8 alimente recomandate dacă ai trigliceridele mărite
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Trigliceridele mărite, care în termeni medicali poartă denumirea de hipertrigliceridemie, reprezintă o afecțiune caracterizată de o creștere anormală a trigliceridelor din sânge.
Experții în sănătatea cardiovasculară ne recomandă să menținem trigliceridele la un nivel normal, adică sub 150 mg/dl. O cantitate mai mare poate mări riscul de boli cardiace și pancreatită.
Organismul folosește o „doză” din această lipidă ca sursă de energie. Totuși, atunci când este în exces, ea poate fi principala cauză a bolii arteriale coronariene.
În plus, un nivel ridicat de trigliceride este însoțit de un nivel scăzut de lipoproteine cu densitate mare (HDL), numite și colesterol bun. Acestea din urmă sunt esențiale pentru curățarea arterelor.
Din fericire, o dietă care conține un aport rezonabil de grăsimi și calorii reglează în mod natural nivelul de trigliceride înainte ca acesta să îți afecteze sănătatea.
Tocmai de aceea este recomandat să consumi alimente care te ajută să menții un nivel echilibrat al trigliceridelor. Să vedem care sunt acestea.
1. Uleiul de măsline scade trigliceridele mărite
În primul rând, uleiul de măsline extravirgin conține grăsimi mononesaturate care stimulează creșterea nivelului de colesterol bun din artere.
Consumul regulat de ulei de măsline reglează nivelul de trigliceride, curăță arterele și reduce inflamațiile. În plus, acest aliment ajută la prevenirea unor boli cardiace grave, cum ar fi boala coronariană, tromboza și arterioscleroza.
2. Leguminoasele
Leguminoasele au un conținut bogat de nutrienți esențiali, fiind o opțiune excelentă pentru îngrijirea sănătății sistemului cardiovascular.
Cantitatea ridicată de fibre solubile din leguminoase ajută la scăderea nivelului de colesterol și de trigliceride din corp. În plus, fibrele previn acumularea acestor substanțe în artere.
Leguminoasele sunt și o sursă sănătoasă de carbohidrați și proteine, pe care organismul le folosește pentru a menține un nivel ridicat de energie.
3. Peștele gras
Peștele gras se numără printre cele mai bune alimente pentru sănătatea cardiovasculară și cognitivă. Conținutul său ridicat de acizi grași omega 3 reduce trigliceridele mărite.
Citește și:
În plus, speciile de pești din această categorie conțin antioxidanți și compuși antiinflamatori care diminuează efectele negative ale radicalilor liberi prin distrugerea moleculelor care accelerează descompunerea celulelor.
Cele mai bune tipuri de pește gras sunt:
- Macroul
- Somonul
- Tonul
- Sardinele
- Heringul
- Codul
4. Ovăzul
Considerat una dintre pricipalele surse de energie pentru organism, ovăzul este un aliat minunat pentru scăderea nivelului de trigliceride din artere.
În primul rând, ovăzul conține o cantitate semnificativă de fibre solubile, un nutrient care împiedică acumularea grăsimilor dăunătoare.
În al doilea rând, această cereală are un indice glicemic scăzut. Totodată, ea conține și o doză mică de grăsimi mononesaturate și polinesaturate. Aceste grăsimi au efecte pozitive când vine vorba de trigliceridele sau de colesterolul mărit.
5. Fructele oleaginoase
Nucile, migdalele și alte fructe oleaginoase conțin o cantitate ridicată de acizi grași omega 3. Aceștia curăță sângele și protejează sănătatea inimii.
În plus, aceste fructe sunt bogate în fibre și antioxidanți care, în cantitățile adecvate, țin sub control nivelul de trigliceride.
6. Avocado
Consumul zilnic de avocado este foarte benefic pentru sănătatea cardiovasculară și pentru bunăstarea generală a organismului. Acest fruct delicios este foarte bogat în nutrienți care reduc inflamațiile și scad riscul de boli cronice.
Totodată, avocado are un nivel ridicat de grăsimi sănătoase, antioxidanți și proteine. După cum știi deja, toate aceste substanțe sunt necesare pentru un metabolism sănătos și pentru curățarea arterelor.
Uleiul de avocado reglează trigliceridele și scade nivelul de colesterol rău (LDL).
7. Usturoiul
Dacă ai trigliceridele mărite, usturoiul nu trebuie să lipsească din dieta ta.
În primul rând, usturoiul contribuie la reglarea nivelului de grăsimi din sânge. În plus, acest aliment stimulează eliminarea toxinelor.
Pentru a te bucura de toate beneficiile oferite de usturoi, cel mai bine este să îl consumi separat și în stare crudă.
8. Papaya
Papaya conține antioxidanți, fibre și enzime naturale care ajută la digerarea grăsimilor. În același timp, ea împiedică acumularea de grăsimi dăunătoare și de trigliceride.
Nu uita să citești:
Poți consuma papaya ca atare sau ca ingredient în smoothie-uri și salate de fructe. În acest fel, poți preveni formarea plăcilor ateromatoase.
Nu uita că introducerea în dietă a alimentelor enumerate mai sus este doar o parte a procesului de reducere a nivelului de trigliceride. Este important, de asemenea, să bei apă suficientă și să eviți consumul excesiv de prăjeli, produse lactate și alte surse de grăsimi saturate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gracia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Basora J, Muñoz MA, Sorlí JV, Martínez JA, Fitó M, Gea A, Hernán MA, Martínez-González MA; PREDIMED Study Investigators. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):e34. doi: 10.1056/NEJMoa1800389. Epub 2018 Jun 13. PMID: 29897866.
- Handelsman Y, Shapiro MD. TRIGLYCERIDES, ATHEROSCLEROSIS, AND CARDIOVASCULAR OUTCOME STUDIES: FOCUS ON OMEGA-3 FATTY ACIDS. Endocr Pract. 2017 Jan;23(1):100-112. doi: 10.4158/EP161445.RA. Epub 2016 Nov 7. PMID: 27819772.
- Xia N, Daiber A, Förstermann U, Li H. Antioxidant effects of resveratrol in the cardiovascular system. Br J Pharmacol. 2017 Jun;174(12):1633-1646. doi: 10.1111/bph.13492. Epub 2016 May 6. PMID: 27058985; PMCID: PMC5446570.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.