Activități extracuriculare pentru preadolescenți
Deși preadolescenții nu mai doresc să facă „chestii pentru copii”, aceștia nu sunt încă adolescenți. Ce activități extracuriculare pentru preadolescenți sunt cele mai potrivite? Descoperă în cele ce urmează câteva idei interesante!
Etapa de preadolescență
Precizarea punctului de începere a preadolescenței este dificilă. De fapt, acesta depinde de fiecare copil, deoarece maturitatea fiziologică poate apărea mai devreme sau mai târziu, în funcție de individ.
Așadar, nu există o vârstă specifică de debut a preadolescenței. Cu toate acestea, în linii mari, această etapă apare între 10 și 13 ani.
În timpul preadolescenței, încep noi procese fiziologice și psihologice care schimbă atât preferințele, cât și comportamentele copiilor.
Preadolescența este un pas foarte important înainte de adolescență, care semnifică sfârșitul copilăriei. Este o etapă intermediară și, ca atare, este plină de confuzii și descoperiri.
Iată câteva dintre trăsăturile care caracterizează această etapă:
- Preadolescenții au încă multe comportamente asemănătoare copiilor. Cu toate acestea, încep să-și ceară autonomia, aspect care va fi ulterior accentuat în timpul adolescenței.
- Din punct de vedere psihologic, preadolescenții sunt supuși procesului de a-și găsi propria identitate în rețeaua lor socială.
- În plus, dorința de autonomie îi determină pe preadolescenți să ia în considerare alte referințe în afară de familiile lor. Într-adevăr, în copilărie, nucleul familiei insuflă toate valorile copiilor. Acum, pe măsură ce preadolescenții se apropie de adolescență, încep să caute alte modele.
- Preadolescenții încep să experimenteze schimbări corporale.
Activități extracuriculare pentru preadolescenți
Când vine vorba de a alege activități extracuriculare pentru preadolescenți, trebuie să ții cont de aceste schimbări și să iei în considerare că activitățile ar trebui:
- Să-i ajute să interacționeze mai ușor cu cei din jur;
- Să-i ajute să-și dezvolte personalitatea;
- Să promoveze valorile esențiale în timpul adolescenței și al vârstei mature;
- Să-i ajute să-și dezvolte abilitățile de conștientizare fizică și psihică;
- Să nu-i suprasolicite.
În continuare, aruncăm o privire asupra unor activități excelente care pot fi de folos în acest sens.
Activități sportive de echipă
Pe lângă beneficiile exercițiului fizic, sportul are și alte avantaje ideale în această etapă a vieții. În general, sportul este excelent pentru preadolescenți, deoarece:
- Îi ajută să scape de stres;
- Îi ajută să-i înțeleagă mai ușor pe cei din jur și să stabilească limite;
- Le permite să învețe ce înseamnă respectarea regulilor;
- Îi învață să-și cunoască mai bine corpul;
- Îi încurajează să fie mai buni și le crește stima de sine;
- Îi învață să coopereze cu alții pentru un țel comun (în cazul sporturilor de echipă).
Așadar, este o idee bună ca preadolescenții să practice un sport de echipă ca activitate extracuriculară. De exemplu, fotbalul, baschetul și voleiul sunt opțiuni grozave.
Sporturile individuale au, de asemenea, multe avantaje. Sunt recomandate artele marțiale, gimnastica, înotul și atletismul.
Activități intelectuale
Dacă preadolescentului tău nu îi place sportul, există și alte opțiuni. Activitățile intelectuale sunt, de asemenea, benefice pe termen scurt și lung. În acest caz, vorbim despre activități extracuriculare cum ar fi:
- Șahul
- Limbile străine
- Cursurile științifice
- Informatica
- Clasele de robotică
Aceste activități extracuriculare pentru preadolescenți stimulează dezvoltarea intelectuală. Cu toate acestea, deși sunt activități individuale, copiii se vor regăsi într-un grup. Astfel, aceste activități facilitează și dezvoltarea legăturilor sociale cu cei din jur.
Citește mai mult:
Activități extracuriculare artistice
În afară de activitățile fizice și intelectuale, există un alt tip de activitate căreia de multe ori nu îi acordăm suficientă atenție: inteligența artistică. Într-o lume dominată de rezultate și profit, deseori uităm că arta există. Este o idee grozavă să înscrii preadolescenții la activități care îi ajută să își dezvolte latura artistică.
Acest lucru se datorează faptului că arta oferă, de asemenea, numeroase beneficii pentru sănătate. De fapt, este o formă de exprimare care îi va ajuta pe cei mici să se cunoască mai bine. Le va încuraja exprimarea, imaginația și creativitatea.
Câteva alegeri bune sunt următoarele cursuri sau clase:
- Olărit
- Pictură
- Scris creativ
- Sculptură
- Teatru
- Lucru manual
- Croșetat
- Gătit
Activitățile artistice oferă următoarele beneficii preadolescenților:
- Îi ajută să elimine stresul prin intermediul exprimării libere;
- Le sporește stima de sine;
- Le dezvoltă sensibilitatea;
- Promovează cunoașterea de sine prin exprimarea artistică.
Te-ar putea interesa:
Concluzie
Există multe activități extracuriculare pentru preadolescenți. Acesta este momentul în care copiii trebuie să înceapă să pună bazele relației lor cu lumea din jur și cu ei înșiși.
Prin urmare, ar trebui să discuți cu ei despre ceea ce vor să facă și să nu le impui nimic. Discută despre beneficiile pe care le poate oferi fiecare tip de activitate. În cele din urmă, permite-i preadolescentului să ia decizia finală.
În plus, nu uita că acestea sunt activități „extracuriculare”, destinate să fie distractive și lipsite de stres și presiune.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Prieto, M. (2018). Jugar al ajedrez: 5 beneficios para tu cerebro. Retrieved May 21, 2019, from https://lamenteesmaravillosa.com/jugar-al-ajedrez-5-beneficios-para-tu-cerebro/
- Botello, N. (2018). Beneficios psicológicos del deporte en los niños. Retrieved May 21, 2019, from https://eresmama.com/beneficios-psicologicos-del-deporte-en-los-ninos/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.