010
  • Shiffman, M. A. (2012). Arnica montana. In Aesthetic Medicine: Art and Techniques. https://doi.org/10.1007/978-3-642-20113-4_28
  • Pegard, A., Brizzard, G., Fazari, A., Soucaze, O., Abad, P., & Djian-Caporalino, C. (2005). Capsicum annuum. Phytopathology. https://doi.org/10.1094/PHYTO-95-0158
  • Untergattung, S. (2006). Salix alba. Enzyklopädie Der Holzgewächse. https://doi.org/citeulike-article-id:13745525
  • Glycyrrhiza glabra. (2005). Alternative Medicine Review. https://doi.org/10.1021/jf0703553
  • Vasala, P. A. (2012). Ginger. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.319
  • Hewlings S, Kalman D. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. 2017;
  • T. I, J.C. M-M, P. B, V. R, B. P. Effectiveness and Safety of Arnica Montana in Post-Surgical Setting, Pain and Inflammation. Am J Ther. 2016;
  • Kim CS, Kawada T, Kim BS, Han IS, Choe SY, Kurata T, et al. Capsaicin exhibits anti-inflammatory property by inhibiting IkB-a degradation in LPS-stimulated peritoneal macrophages. Cell Signal. 2003;
  • Shara M, Stohs SJ. Efficacy and Safety of White Willow Bark (Salix alba) Extracts. Phytotherapy Research. 2015.
  • Dastagir G, Rizvi MA. Glycyrrhiza glabra L. (Liquorice). Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences. 2016.
  • Mashhadi NS, Ghiasvand R, Askari G, Hariri M, Darvishi L, Mofid MR. Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: Review of current evidence. International Journal of Preventive Medicine. 2013.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.