Logo image
Logo image

Dezinfectează camera cu 8 trucuri simple

4 minute
Pentru a preveni acumularea microorganismelor și dezvoltarea unor alergii neplăcute, curăță zilnic praful din cameră și schimbă cât mai des lenjeria de pat și păturile pentru a elimina acarienii. 
Dezinfectează camera cu 8 trucuri simple
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Camera ta este unul dintre cele mai importante spații din locuință. Este locul în care te odihnești și te relaxezi după o zi grea de muncă. Dezinfectează camera în mod natural cu ajutorul acestor 8 sfaturi și creează un spațiu relaxant și armonios. Să vedem despre ce este vorba!

Cu toate acestea, dacă nu ai grijă de ea, camera poate deveni foarte dezordonată și murdară.

Însă mai rău decât atât, chiar dacă nu se văd întotdeauna cu ochiul liber, acarienii și moleculele alergenice se pot acumula în mai multe zone ale camerei, provocând diverse probleme de sănătate.

Te-ar putea interesa și:

Cum să eviți problemele cauzate de acarieni

Drept urmare, calitatea somnului tău se va diminua, fapt ce poate cauza și alte tulburări neplăcute.

Din fericire, dacă pui în practică anumite trucuri utile, poți să-ți menții camera impecabilă și lipsită de microorganisme dăunătoare.

1. Fă-ți patul în fiecare dimineață

Some figure

Deși este recomandat să-ți aerisești așternuturile din când în când pentru a elimina acarienii, este bine să-ți faci patul în fiecare dimineață. Camera ta va fi astfel mai curată și mai ordonată.

Scutură cearceafurile, plapuma și pernele, apoi aranjează-le așa cum dorești.

2. Dezinfectează camera prin schimbarea așternuturilor

Pentru a-ți menține patul curat, schimbă cearceaful, fețele de pernă, pătura sau orice alt obiect cu care îți acoperi patul. Deși nu se văd, în așternuturi se pot cuibări acarieni și bacterii care se dezvoltă din cauza mizeriei și a transpirației.

Spală pătura sau cuvertura și menține-le curate pentru a-ți dezinfecta în mod natural camera și pentru a te apăra de alergeni.

3. Nu îți supraîncărca noptiera

Some figure

Atunci când îți umpli noptiera cu diverse obiecte, este mai greu să cureți praful și mizeria acumulate zi de zi.

Poți să ții o veioză mică, un ceas, o cremă sau chiar o carte. Dar, dacă adaugi și alte lucruri, va fi mult mai greu să le menții curate.

Te-ar putea interesa și:

Află cum să-ți luminezi camera cu un cartof

4. Fă curățenie generală în fiecare zi

Chiar dacă timpul nu îți permite să cureți fiecare colțișor al camerei în fiecare zi, poți să îți rupi câteva minute pentru a face curățenie generală.

Scutură așternuturile, fă-ți patul, curăță podeaua. Sunt sarcini care nu durează mult timp, dar care reduc prezența alergenilor și dezinfectează camera.

5. Dezinfectează salteaua

Some figure

Salteaua este unul dintre cele mai neglijate obiecte din dormitor. Însă este necesar să o cureți cel puțin o dată pe lună pentru a nu deveni un spațiu favorabil dezvoltării microorganismelor.

Pentru a face asta, poți să prepari acasă un produs de curățare și dezinfectare natural cu bicarbonat de sodiu și ulei esențial de arbore de ceai.

Ingrediente

  • 1/2 cană de bicarbonat de sodiu (125 g)
  • 10 picături de ulei esențial de arbore de ceai

Instrucțiuni

  • Umezește bicarbonatul cu picăturile de ulei esențial de arbore de ceai și presară amestecul pe saltea.
  • Freacă salteaua cu o perie pentru ca produsul să pătrundă în ea. Lasă-l să acționeze timp de o oră, apoi curăță-l cu aspiratorul.

6. Șterge praful și dezinfectează camera

Majoritatea obiectelor din cameră se umplu de praf pe măsură ce trece timpul. Patul, masa, șifonierul sau alte obiecte de decor trebuie curățate regulat pentru a evita depunerea prafului și eventualele alergii.

Pentru a îndepărta toate bacteriile și acarienii, diluează oțet alb în apă și folosește această soluție pentru a șterge praful și a dezinfecta camera.

7. Nu uita de perdele și jaluzele

Some figure

Majoritatea camerelor au una sau două perdele la fiecare fereastră. Acestea împiedică pătrunderea luminii din exterior, dar oferă și o notă decorativă camerei.

Problema este că pe ele se depune foarte mult praf. Tocmai de aceea este necesar să le speli la fiecare două sau trei săptămâni. 

Îți recomandăm să folosești perdele de mătase, deoarece acesta este un material care se curăță și se usucă mai ușor.

Dacă ai jaluzele, este important să folosești un produs de curățare natural pentru a le dezinfecta și a ține praful la distanță.

8. Spală pernele din camera ta

Multe persoane nu sunt conștiente de faptul că pernele trebuie la rândul lor dezinfectate pentru a preveni acumularea de celule moarte, transpirație și alergeni.

Chiar dacă le acoperi cu fețe de pernă, acestea tot absorb mizeria și tind să creeze un mediu perfect pentru dezvoltarea microorganismelor.

Încearcă să le speli măcar de două ori pe an și să schimbi fețele o dată la două săptămâni.

Tu ce zici? Camera ta este curată? Ține cont de recomandările noastre și dedică puțin timp curățării și dezinfectării sale pentru a crea un spațiu ideal pentru odihnă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Salo, P. M., Cohn, R. D., & Zeldin, D. C. (2018). Bedroom Allergen Exposure Beyond House Dust Mites. Current Allergy and Asthma Reports. https://doi.org/10.1007/s11882-018-0805-7

  • Ridout, S., Twiselton, R., Matthews, S., Stevens, M., Matthews, L., Arshad, S. H., & Hide, D. W. (1993). Acarosan and the Acarex test in the control of house dust mite allergens in the home. Br J Clin Pract.

  • Carswell, F., Birmingham, K., Oliver, J., Crewes, A., & Weeks, J. (1996). The respiratory effects of reduction of mite allergen in the bedrooms of asthmatic children – A double-blind controlled trial. Clinical and Experimental Allergy. https://doi.org/10.1111/j.1365-2222.1996.tb00554.x


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.