Femeile la menopauză - alimentația recomandată
Menopauza este o perioada critică pentru femei din mai multe puncte de vedere. Organismul și metabolismul tău suferă transformări ce variază de la om la om. De exemplu, știai că pentru femeile la menopauză, alimentația joacă un rol foarte important? Află mai multe informații din articolul de mai jos.
Menopauza: mai mult decât sfârșitul menstruației
Deși aceasta este definiția oficială, schimbările prin care trec femeile la menopauză sunt mult mai profunde. În această perioadă o femeie trece prin diverse transformări la nivel hormonal, fizic și psihic. Cauza principală este aceeași: scăderea producției de estrogen, fapt ce afectează și modifică și metabolismul.
Unele simptome ale menopauzei îți pot afecta viața personală și profesională, relațiile cu cei din jur și mulțumirea de sine. În general, acest subiect este tratat din mai multe perspective, dar rareori ți se spune cum poți face față menopauzei.
Cele mai frecvente simptome ale menopauzei sunt:
- Bufeuri
- Transpirații nocturne
- Piele uscată
- Depresie
- Schimbări ale dispoziției
- Pierderea densității osoase
- Libidou scăzut
- Insomnie
- Anemie
Nevoi nutriționale în perioada de menopauză
În această perioadă ce în cazul anumitor femei poate debuta la vârsta de 40 de ani, trebuie să te hrănești corespunzător, pentru a oferi organismului nutrienții de care are nevoie:
Calciu
Acesta este un mineral esențial pentru sănătatea oaselor, ajutând și la contractarea mușchilor. Femeile la menopauză ar trebui să adauge mai mult calciu în dietă pentru a preveni osteoporoza. Se spune că produsele lactate reprezintă cea mai bogată sursă de calciu, dar există anumite controverse legate de această afirmație. Alte surse foarte bune de calciu sunt:
- Sardinele
- Fasolea
- Migdalele
- Sfecla mangold
- Broccoli
Te-ar putea interesa și:
Fier
Deficitul de fier poate provoca anemie, printre alte probleme. Alimentele cele mai bogate în fier sunt:
- Carnea roșie slabă
- Peștele
- Nucile
- Legumele cu frunze verzi
Vitamina D
Această vitamină importantă facilitează absorbția calciului în organism, motiv pentru care trebuie să consumi o cantitate suficientă în orice stadiu al vieții. Vitamina D ajută la prevenirea deficitului de calciu, de aceea femeile la menopauză ar trebui să consume mai multe ouă.
Pe lângă introducerea anumitor alimente în dietă, este bine să te expui direct la soare pentru cel puțin 15 minute în fiecare zi (dar încearcă să eviți intervalul orar 11:00-15:00). Alimentele cu o concentrație ridicată de vitamina D sunt:
- Ouăle
- Uleiul de pește
- Ficatul
Fibre
Fibrele sunt o componentă importantă a unei alimentații sănătoase, întrucât ajută la îmbunătățirea digestiei și țin sub control nivelul de colesterol. La menopauză, schimbările hormonale din organism cresc riscul acumulării de grăsime în sânge. Iată o listă de alimente bogate în fibre:
- Fructe
- Legume
- Fasole
- Cereale integrale
Sfaturi de nutriție pentru femeile la menopauză
Acum știi deja ce alimente trebuie să incluzi în dietă, dar este bine să ții seama și de sfaturile următoare:
Optează pentru cereale integrale
Alege întotdeauna făină nerafinată, orez și zahăr brun. În acest fel îți mărești aportul de fibre din alimentație.
Bea apă
Apa îți menține corpul hidratat și previne retenția de fluide. Cantitatea recomandată în general este de 4-6 pahare pe zi, dar acest număr poate varia în funcție de anotimp, activitatea fizică depusă și altele. Cantitatea minimă de apă pe care trebuie să o consumăm zilnic este de 1,5 litri.
Te-ar putea interesa și:
Evită alimentele nesănătoase
Alimentele recomandate în perioada menopauzei sunt aceleași pe care le impune orice stil de viață sănătos, adoptat de orice persoană, la orice vârstă. Prin urmare, este bine să renunți la:
- Unt
- Carne grasă
- Produse de tip fast food
- Dulciuri
- Prăjeli
- Zahăr
- Deserturi
- Sucuri acidulate
- Bomboane
- Înghețată
- Alimente sărate
- Carne conservată și mezeluri
- Conserve
Mănâncă mai multe fructe și legume
Acestea ajută la ameliorarea simptomelor menopauzei. Unele fructe și legume produc reacții în organism, mimând efectul estrogenului. Cele mai hrănitoare opțiuni sunt:
- Merele
- Cartofii dulci
- Tofu
Alte sfaturi pentru femeile la menopauză
Pe lângă menținerea unei diete sănătoase și consumul anumitor alimente benefice în perioada de menopauză, este bine să ții cont și de următoarele recomandări:
- Fă exerciții fizice de două sau de trei ori pe săptămână, fie acasă, fie în parc sau la sala de fitness.
- Adoptă tehnici de relaxare profundă, cum ar fi yoga, meditație sau tai chi.
- Menține un nivel scăzut de stres, fie el provocat de problemele personale sau de cele de la serviciu.
- Menține în locuința ta o temperatură constantă, de 20° C, indiferent de anotimp.
- Încearcă să te îmbraci cu mai multe straturi de haine pentru a te putea adapta și la bufeuri și la frisoanele reci.
- Mergi pe jos pentru cel puțin 20 de minute pe zi. Poți să faci acest lucru atunci când mergi la cumpărături, te duci sau te întorci de la serviciu, îți plimbi câinele, etc.
- Încearcă să-ți menții greutatea în limite normale, adecvată înălțimii tale și formei fizice.
- Nu fuma și nu consuma prea mult alcool (un pahar de vin la masă este suficient).
- Încearcă să ai mereu o atitudine pozitivă, amintește-ți să zâmbești și să te bucuri de fiecare zi.
- Consultă un specialist dacă suferi de depresie sau anxietate.
- Ține evidența tuturor modificărilor apărute în organismul tău.
- Vorbește despre schimbările fizice și emoționale prin care treci cu un medic sau cu un psiholog, dar și cu familia ta.
- Amintește-ți că acesta este un stadiu din viața fiecărei femei. Este un lucru normal și natural.
- Nu renunța la activitățile care îți fac plăcere: studiu, serviciu, călătorii, gătit, etc.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Feskanich D, Willett WC, Colditz GA., “Calcium, vitamin D, milk consumption, and hip fractures: a prospective study among postmenopausal women”, Am J Clin Nutr. 2003 Feb;77(2):504-11.
- Mansikkamäki K, Raitanen J, Malila N, Sarkeala T, Männistö S, Fredman J, Heinävaara S, Luoto R., “Physical activity and menopause-related quality of life – a population-based cross-sectional study”, Maturitas. 2015 Jan;80(1):69-7
- Washburn S1, Burke GL, Morgan T, Anthony M., “Effect of soy protein supplementation on serum lipoproteins, blood pressure, and menopausal symptoms in perimenopausal women”, Menopause. 1999 Spring;6(1):7-13.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.