8 diuretice naturale pentru retenția de apă
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Când vorbim de diuretice naturale pentru retenția de apă, ne referim la acele alimente și plante care au proprietăți ce ajută la creșterea diurezei. Aceasta reprezintă abilitatea organismului de a elimina lichidele în exces care, în caz contrar, pot fi reținute în organism.
Când corpul tău începe să se umfle, aparent fără niciun motiv, este posibil să te confrunți cu retenția de apă, o problemă care poate deveni periculoasă, mai ales pentru sistemul cardiovascular.
Dificultățile întâmpinate în reducerea excesului de apă din organism pot fi cauzate de mai mulți factori: o dietă bogată în sare, tulburări hormonale, ereditate sau consumul de alimente nocive.
Din fericire, cu ajutorul următoarelor diuretice naturale pentru retenția de apă, poți să împiedici această problemă să afecteze în mod negativ funcțiile organismului (cum ar fi metabolismul). Află mai multe din rândurile de mai jos!
1. Feniculul – unul dintre cele mai bune diuretice naturale pentru retenția de apă
Această plantă mediteraneană are numeroase beneficii de care poți să profiți, consumând-o ca aliment, mirodenie, ceai sau chiar cocktail.
Este unul dintre cele mai puternice diuretice naturale pentru retenția de apă, eliminând excesul de lichide și ajutând la reglarea mai multor procese digestive.
2. Ceai verde
Ceaiul verde este cunoscut pentru concentrația sa ridicată de antioxidanți și alți compuși care ajută la slăbit. Are, de asemenea, proprietăți diuretice care stimulează detoxifierea naturală a organismului, un proces important pentru a echilibra nivelul de fluide din corp și pentru a elimina toxinele.
Îți recomandăm și:
3. Ananas
Acest fruct tropical a devenit foarte popular în lumea întreagă datorită gustului său dulce și conținutului ridicat de apă.
Ananasul este compus în proporție de 85% din apă, ceea ce înseamnă că are calorii puține, dar este bogat în fibre, vitamina C și bromelaină, toate acestea ajutând la reducerea retenției de apă.
Fiind o sursă excelentă de potasiu, ananasul contribuie la echilibrarea conținutului de sodiu din organism, fapt care, la rândul său, stimulează eliminarea excesului de lichide și îmbunătățește mai multe funcții vitale din corp.
4. Cireșe
Cireșele conțin până la 70% apă, cantități mari de vitamina B și, într-o proporție mai mică, magneziu, un mineral esențial pentru îmbunătățirea dispoziției.
Fiind, la rândul lor, o sursă bogată de potasiu, aceste fructe sunt considerate diuretice naturale pentru retenția de apă. Conțin cantități considerabile de flavonoide și antioxidanți care facilitează eliminarea apei din organism.
5. Pepene
Acest fruct răcoritor are un conținut ridicat de apă (aproape 90%), dar și de vitamine, fibre și alți compuși care combat retenția de apă.
Pepenele este bogat și în beta-caroten, un antioxidant care previne îmbătrânirea prematură prin stoparea acțiunii negative a radicalilor liberi.
6. Castan sălbatic
Castanul sălbatic este apreciat pentru abilitatea sa de a ameliora varicele, hemoroizii și flebita. În general, sunt folosite doar fructele și semințele, însă întreaga plantă are proprietăți benefice.
Castanele sunt excelente pentru combaterea retenției de apă, datorită conținutului ridicat de flavonoide, cum ar fi quercitina și rutina. Acești antioxidanți stimulează eliminarea lichidelor prin urină.
7. Coada-calului
Numele acestei plante provine de la faptul că arată ca o coadă de cal sau un pămătuf, fiind considerată pentru mult timp doar o buruiană, ignorată de toată lumea.
Consumul regulat de coada-calului poate mări producția de urină cu până la 30%, facilitând eliminarea toxinelor și a fluidelor și ajutând la prevenirea formării pietrelor la rinichi.
Citește și:
8. Ceapă
Această legumă aparent banală este o sursă excelentă de minerale și oligoelemente, cum ar fi calciu, magneziu, clor, cobalt, fier, potasiu și multe altele – dar și de vitaminele A, B, C și E.
Ceapa este diuretică, fiind compusă în proporție de 91% din apă.
Consumul regulat de ceapă, mai ales crudă, stimulează funcțiile renale, favorizând eliminarea excesului de apă și prevenind numeroase boli.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Iglesias Rosado, C., Villarino Marín, A. L., Martinez, J. A., Cabrerizo, L., Gargallo, M., Lorenzo, H., … & Russolillo, J. (2011). Importancia del agua en la hidratación de la población española: documento FESNAD 2010. Nutrición Hospitalaria, 26(1), 27-36.
- Lam, I. C., Mansilla, A. A. H., de la Nuez Ramos, E., & Veloso, E. G. (2013). Listado de plantas medicinales comunes con actividad diurética. Mediciego, 19(2).
- Pérez Machín, Maykel, Sueiro, Mario L., de la Cruz, Ania, Boffill, María A., Morón, Francisco, Méndez, Orestes R., & Cárdenas, Jaqueline. (2011). Uso tradicional de plantas medicinales con acción diurética en el Municipio de Quemado de Güines, Cuba. Revista de Biología Tropical, 59(4), 1859-1867. Retrieved February 10, 2019, from http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-77442011000400035&lng=en&tlng=es.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.