Adevărul neștiut despre chicken nuggets
Cu siguranță că ai mai auzit de celebrele chicken nuggets, acele gogoloaie de carne prăjite în ulei pe care le poți găsi în majoritatea restaurantelor fast food. Le vedem mereu în tot felul de reclame—sunt crocante, au o culoare aurie apetisantă, iar nouă ne este foarte greu să le rezistăm.
Probabil că și ție ți-a zis doctorul că ar trebui să eviți carnea roșie din cauza colesterolului pe care aceasta îl conține, iar tu, gândindu-te că este o alternativă mai sănătoasă ce-ți va da un și plus de trigliceride, te-ai gândit să-ți cumperi o cutie de chicken nuggets în locul unui hamburger.
Dar te-ai întrebat vreodată din ce exact sunt preparate chicken nuggets? În acest articol îți vom prezenta câteva informații despre acestea pe care poate că nu le știai, dar care te vor ajuta să decizi dacă este bine sau nu să mănânci acest aliment controversat.
Cum sunt preparate chicken nuggets?
Oricât de surprinzător ar părea, chicken nuggets sunt preparate dintr-o pastă roz asemănătoare cu iaurtul de căpșuni congelat sau guma de mestecat. În blogul său, Early Onset of Night, Michael Kindt a dezvăluit că această pastă este preparată prin măcinarea și separarea mecanică a puilor întregi.
Și asta nu e tot: pasta roz obținută în urma procesului descris mai sus este plină de bacterii și, pentru a o steriliza, producătorii apelează la o tehnică simplă dar dezgustătoare numită baia de amoniac. Mai apoi, pentru ca noi să nu simțim mirosul neplăcut de dezinfectant de fiecare dată când comandăm o porție de chicken nuggets, pasta este tratată cu tot soiul de coloranți și arome artificiale.
Celebrul bucătar britanic Jamie Oliver, în cadrul serialului său Food Revolution (difuzat pe postul de televiziune american ABC), a încercat să explice părinților cum exact sunt preparate chicken nuggets și de ce nu ar trebui să ne lăsăm copiii să le mănânce, neavând însă foarte mult succes.
Mai apoi, postul National Geographic a difuzat un documentar despre alimentele produse cu ajutorul tehnicii de „separare mecanică”, ce explică și cum au apărut chicken nuggets.
Pseudo-alimentele
Un articol publicat pe site-ul Huffington Post, intitulat „Din ce e preparat un chicken nugget?”, a captat atenția întregii lumi după ce a dezvăluit faptul că chicken nuggets nu sunt preparate doar din carne de pui (doar 50% din conținutul acestora), ci și din măruntaie, oase zdrobite, grăsime, vene, cartilaje și cam 30 de aditivi chimici, inclusiv sulfatul de aluminiu.
Articolul respectiv începe așa: „Atunci când îți comanzi o porție de fast food, ești conștient(ă) că nu ai făcut o alegere sănătoasă, dar cel puțin te aștepți să primești mâncare. Puiul e pui și carnea e carne, nu-i așa?”
De atunci, mass-media a făcut numeroase studii legate de așa-zisele pseudo-alimente. Jurnalul american de medicină a comparat sortimentele de chicken nuggets oferite de două lanțuri populare de restaurante fast food (fără a le numi însă) și a descoperit că, în cele mai fericite cazuri, acest mâncăruri conțin carne de pui doar în proporție de 50%.
Conform Dr. Richard D. DeShazo de la centrul medical al Universității din Mississippi, „producătorii au ales să folosească un amestec artificial de părți ale corpului de găină în loc de carne slabă. Acest amestec este apoi zdrobit, prăjit în ulei și, din nu știu ce motiv, numit pui. În realitate, acesta este un produs pe bază de pui ce conține și multe calorii, sare, zahăr și grăsime. Nu este deloc sănătos.”
Dr. David Kratz, de la Universitatea Yale, a afirmat că pasta roz din care sunt preparate chicken nuggets ar putea fi nocivă, deși nu există încă studii concrete pe această temă. Însă, dacă vrei să convingi pe cineva să evite chicken nuggets, nu este de ajuns să informezi această persoană că ele sunt preparate din vene și oase zdrobite—trebuie să le vorbești și despre toate chimicalele folosite pentru a le da acel gust delicios.
Problema cu chicken nuggets nu este faptul că ele sunt preparate din diverse componente ale corpului unui pui, ci toți conservanții și chimicalele pe care producătorii de carne le adaugă în acestea în cadrul procesului de fabricație.
Întorcându-ne la articolul publicat de către Huffington Post, cercetătorii au descoperit un agent antispumare numit dimetilpolisiloxan într-o bucată de pui prăjit—această substanță este găsită și în antigel. Deși acești aditivi nu sunt în mod oficial nocivi, ei nu sunt nici sănătoși pentru noi.
Alte lanțuri de fast food includ MSG în produsele lor, ce poate provoca dureri de cap sau transpirație excesivă și, în majoritatea cazurilor, cercetătorii au descoperit că alimentele fast food pe bază de pui conțin dextroză, un zahăr adăugat. În plus, fiecare zece bucăți de pui folosite de restaurantele fast food conțin 900 mg de sodiu înainte de a fi prăjite, ceea ce este cu mult peste doza zilnică recomandată.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bhosale, S. S., Biswas, A. K., Sahoo, J., Chatli, M. K., Sharma, D. K., & Sikka, S. S. (2011). Quality evaluation of functional chicken nuggets incorporated with ground carrot and mashed sweet potato. Food Science and Technology International. https://doi.org/10.1177/1082013210382339
- Bonato, P., Perlo, F., Teira, G., Fabre, R., & Kueider, S. (2005). Características texturales de nuggets de pollo elaborados con carne de ave mecánicamente recuperada en reemplazo de carne manualmente deshuesada. Ciencia, Docencia y Tecnología.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.