8 diete alcaline pentru o sănătate de fier
De ce ar trebui să urmați diete alcaline? Cu siguranță ați auzit despre beneficiile unei astfel de diete și cu alte ocazii. Este adevărat. Studiile au arătat că organismul nostru trebuie să aibă o valoare a pH-ului ușor alcalină pentru a putea fi echilibrat, iar un corp echilibrat este un corp sănătos.
Majoritatea alimentelor pe care le consumăm zilnic sunt prea acide. Sarea, grăsimile, alimentele procesate, aluaturile… Toate aceste produse duc la formarea unui mediu acid pentru celulele organismului uman, iar pe termen lung ne predispun la probleme de sănătate.
Așadar, ce ar trebui să faceți? Ei bine, puteți începe prin a opta pentru diete echilibrate din punct de vedere al pH-ului.
Astăzi, vă vom prezenta câteva sfaturi în acest sens. Haideți să vedem!
Diete alcaline: 8 variante de mic dejun
Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, cel mai bun lucru pentru sănătate este să începeți ziua cu un pahar cu apă și zeamă de lămâie la temperatura camerei. Această băutură trebuie întotdeauna consumată pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun.
În acest timp, puteți face un duș sau vă puteți pregăti pentru activitățile zilnice. După 30 de minute, puteți încerca una dintre aceste variante deosebite de mic dejun:
- Un castron cu bucățele de măr și pepene verde. Lapte de migdale.
- O omletă cu spanac și un pahar cu suc de morcovi.
- Ceai verde cu lipie și roșii cherry.
- Un măr și un smoothie din sfeclă roșie. Pâine de dovleac cu miere.
- Clătite cu germeni de grâu și spanac. Un pahar cu suc natural de ananas.
- Suc de pere, un castron cu cireșe. Bucăți de pepene verde și alune sau migdale.
- Ceai verde, un castron cu fructe uscate și curmale. O omletă cu doi căței de usturoi.
- Un pahar cu suc natural de mere, doi morcovi fierți și apoi copți cu puțină scorțișoară. Lipie cu roșii cherry. Delicios!
Îți recomandăm să citești și:
Diete alcaline: 8 variante pentru prânz
Este timpul pentru prânz și, așa cum puteți ghici, cel mai recomandat fel de mâncare este o salată proaspătă. Nu-i așa că vă plac salatele? Dacă da, fiți creativi și pregătiți diferite variante delicioase, pline de vitamine și nutrienți, care reglează pH-ul printr-un amestec perfect de alimente alcaline și acide.
Vreți să vedeți câteva exemple simple?
- Salată verde: rucola, salată verde și salata mielului (fetică). Măsline negre. Castravete feliat și câteva boabe de strugure roșu. Adăugați puțin tofu și un sos din oțet de mere cu puțin ulei de măsline. Pe o altă farfurie, serviți puțin humus. Sigur ați aflat că humusul nu este altceva decât piure de năut, ceea ce îl face un adaos sănătos și delicios la masa de prânz.
- Smoothie verde: smoothie cu varză, o jumătate de avocado, castravete, țelină și o jumătate de pahar cu apă. Puteți adăuga și puțin ulei de măsline. Consumați-l cu o lipie și roșii cherry.
- Omletă cu spanac și usturoi, servită alături de o salată cu avocado, nuci, țelină și rucola.
- Varză de Bruxelles fiartă la aburi cu oțet de mere și ulei de măsline. Un pahar cu suc de sfeclă și măr. Deasupra salatei adăugați roșii și usturoi mărunțit.
- Piept de pui la grătar cu arpagic și sparanghel. Frunze de andive cu puțin oțet de mere.
- Suc de varză cu spanac și țelină. Lipie cu muștar, creson, roșii și puțin avocado.
- Omletă cu sparanghel. Salată cu spanac, nuci și felii de portocală.
- Piept de pui cu roșii, usturoi și sparanghel. Salată cu țelină, rucola, nuci și bucățele de măr.
Diete alcaline: recomandări pentru după-amiază
- Suc natural din pepene galben.
- Lapte de migdale.
- Ceai verde.
- Un măr tăiat bucățele cu nuci sau migdale.
- Orice fructe de pădure, mure sau afine. Acestea sunt minunate într-un smoothie de banane, de exemplu.
Citește și:
Diete alcaline: 8 variante pentru cină
- Supă de morcovi cu dovlecel. Somon la cuptor cu ulei de măsline și arpagic.
- Piure de dovlecel. Piept de pui la cuptor cu puțin muștar și roșii cherry.
- Ton cu orez basmati asezonat cu puțină zeamă de lămâie și ulei de măsline.
- Dovlecel la cuptor. Omletă cu sparanghel.
- Supă de țelină cu migdale mărunțite. Lipie cu bucățele de avocado, roșii cherry și piper.
- Puțin humus. Salată cu rucola, varză, roșii și bucăți mici de piept de curcan.
- Cartof copt cu ulei de măsline. Somon și smoothie de mere.
- Morcovi caramelizați cu scorțișoară. Orez basmati integral cu avocado, stafide și migdale, asezonat cu zeama de la o jumătate de lămâie.
În concluzie, ideal ar fi să consumați aceste meniuri de cel puțin trei ori pe săptămână. Însă, există încă un element care trebuie luat în considerare. Viața stresantă de zi cu zi vă împiedică să aveți un organism echilibrat. Acest lucru slăbește sistemul imunitar și dezechilibrează nivelul pH-ului.
Atunci când celulele organismului au un nivel mare de aciditate, nu mai pot transporta la fel de mult oxigen, iar acest lucru poate avea un impact negativ asupra sănătății, pe termen lung. Așadar, urmați aceste sfaturi pentru a vă îmbunătăți calitatea vieții:
- Adoptați aceste variante de diete alcaline de cel puțin trei ori pe săptămână.
- Gestionați-vă cu grijă momentele de stres și anxietate.
- Faceți exerciții în mod regulat.
- Beți suficiente lichide.
- Faceți controale medicale periodice pentru a vă verifica nivelul pH-ului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Schwalfenberg, G. K. (2012). The alkaline diet: Is there evidence that an alkaline pH diet benefits health? Journal of Environmental and Public Health. https://doi.org/10.1155/2012/727630
-
Hanley, D. A., & Whiting, S. J. (2013). Does a High Dietary Acid Content Cause Bone Loss, and Can Bone Loss Be Prevented With an Alkaline Diet? Journal of Clinical Densitometry. https://doi.org/10.1016/j.jocd.2013.08.014
-
Atherton, J. C. (2009). Acid-base balance: maintenance of plasma pH. Anaesthesia and Intensive Care Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mpaic.2009.08.005
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.