6 obiceiuri matinale care te îngrașă
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Mulți oameni se feresc de alimentele care îngrașă, adoptă o dietă echilibrată și fac exerciții fizice regulate pentru a elimina kilogramele în plus. Este important să descoperi care sunt aceste obiceiuri matinale care îngrașă, pentru a le elimina din rutina zilnică.
În ciuda tuturor eforturilor, anumite persoane nu obțin rezultatele dorite. În timp, ajung să se descurajeze, crezând că toată munca lor e în zadar.
Pentru a slăbi în mod sănătos, este important să ții cont și de obiceiurile matinale. Deși par neînsemnate, acestea pot fi un obstacol când vine vorba de slăbit, întrucât afectează activitatea metabolică și împiedică un consum adecvat de energie de-a lungul zilei.
1. Somnul în exces și alte obiceiuri matinale care îngrașă
Obiceiul de a dormi mai puțin de șapte ore pe noapte duce la creșterea în greutate. Totuși, nici somnul în exces nu este benefic.
Un studiu din 2014 a dezvăluit că persoanele care dorm mai mult de 10 ore la rând se confruntă cu o creștere a indicelui de masă corporală.
Te-ar putea interesa și:
Se pare că și somnul în exces mărește nivelul de cortizol. Acest hormon nu provoacă numai stres, ci și o poftă excesivă de mâncare.
Specialiștii ne recomandă să dormim șapte-opt ore pe noapte fără întrerupere, pentru a ne bucura de un somn de calitate.
2. Nu stai suficient de mult la soare
Deși acest obicei nu pare să aibă vreo legătură cu creșterea în greutate, s-a dovedit că lumina solară ajută la activarea metabolismului în primele ore ale zilei.
Cercetătorii au descoperit că razele ultraviolete ale dimineții sunt sănătoase. Acestea încarcă organismul cu energie și stimulează activitatea metabolică.
Dacă stai între 20 și 30 de minute la soare în fiecare dimineață, vei resimiți efectele pozitive ale razelor solare asupra masei corporale.
3. Mănânci prea puțin la micul dejun și alte obiceiuri matinale care îngrașă
Unul dintre obiceiurile matinale care îngrașă cel mai tare este servirea unui mic dejun cu un conținut scăzut de nutrienți.
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Deși unele persoane nu țin cont de acest lucru, este foarte important să-i oferi organismului energia de care are nevoie pentru a funcționa în timpul zilei.
Micul dejun trebuie să aibă între 500 și 600 de calorii obținute din următoarele surse:
- Carbohidrați
- Proteine
- Antioxidanți
- Grăsimi sănătoase
- Vitamine
- Minerale
4. Aștepți prea mult până iei micul dejun
Un alb obicei care îngrașă este acela de a aștepta prea mult timp până mănânci după ce te trezești. Organismul are nevoie de energie pentru a-și activa toate funcțiile. Deși ai anumite rezerve în timpul nopții, o mare parte dintre acestea sunt epuizate până dimineața.
În plus, stomacul se simte gol, drept pentru care își mărește producția de acid gastric. Acest lucru poate duce la apariția unor inflamații sau a simptomelor gastritei.
Te-ar putea interesa și:
Prin urmare, este indicat să mănânci în prima oră după trezire. Dacă se poate, servește o băutură sănătoasă, cum ar fi un ceai sau o apă caldă cu zeamă de lămâie.
5. Desfășori în grabă prea multe activități
Desfășurarea mai multor activități imediat după trezire te face să simți că ai un timp limitat. Apoi începi să faci totul în grabă.
Deși această „viteză” te ajută să termini tot ce ai de făcut, nu uita că ea îți induce, de asemenea, o stare de anxietate care îți influențează greutatea corporală.
Dacă te trezești cu 20-30 de minute mai devreme, poți evita această situație.
6. Consumul de alimente procesate și alte obiceiuri matinale care îngrașă
Gustările de la mijlocul dimineții reprezintă o modalitate excelentă de a potoli senzația de foame care apare după ce ai ars deja câteva calorii. Problema este că multe persoane optează pentru alimente procesate din comerț.
Chiar dacă sunt gustoase, aceste produse conțin multe calorii și substanțe dăunătoare. În loc să îți satisfacă foamea, ele doar o maschează. Astfel, îți vine să mănânci și mai mult.
Te simți sătul câteva minute, dar grăsimile și zahărul din compoziția alimentelor procesate duc la reapariția senzației de foame.
Tocmai de aceea este indicat să optezi pentru alternative sănătoase:
- O mână de nuci
- Un fruct
- O cană de ceai sau un smoothie
- O cană de iaurt simplu
După cum poți vedea, există anumite obiceiuri matinale care îngrașă. Încearcă să le eviți de acum înainte și să faci alegerile corecte pentru a te bucura de un corp sănătos și de o siluetă armonioasă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- St-Onge MP. Sleep-obesity relation: underlying mechanisms and consequences for treatment. Obes Rev. 2017 Feb;18 Suppl 1:34-39.
- Zittermann A, Pilz S. Vitamin D and Cardiovascular Disease: An Update. Anticancer Res. 2019 Sep;39(9):4627-4635.
- Icken D, Feller S, Engeli S, Mayr A, Müller A, Hilbert A, de Zwaan M. Caffeine intake is related to successful weight loss maintenance. Eur J Clin Nutr. 2016 Apr;70(4):532-4.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.