Logo image
Logo image

7 beneficii ale respirației profunde

4 minute
Respirația profundă este un obicei incredibil care te ajută să te relaxezi, să eliberezi toxinele din corp și să îți îmbunătățești sănătatea aparatului digestiv. 
7 beneficii ale respirației profunde
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Nu multe persoane cunosc minunatele beneficii ale respirației profunde. Practicată în mod regulat, această tehnică de respirație oferă o stare de liniște și bunăstare.

Respirația profundă este cunoscută în practici care țin de meditație și budism, precum yoga și mindfulness, însă în viața de zi cu zi nu i se acordă o atenție deosebită. De foarte puține ori ne gândim la modul în care respirăm.

Oamenii de știință de la Universitatea Stanford au realizat un studiu interesant care dezvăluie incredibilele beneficii ale respirației profunde. Mark Krasnow, biochimist și autorul principal al studiului, susține că el și echipa sa au identificat un grup de neuroni micuți care asociază acest tip de respirație cu relaxarea, atenția și eficiența în gestionarea emoțiilor și reducerea anxietății.

În mod cert, respirația profundă este o strategie simplă și accesibilă pe care ar trebui să o practicăm cu toții. Nu trebuie decât să deschizi gura și să respiri adânc, calm și încet.

Deja faci asta? Minunat! Iată ce beneficii îți oferă această tehnică de respirație.

1. Beneficii ale respirației profunde: reducerea stresului și a anxietății

Some figure

Respirația este o acțiune involuntară. Inspirăm oxigen pentru a obține și a crea energie la nivel celular. Apoi expirăm dioxid de carbon, un produs derivat care rezultă în urma respirației celulare. Acest proces aproape magic oferă beneficii remarcabile atunci când este realizat încet, ritmic și adânc.

Cu toate acestea, știm cu toții că atunci când suntem speriați sau panicați, respirația devine de regulă sacadată și rapidă. Cu alte cuvinte, procesul respirator este întrerupt și modificat, fapt care provoacă bătăi rapide ale inimii.

Din fericire, respirația profundă reglează sistemul nervos parasimpatic, stimulând starea de relaxare. Astfel inima și mintea ta se calmează.

Dacă îi oferi corpului oxigen în mod lent, constant și regulat, mușchii se relaxează la rândul lor. În aceste momente, sistemul nervos simpatic încetează să mai elibereze doze ridicate de cortizol și adrenalină în organism. Corpul și mintea sunt cuprinse de calm. 

2. Respirația profundă elimină toxinele

Atunci când expirăm, corpul eliberează o mare parte din toxinele acumulate. Dioxidul de carbon este un deșeu toxic natural care rezultă în urma proceselor metabolice din corp, drept pentru care acesta trebuie eliberat în mod regulat.

Atunci când plămânii sunt obișnuiți cu o respirație scurtă și sacadată, nu reușești să elimini toate deșeurile din corp. Este important să reții aceste aspecte și să respiri adânc pentru cel puțin 10 minute măcar de 2 – 3 ori pe zi.

3. Respirația profundă ameliorează durerile

Some figure

Uneori, în mod inconștient, ne ținem respirația atunci când ne doare ceva. Acesta este un mecanism al creierului care se activează atunci când ne lovim sau suntem răniți. Însă dacă suferi de dureri cronice regulate cauzate de artrită, lupus sau fibromialgie, este mai bine să respiri decât să îți ții respirația. 

Încearcă să îți ții respirația pentru câteva secunde, apoi să inspiri adânc. În acest fel eliberezi endorfine, niște analgezice naturale produse de organism.

4. Îți îmbunătățește postura

Unul dintre cele mai importante și interesante beneficii ale respirației profunde este îmbunătățirea posturii și mai ales a axei spate-gât.

Când îți umpli plămânii cu aer, stimulezi coloana vertebrală, iar aceasta adoptă o poziție corectă, armonioasă și echilibrată.

5. Respirația profundă stimulează sistemul limfatic

Some figure

Sistemul limfatic este o parte esențială a sistemului imunitar, fiind compus dintr-o rețea complexă de vase limfatice, țesuturi, organe și ganglioni limfatici care îndeplinesc diverse roluri.

Printre altele, lichidul limfatic îndepărtează resturile de celule moarte și alte deșeuri din corp. Respirația profundă contribuie la acest proces, deoarece stimulează circulația plasmei sanguine, fapt care ajută la buna funcționare a organismului.

6. Îngrijește inima

Un lucru foarte interesant este faptul că exercițiile aerobice (cardio) folosesc grăsimea ca sursă de energie. Exercițiile anaerobe (de forță) utilează glucoza.

Dacă practici „exercițiul” respirației profunde în fiecare zi, te bucuri de un antrenament cardio eficient. Acesta îți îmbunătățește sănătatea aparatului cardiovascular și te ajută să arzi celulele adipoase.

 7. Îmbunătățește digestia

Some figure

Printre multiplele beneficii ale respirației profunde se numără și îmbunătățirea digestiei. Este foarte simplu. Oferindu-i organismului un aport mai mare și mai „uniform” de oxigen, îl distribui în mod corespunzător și organelor digestive. Prin urmare, acestea funcționează mai bine. Totodată, este îmbunătățită și circulația sanguină, precum și tranzitul intestinal.

Nu putem uita, de asemenea, că respirația profundă reglează sistemul nervos. Devii astfel mai calm, iar digestia se realizează în mod eficient. Chiar și nutrienții sunt asimilați mai bine!

Te-am convins în privința incredibilelor beneficii ale respirației profunde? Încearcă să adopți și tu această practică în fiecare zi și te vei simți mult mai bine atât la nivel fizic, cât și psihic. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • A. Fuente. Respiración anaerobia. Solid Converter. 2008
  • L. Barrios, M. Puente, A. Castillo et al. Hábito de respiración bucal en niños. Revista Cubana Ortodoncia.
  • E. García-Garu, A. Fusté Esclano, A. Bados López. Manual de Entrenamiento en respiración. Universidad de Barcelona. 2008

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.