7 alternative naturiste la omeprazol
Scris și verificat de doctorul Karla Henríquez
Știai că există alternative naturiste la omeprazol? Acestea combat hiperaciditatea gastrică și problemele asociate acesteia, cum ar fi gastrita sau ulcerul.
Celulele parietale secretă acid prin intermediul unor structuri numite pompe de protoni. Aceste alternative naturiste la omeprazol dezactivează celulele parietale gastrice, reducând producția de acid cu până la 95%.
Antiacidele și omeprazolul
Antiacidele neutralizează acidul clorhidric din stomac, tratând imediat simptomele hiperacidității. În schimb, Omeprazolul începe să își facă efectul abia după patru zile de la prima administrare, fiind considerat un tratament pe termen lung.
Este important de menționat că, spre deosebire de antiacide, omeprazolul este eliberat numai cu prescripție medicală.
Efecte secundare ale omeprazolului
Studiile recente au asociat utilizarea prelungită a omeprazolului și a altor inhibitori ai pompei de protoni cu următoarele efecte secundare:
- Boli renale cronice
- Risc mărit de fracturi la persoanele cu osteoporoză
- Risc crescut de demență
- Risc mărit de boli cardiace
Alternative naturiste la omeprazol
Folosind următoarele alternative naturiste la omeprazol, poți combate problemele gastrice cauzate de excesul de acid, fără să fie nevoie să apelezi la acest medicament.
Bicarbonat de sodiu
Fiind un antiacid natural, bicarbonatul este una dintre cele mai bune alternative naturiste la omeprazol. Cu toate acestea, persoanele care suferă de hipertensiune arterială ar trebui să îl evite, deoarece acesta are un conținut ridicat de sodiu.
Ingrediente
- 1 lingură de bicarbonat de sodiu (10 g)
- 1 pahar de apă (200 ml)
Instrucțiuni
- Adaugă bicarbonatul de sodiu în apă.
- Bea imediat, înainte să se formeze bule.
- Bea o dată pe zi, după masă.
Oțet de mere
Este important să folosești oțet de mere ecologic, care nu conține aditivi. Acest remediu este un aliat extraordinar în tratarea simptomelor imediate ale hiperacidității gastrice.
Ingrediente
- 1 lingură de oțet de mere (10 ml)
- 1 cană de apă (200 ml)
Instrucțiuni
- Adaugă oțetul în apă.
- Bea amestecul o dată pe zi, înainte de prânz.
Suc de aloe vera
Acest produs se găsește și în magazine, însă de cele mai multe ori conține zahăr, care se transformă în acid atunci când ajunge în organism. Tocmai de aceea, este foarte important să îți prepari acasă un suc de aloe vera natural.
Ingrediente
- 2 frunze de aloe vera
- ½ cană de apă purificată (100 ml)
Mod de preparare
- Taie frunzele pe orizontală și scoate pulpa din interior cu o lingură.
- Pune pulpa de aloe și apa în blender.
- Procesează cele două ingrediente, până obții un amestec lichid.
Indicații
- Ia o lingură de suc de aloe vera în fiecare dimineață.
- Continuă tratamentul pentru cel puțin o lună.
Iaurt grecesc și coriandru
Fiind un produs lactat, iaurtul este o sursă naturală de glutamină. Această substanță ajută la reducerea nivelului de acid gastric și reprezintă una dintre cele mai bune alternative naturiste la omeprazol.
Ingrediente
- 5 frunze proaspete de coriandru
- 1 lingură de iaurt grecesc degresat (20 g)
- ¾ cană de apă purificată (150 ml)
Mod de preparare
- Amestecă bine toate ingredientele.
Indicații
- Servește amestecul în fiecare zi după, masă.
Coacăze indiene
Coacăzele indiene sunt fructe de pădure provenite din India și folosite din ce în ce mai mult în medicina ayurvedică datorită conținutului lor bogat de nutrienți.
Indicații
- Mănâncă o coacăză indiană în fiecare dimineață.
- Întrucât acest fruct este foarte acru, încearcă să îl înmoi în apă cu sare înainte de a-l consuma.
- Poți consuma și coacăze indiene măcinate, care se găsesc în magazinele naturiste. Încearcă să cumperi un sortiment de calitate.
Suc de pepene verde
Pepenele verde este una dintre cele mai bune alternative naturiste la omeprazol. Există mai multe modalități de a consuma acest fruct, cum ar fi ca desert sau suc. Acesta din urmă îți permite să profiți de toate proprietățile sale.
Indicații
- Bea o cană (200 ml) de suc de pepene de trei ori pe zi.
- Continuă timp de o lună.
Obiceiuri sănătoase și alte sfaturi
La fel ca în cazul oricărui tratament, o dietă sănătoasă, săracă în grăsimi și bogată în fructe și legume este foarte recomandată.
- Evită alimentele care conțin zaharuri procesate, deoarece acestea provoacă un dezechilibru al bacteriilor din stomac, stimulând producția de acid.
- Mestecă bine alimentele pentru a îmbunătăți digestia și a preveni refluxul.
- În loc de trei mese copioase, servește cinci mese mici pe zi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Al-Badr, A. A. (2010). Omeprazole. In Profiles of Drug Substances, Excipients and Related Methodology. https://doi.org/10.1016/S1871-5125(10)35004-7
- Jewell, R. (2011). Esomeprazole. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.61708-8
- Alecci, U., Bonina, F., Bonina, A., Rizza, L., Inferrera, S., Mannucci, C., & Calapai, G. (2016). Efficacy and Safety of a Natural Remedy for the Treatment of Gastroesophageal Reflux: A Double-Blinded Randomized-Controlled Study. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2016/2581461
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.