7 tipuri de infidelitate pe care ar trebui să le cunoști
Există mai multe tipuri de infidelitate. Din momentul în care îi trădezi încrederea partenerului, îl înșeli într-un fel sau altul. Flirtul, conversațiile și interacțiunile de o anumită natură și chiar tensiunea sexuală sunt forme ale infidelității.
Atunci când auzim termenul de infidelitate, ne apare în minte imaginea clasică a unei persoane care întreține relații sexuale cu alt individ decât cel cu care formează un cuplu. Însă nu trebuie să uităm că există mai multe modalități de a-ți trăda partenerul.
Fidelitatea este mai mult decât angajamentul și acordul reciproc de a nu întreține relații sexuale cu alte persoane. Fidelitatea este o legătură bazată pe respect, intimitate, recunoaștere la nivel personal și emoțional, dedicare, interes și grijă. Vorbim despre acele mici conexiuni care oferă rezistență și siguranță unei relații. Uneori este de ajuns ca un singur element să dea greș pentru ca încrederea să se clatine.
Infidelitatea este prezentă atât la bărbați, cât și la femei. Aceasta se produce chiar și în absența componentei sexuale care caracterizează imaginea clasică a trădării. Există alte dinamici care „atacă” elementul de bază al unei relații solide: încrederea.
Cele 7 tipuri de infidelitate
1. Infidelitate emoțională
Începem lista cu unul dintre cele mai întâlnite și mai dramatice tipuri de infidelitate, și anume cea emoțională. Desigur, te doare dacă partenerul tău are o aventură cu o altă persoană. De multe ori, acesta este chiar motiv de despărțire. Însă ce se întâmplă dacă iubitul sau iubita ta are o conexiune emoțională cu o altă persoană mai profundă decât cea care vă unește pe voi doi?
Nu există contact fizic, ci o legătură bazată pe complicitate, încredere și intimitate care îți dă de gândit. În final, poți ajunge să consideri relația lor o „aventură emoțională” și să o percepi ca pe o infidelitate în toată regula.
2. Relație prin intermediul noii tehnologii (virtuală)
Fără îndoială, vorbim despre o realitate a zilelor noastre. Spațiul virtual, rețelele de socializare și aplicațiile telefonului mobil oferă o întreagă platformă pentru stabilirea uneia sau a mai multor relații cu diverse persoane.
În mediul online, contactul fizic și raportul sexual nu sunt necesare pentru a trăda. Avansurile, schimbul de fotografii, conversațiile și interacțiunile în care este implicat flirtul sau chiar tensiunea sexuală în sine sunt forme ale infidelității.
3. Secretele și lipsa de sinceritate
Putem considera lipsa de sinceritate un tip de infidelitate? Desigur! Așa cum am menționat la început, înșelatul se referă la trădarea încrederii partenerului.
Dacă partenerul te minte, îți ascunde anumite lucruri (nu îți spune adevărul) și nu este niciodată sincer, poți spune că este infidel.
4. Partenerul absent
Partenerul absent nu este niciodată alături de tine atunci când ai nevoie de el și își investește timpul și energia în alte probleme care nu țin de relația voastră.
Un exemplu ar fi o persoană care lucrează excesiv. Aceasta iubește statutul pe care i-l oferă profesia sa, drept pentru care pune munca mai presus de partener.
Ne referim, de asemenea, la persoanele neloiale care nu sunt alături de parteneri atunci când aceștia au nevoie de ele, care nu sunt prezente în viața de zi cu zi atunci când se clădește și se consolidează relația de cuplu prin lucruri simple și mărunte.
5. Infidelitate prin trădarea relației
În acest caz, unul dintre parteneri nu îl mai iubește pe celălalt. Acesta continuă relația din obișnuință, de teama de singurătate sau din nehotărâre. Este greu să ia decizia de a fi sincer cu el însuși și cu partenerul său. Situațiile de acest gen implică o doză de falsitate pentru care se plătește un preț uriaș în plan emoțional.
6. Infidelitate bazată pe dispreț
Anumiți indivizi au obiceiul de a-și critica sau umili partenerul atunci când se află în prezența altor persoane. Acest comportament se numără și el printre diferitele tipuri de infidelitate.
Faptul că o persoană își vorbește de rău partenerul la o întâlnire cu prietenii sau la serviciu este un motiv de îngrijorare. Acest comportament nu este adecvat, logic sau respectuos.
Dacă iubești o persoană, o respecți. Dacă iubești o persoană, ești de partea ei și o prețuiești chiar și atunci când nu este de față. Dacă nu procedezi în acest fel, nu ești fidel angajamentului pe care ți l-ai luat vizavi de persoana de lângă tine.
7. Infidelitate printr-o aventură amoroasă
Am ajuns, în cele din urmă, la tipul clasic de infidelitate, care destramă numeroase cupluri, provoacă multă suferință și necesită vizite la psiholog, timp de gândire și traume de gestionat și de depășit.
Cu toții ne temem de situația în care partenerul nostru ar putea avea o relație de lungă durată sau o aventură de o noapte cu o altă persoană.
De multe ori, acest tip de infidelitate este intenționat și planificat. În alte cazuri, situația este circumstanțială și neprevăzută. Însă, oricum ar fi, individul care înșală conștientizează întotdeauna că își trădează partenerul de viață.
Când vine vorba de a acționa într-un fel sau altul într-o anumită situație, decizia este numai și numai a ta.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Vanegas Osorio, J. H. (2011). La dinámica vincular celos-infidelidad. Pensamiento Psicológico.
-
Jomairy González Galarza, A. M.-T. y D. M. O. (2009). Factores Psicologicos de la InfidelidadFactores psicológicos asociados a la infidelidad sexual y/o emocional y su relación a la búsqueda de sensaciones en parejas puertorriqueñas. Revista Puertorriqueña de Psicología.
-
Espinoza, A. V., Correa, F. E., & García, L. F. (2014). Percepción social de la infidelidad y estilos de amor en la pareja. Enseñanza e Investigación En Psicología.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.