8 lucruri care îți fac viața mai grea decât ar trebui să fie
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
În anumite momente, cu toții ne confruntăm cu situații care ne pun la încercare abilitățile fizice și mentale. Mai jos îți prezentăm 8 lucruri care îți fac viața mai grea, fără să fie nevoie. Află care sunt aceste impedimente și învață să renunți la ele.
Uneori, se întâmplă totuși să vedem greutăți acolo unde nu sunt. Creăm chiar anumite obstacole care ne împiedică să ne atingem obiectivele. Problema este că nu întotdeauna ne dăm seama că procedăm așa. Ne consumăm toată energia și nu băgăm în seamă felul în care ne afectează acest comportament.
Este esențial să descoperim ce factori depind de atitudinea noastră și când trebuie să renunțăm la ei pentru a nu le permite să ne curme progresul.
1. Vezi intenții negative fără ca acestea să existe
Uneori, prietenii noștri și alte persoane apropiate fac diverse lucruri care ne supără foarte tare, chiar dacă nu aceasta a fost intenția lor.
Dacă oamenii dragi petrec timp cu alte persoane, decid să stea singuri într-un anumit moment sau iau o decizie fără să îți ceară părerea, poți ajunge să interpretezi negativ aceste gesturi.
De ce să citești în comportamentul celorlalți intenții negative? Oamenii fericiți nu iau lucrurile personal și înțeleg că persoanele din jur au nevoie de puțin spațiu doar pentru ele.
2. Îți faci viața mai grea dacă te compari mereu cu ceilalți
A te compara cu alte persoane sau a fi invidios pe succesul lor este unul dintre obiceiurile cele mai dăunătoare pentru sănătatea ta emoțională.
Dacă te uiți în jurul tău și te gândești că toți au o viață mai bună ca a ta, te încarci cu sentimente negative care te seacă de timp și energie.
3. Nu privești înainte și asta îți face viața mai grea
Orice experiență, oricât de rea ar părea, are și o latură pozitivă. Vei întâmpina mereu obstacole și vei face greșeli. Asta nu înseamnă că urmările vor fi întotdeauna negative.
Schimbă-ți perspectiva și privește înainte. În acest fel, vei depăși dificultățile și vei reuși să iei decizii mult mai bune.
Dacă adopți o gândire pozitivă, îți accepți greșelile și vezi partea simplă a lucrurilor complicate, vei putea să te eliberezi de povara care face drumul tău să pară atât de greu.
4. Îți faci viața mai grea dacă aștepți mereu un „semn”
Oricât de mult ți-ai dori, nu vei primi niciodată un „semn” care să îți arate că e momentul potrivit să iei o anumită decizie.
Deși intuiția ta sau o întâmplare neașteptată pot fi de ajutor, așteptarea acestor semne poate fi o pierdere de timp. Oportunitățile sunt mereu disponibile, însă trebuie să le cauți și să lupți pentru ele. Nu poți doar să stai și să aștepți un semn fără să te ridici și să faci ceva.
Te-ar putea interesa și:
5. Nu îți asumi riscuri
Temerile și zona ta de confort sunt principalii tăi dușmani dacă vrei să faci o schimbare importantă în viața ta. Dacă nu îți asumi riscuri și stai într-un singur loc deoarece îți este teamă de consecințe, nu vei evolua niciodată.
Nu aștepta să te asigure altcineva că totul va fi bine. Asumă-ți riscuri și nu privi înapoi. Mai târziu, îți vei fi ție însuți recunoscător că ai procedat așa.
Te-ar putea interesa și:
6. Ai așteptări nerealiste care îți fac viața mai grea
Multe persoane fac greșeala de a aștepta un răspuns, un gest sau o situație care nu ar avea de ce să se întâmple.
Așteptările nerealiste provoacă frustrări și, implicit, nefericire. Este minunat când aceste așteptări chiar se adeveresc, dar cel mai bine este să fie cât mai realiste pentru a evita dezamăgirile.
7. Îi lași pe cei din jur să îți fure timpul
Persoanele toxice găsesc întotdeauna o modalitate de a-ți răpi timpul prețios și, dacă se poate, și energia. Acești indivizi te împiedică să îți atingi idealurile și sunt o povară în viața ta.
Egoismul, negativitatea și invidia se ascund uneori sub masca „prieteniei” și îți provoacă greutăți și suferință. Poate fi greu de acceptat, dar este adevărat.
8. Vrei să te înțelegi bine cu toată lumea
În ciuda intențiilor tale bune, nu te poți înțelege bine cu orice om pe care îl întâlnești. Dorința de a avea o relație armonioasă cu toată lumea este obositoare, mai ales dacă există o diferență de personalitate.
Cel mai bine este să fii tolerant față de ceilalți și să te distanțezi de cei care, dintr-un motiv sau altul, au decis că nu te plac.
Ești pregătit să elimini și tu aceste comportamente și atitudini din viața ta? Încearcă să renunți la ele cât mai curând și îți vei da seama cât de mult te împovărau.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Price, D. (1985). A good life. Nursing Management. https://doi.org/10.1200/JCO.2009.22.5854
- Allen, J. G., MacNaughton, P., Satish, U., Santanam, S., Vallarino, J., Spengler, J. D., … Ole Fanger, P. (2017). Life expectancy at birth, total (years). Indoor Air. https://doi.org/10.1088/0004-637X/701/2/1940
- Duchastel, P. (2001). The Social Life of Information. European Journal of Communication. https://doi.org/10.1177/0267323101016003009
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.