8 sfaturi pentru a alunga tristețea
Tristețea este o stare emoțională negativă foarte greu de stăpânit și depășit, ce ne poate cuprinde tocmai atunci când ne așteptăm cel mai puțin. Iată ce ar trebui să faci pentru a alunga tristețea.
Atunci când te simți trist, întreaga lume pare să se întunece dintr-o dată, iar singura ta alternativă este să te avânți în beznă. Nimeni nu te înțelegi și totul parcă îți iese pe dos.
Dar ce poți face pentru a te simți din nou bine? În primul rând, nu trebuie să lași tristețea să te doboare. Această emoție este genul de inamic care trebuie tratat cu fruntea sus.
Desigur, deseori ne este mult mai ușor să fim curajoși în teorie decât în practică, motiv pentru care în cele ce urmează dorim să-ți oferim o mână de ajutor.
Nu te lăsa înfrânt și folosește următoarele opt trucuri pentru a alunga tristețea din viața ta!
Sfaturi pentru a alunga tristețea
1. Ieși la o plimbare
Atunci când te cuprinde tristețea, ultimul lucru pe care ar trebui să-l faci este să rămâi acasă și să te închizi în camera ta. Singurătatea nu te va ajuta să învingi această stare. Din contră, nu ezita să-ți scoți adidașii vechi din șifonier, să te îmbraci într-o pereche confortabilă de pantaloni de trening, să-ți iei cheile și să… ieși la plimbare!
Adună-ți toate forțele pe care le mai ai și străduiește-te să mergi în pas rapid. Puțină transpirație nu strică, iar mișcarea îți va face bine. Creierul tău va produce endorfine (hormonul fericirii) și, pas cu pas, problemele care te îngrijorează vor începe să pară din ce în ce mai mici. Nu ezita să încerci acest truc!
2. Stai la soare și închide-ți ochii
În zilele în care tristețea încearcă să te doboare, nu te retrage într-un colț întunecat al casei și nici nu te ascunde sub plapumă. În schimb, ia-ți inima în dinți și ieși afară.
Un moment de liniște este exact ceea ce-ți trebuie și cincisprezece minute de expunere la razele solare te vor ajuta să obții un plus de vitamina D – compus care îți va da o senzație plăcută de calm.
Deseori, persoanele care suferă de depresie tind să evite lumina soarelui, dar acest comportament nu le va ajuta să se simtă mai bine. Ieși afară din casă și bucură-te de căldură!
Citește și:
3. Uită de obligații pentru două ore
Știm că nu este ușor. În fond, cu toții avem lucruri de făcut, serviciu, responsabilități, obligații… Însă tristețea este capabilă să ridice un fel de perete în jurul nostru, ce ne sufocă și ne împiedică să ne atingem obiectivele. Practic, ne pierdem toată motivația și energia.
Dar care este soluția? Simplu, pune pauză la ceea ce faci și rezervă-ți două ore pentru relaxare. Bucură-te din plin de acest timp și încearcă să uiți de greutăți și anxietate. Dă-ți voie să fii tu însuți din nou!
4. Apucă-te de scris
Ții un jurnal? Dacă nu, ce-ar fi să te apuci de astăzi? Jurnalele sunt o metodă terapeutică minunată, cu ajutorul căreia îți poți organiza ideile, te poți exprima, poți susține un dialog cu tine însuți și te poți bucura de senzația intimă pe care ți-o dă scrisul.
Nu trebuie să fii Gabriel García Márquez sau Daphne du Murier pentru a ține un jurnal: pur și simplu exprimă-te cu propriile cuvinte, ceartă-te cu tine, insultă pe oricine dorești… Practic, folosește puterea cuvintelor pentru a te descărca.
5. Plângi dacă simți nevoia
Uneori vei simți nevoia să plângi și nu este nimic rău în asta. Atunci când tristețea ne sufocă, avem nevoie de un mecanism pentru a elibera tensiunea acumulată și, deseori, o plimbare în parc sau o conversație cu prietenul nostru cel mai bun nu sunt de ajuns.
În acest sens, plânsul este un mijloc natural foarte util pentru a ne liniști.
6. Uite-te în oglindă și întreabă-te care e problema
Să facem un exercițiu de recunoaștere: ești tu persoana pe care o vezi atunci când te uiți în oglindă? Nu, nici urmă de acel bărbat vesel sau acea femeie atrăgătoare pe care o cunoști atât de bine. Tristețea este genul de stare emoțională care îți răpește toată vitalitatea și suntem siguri că nu-ți place deloc să te vezi arătând astfel.
Întreabă-te ce ai putea face a te simți din nou bine, pentru a alunga tristețea și a-și recăpăta speranța. Întreabă bărbatul sau femeia din oglindă ce ai putea face pentru a-i readuce zâmbetul pe buze.
Îți recomandăm să citești și:
7. Găsește-ți pe cineva care știe cum să te asculte
Nu orice om este capabil să asculte cu adevărat o altă persoană. Cu toții avem probabil un amic sau o rudă care, în loc să ne susțină atunci când avem nevoie, reușește cumva să întoarcă situația astfel încât el sau ea să fie în centrul atenției.
Pentru a alunga tristețea, va trebui să cauți prezența oamenilor care te pot privi în ochi și te pot asculta cu interes și sinceritate.
Astfel, îți vei putea împărtăși sentimentele, iar senzația de rău care te chinuie se va disipa. Nu ezita să ceri susținerea celor care te iubesc.
8. Distrează-te
De ce nu ai face asta? Nimic nu e mai potrivit pentru a alunga tristețea decât puțină distracție. Dacă îți vei petrece tot timpul gândindu-te la problemele tale, acestea pur și simplu vor deveni din ce în ce mai mari și te vor copleși mai repede.
Încearcă să te relaxezi. Mergi la film, înscrie-te la un curs de yoga, ieși la o plimbare în parc sau vizitează un muzeu. Deseori, o mică plăcere – cum ar fi, de pildă, atunci când îți asculți cântecul preferat după o zi cu adevărat istovitoare – poate face adevărate minuni.
Da, problemele nu se vor rezolva, dar te vei simți mai liniștit și mintea ta va fi mai limpede, astfel încât vei începe să privești situația dintr-o nouă perspectivă.
Te sfătuim să urmezi sfaturile pe care ți le-am prezentat în acest articol ori de câte ori tristețea îți dă de furcă!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Berk, M., Sanders, K. M., Pasco, J. A., Jacka, F. N., Williams, L. J., Hayles, A. L., & Dodd, S. (2007). Vitamin D deficiency may play a role in depression. Medical Hypotheses. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2007.04.001
- Kanning, M., & Schlicht, W. (2010). Be Active and Become Happy: An Ecological Momentary Assessment of Physical Activity and Mood. Journal of Sport and Exercise Psychology. https://doi.org/10.1123/jsep.32.2.253
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.