7 băuturi bogate în iod benefice pentru tiroidă
Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas
Suferi de probleme tiroidiene? Dacă da, notează-ți următoarele șapte rețete de băuturi bogate în iod.
Iodul este unul dintre mineralele esențiale organismului, fiind responsabil de producția de hormoni tiroidieni. Aceștia joacă un rol vital în dezvoltarea organismului în perioda de creștere.
Un aport suficient de iod este foarte important și pentru persoanele care suferă de hipotiroidism. Băuturile bogate în iod pe care ți le prezentăm în articolul de azi sunt soluțiile ideale în această situație, fiind și foarte ușor de preparat. Ele îți oferă un aport suficient de iod și te ajută să te hidratezi.
Citește mai departe pentru a afla cum să prepari aceste băuturi bogate în iod care contribuie la buna funcționare a glandei tiroide.
1. Suc de căpșuni
Una dintre cele mai delicioase modalități de a adăuga mai mult iod în dietă este consumul de suc de căpșuni. O singură cană de căpșuni conține în jur de 13 mg de iod.
Fiind atât de dulci, căpșunile pot fi folosite ca ingredient în deserturi. Noi îți prezentăm un smoothie cu căpșuni pe care poți să-l savurezi la micul dejun, prânz sau cină.
Smoothie cu căpșuni
Ingrediente
- 1/2 cană de căpșuni
- 1 cană de lapte organic (250 ml)
- 1 cub de gheață
Mod de preparare
- Taie căpșunile în bucăți mici.
- Procesează toate ingredientele în blender până obții un amestec cu o consistență cremoasă.
După cum poți vedea, aceasta este o rețetă foarte simplă cu un conținut ridicat de iod. Îți recomandăm să nu adaugi zahăr, pentru ca smoothie-ul să fie cât mai natural.
2. Băuturi bogate în iod: laptele de vacă
Laptele de vacă pasteurizat contribuie la menținerea sănătății danturii și a oaselor. În plus, acesta te ajută să obții necesarul de iod pentru o funcționarea corespunzătoare a glandei tiroide.
O cană de lapte de vacă poate conține până la 55 mg de iod. Nu contează dacă alegi lapte cu un conținut bogat sau scăzut de grăsimi. Prin urmare, poți să consumi acest aliment chiar dacă adopți o dietă săracă în grăsimi.
3. Suc de merișoare
Merișoarele conțin o cantitate mare de iod. Ele sunt o alegere excelentă pentru persoanele care suferă de hipotiroidism sau care vor să-și îmbunătățească funcțiile tiroidei.
Doar 150 ml de suc de merișoare conțin până la 400 mg de iod.
Smoothie cu merișoare
Această băutură îți crește nivelul de iod din organism și ameliorează durerile.
Ingrediente
- 1 cană de spanac proaspăt
- 1 cană de lapte de cocos (250 ml)
- 1 cană de suc de merișoare (250 ml)
- 1 cub de gheață
Mod de preparare
- Procesează toate ingredientele în blender până obții un amestec omogen și bea-l imediat.
4. Chefir
Chefirul este o opțiune excelentă pentru o abține necesarul zilnic de iod. Poți să-ți mărești aportul zilnic de iod dacă alegi să combini chefirul cu căpșuni sau afine.
O cană de chefir conține în jur de 90 mg de iod. Prin urmare, este bine să ai mereu acest aliment în frigider.
Chefir aromat
Ingrediente
- 1 litru de chefir
- 2 căni de căpșuni sau afine organice (340 g)
Mod de preparare
- Adaugă chefirul și o cană de fructe în blender.
- Taie în bucăți mici fructele rămase și pune-le deoparte.
- Procesează ingredientele din blender până obții un lichid omogen și pune-l într-un borcan de sticlă sau într-un vas de plastic cu capac. Adaugă și cana de fucte tăiate și amestecă.
Te-ar putea interesa și:
5. Suc de afine
Afinele sunt delicioase și au o valoare nutrițională semnificativă și un conținut ridicat de minerale. Dacă nu îți plac căpșunile și merișoarele, poți să optezi pentru suc de afine.
O cană de suc de afine conține până la 20 mg de iod.
6. Băuturi bogate în iod: sucul de mango
Sucul de mango nu este în topul băuturilor bogate în iod. Însă datorită conținutului său bogat de vitamina E, acesta este excelent pentru stimularea funcțiilor glandei tiroide.
O cană de mango conține în jur de 12% din doza zilnică recomandată de vitamina E.
Ingrediente
- 1 cană de mango tăiat în bucăți mici (165 g)
- 2 căni de apă (500 ml)
- 1 cub de gheață
Mod de preparare
- Pune toate ingredientele în blender și amestecă-le până obții un suc fin. Bea imediat.
Acesta este un remediu excelent pentru hidratare sau pentru zilele toride de vară.
7. Smoothie verde cremos
Zilele lungi la serviciu îți afectează de obicei dieta, ce poate deveni dăunătoare pentru glanda tiroidă. Tocmai de aceea îți recomandăm următoarea băutură bogată în iod, care este și foarte delicioasă.
Toate ingredientele de mai jos au un conținut ridicat de antioxidanți ce elimină toxinele și îți oferă energie. Ai nevoie de alte motive pentru a-l încerca?
Te-ar putea interesa și:
Ingrediente
- 1/2 cană de alge marine tăiate mărunt
- 1 măr verde tăiat cubulețe
- 1/2 avocado de dimensiuni medii
- 1 cană de apă de cocos (250 ml)
Mod de preparare
- Procesează toate ingredientele în blender și consumă amestecul imediat.
Această băutură contrazice părerea generală conform căreia toate smoothie-urile verzi conțin spanac. Încearcă-l și tu și vei vedea ce gustos și sănătos este.
Băuturile bogate în iod au numeroase beneficii
Toate acest băuturi sunt naturale, ușor de preparat, delicioase și, bineînțeles, bogate în iod. Contribuie la buna funcționare a tiroidei, ameliorând dezechilibrele sau disconfortul cu care te confrunți deja.
Medicamentele administrate de obicei pentru tratarea hipotiroidismului pot provoca diverse efecte secundare. Însă aceste băuturi sunt naturale și te ajută să eviți aceste neplăceri.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Harvard T. H. Chan. Iodine. Harvard School of Public Health.
- Imam, S. K. (2016). Hyperthyroidism. In Thyroid Disorders: Basic Science and Clinical Practice. https://doi.org/10.1007/978-3-319-25871-3_8.
- Jahurul, M. H. A., Zaidul, I. S. M., Ghafoor, K., Al-Juhaimi, F. Y., Nyam, K. L., Norulaini, N. A. N., … Mohd Omar, A. K. (2015). Mango (Mangifera indica L.) by-products and their valuable components: A review. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.03.046
- National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Iodine. U. S. Department of Health and Human Services. Abril 2022.
- Organización Mundial de la Salud. Iodine deficiency.
- Pai, H. C., & Gong, S. T. (2013). Subclinical thyroid disease. Journal of Internal Medicine of Taiwan. https://doi.org/10.1093/bmb/ldt024
- Ross, D. S., Burch, H. B., Cooper, D. S., Greenlee, M. C., Laurberg, P., Maia, A. L., … Walter, M. A. (2016). 2016 American Thyroid Association Guidelines for Diagnosis and Management of Hyperthyroidism and Other Causes of Thyrotoxicosis. Thyroid. https://doi.org/10.1089/thy.2016.0229.
- Servicio Nacional de Salud del Reino Unido. Iodine. Abril 2020.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.