8 sfaturi pentru ameliorarea durerii de spate
Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila
Ameliorarea durerii de spate este o preocupare pentru multe persoane, mai ales pentru cele care au un stil de viață sedentar și se confruntă frecvent cu această problemă.
Durerea de spate este caracterizată printr-o senzație incomodă de tensiune și rigiditate în zona inferioară a coloanei vertebrale, însoțită uneori de furnicături și dificultăți de mobilitate. Aceasta poate fi cauzată de o postură inadecvată în timpul mersului sau al statului pe scaun. Totodată, ea poate fi și un semn al unor afecțiuni articulare, osoase sau musculare.
Deși există câteva metode clasice de a-i diminua simptomele, este necesar să știi ce poți face pentru ameliorarea durerii de spate în mod natural. Astăzi îți oferim cele mai bune 8 sfaturi pentru a scăpa de acest disconfort.
1. Îmbunătățește-ți postura corpului
Adoptarea unei posturi corecte a corpului este un obicei simplu care ține la distanță durerile de spate. În acest fel, mușchii stau la locul lor, iar coloana este sprijinită în mod corespunzător.
În plus, o postură corectă îți îmbunătățește aspectul, dar și performanțele fizice și mentale la serviciu.
2. Exercițiile fizice ajută la ameliorarea durerii de spate
Odihna poate fi binevenită atunci când disconfortul este major, însă, în general, exercițiile fizice și întinderile ameliorează durerea și previn reapariția sa în viitor.
Mișcarea îmbunătățește circulația și întărește rezistența musculaturii și a oaselor, prevenind leziunile și deteriorarea prematură.
3. Slăbește dacă este nevoie
Sedentarismul și kilogramele în plus pot duce la apariția recurentă a durerilor lombare și articulare. Mușchii trebuie să facă un efort suplimentar pentru a sprijini greutatea corporală în exces, astfel încât pot ajunge să fie suprasolicitați.
Dacă ești supraponderal, va trebui să slăbești pentru a diminua durerile de spate. Adoptă o alimentație sănătoasă și fă exerciții fizice pentru a-ți atinge obiectivul.
4. Folosește o minge de tenis
Mulți fizioterapeuți și antrenori folosesc mingile de tenis pentru ameliorarea durerii de spate. Așază-te pe o minge de tenis plasată pe o suprafață tare și fă mișcări lente. Acest exercițiu îmbunătățește circulația și reduce tensiunea și rigiditatea.
5. Ridică-ți picioarele
Ridicarea picioarelor ajută la relaxarea zonei lombare și la prevenirea durerii și a oboselii. Acest exercițiu stimulează circulația, contribuind la oxigenarea musculaturii.
Stai într-un loc comod și ridică picioarele, încercând să ții spatele drept și sprijinit pe o suprafață dură.
6. Obține un somn odihnitor
Un somn de calitate joacă un rol important în ameliorarea durerii de spate. Persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte sunt mai predispuse la acest disconfort decât cele care dorm suficient.
În timpul somnului, mușchii se relaxează și circulația din zona spatelui, a gâtului și a umerilor se îmbunătățește. Tocmai de aceea este foarte important să fii atent și la postura corpului în timp ce dormi, întrucât o poziție incorectă poate avea chiar efectul opus.
7. Bea ceaiuri calmante
Ceaiurile antiinflamatoare și analgezice ajută la ameliorarea durerilor de spate. Anumite plante și mirodenii reduc inflamațiile din corp și rigiditatea musculară.
La primul semn de durere, prepară un ceai cu unul dintre următoarele ingrediente naturale:
- Curcuma
- Ghimbir
- Lavandă
- Piper
- Coji de portocale
- Mentă
- Lemn dulce
- Fenicul
- Mușețel
8. Folosește comprese fierbinți și reci
Compresele reci și fierbinți reprezintă o modalitate excelentă de a diminua durerile musculare din regiunea lombară. Alternanța dintre cele două temperaturi îmbunătățește circulația și reduce inflamațiile din zona afectată.
Compresele pot fi suplimentate cu anumite plante și uleiuri esențiale cu efecte calmante.
Suferi des de dureri în partea inferioară a spatelui? Pune în practică sfaturile de mai sus și convinge-te că poți ameliora disconfortul fără să apelezi la tratamente costisitoare. Dacă durerea persistă, mergi la medic pentru a afla care ar putea fi cauza.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.