Logo image
Logo image

Alimente care elimină mucusul din organism

4 minute
Știai că ananasul este excelent pentru bolnavii de astm? Acest fruct ajută la reducerea inflamațiilor de la nivelul căilor respiratorii și elimină mucusul. 
Alimente care elimină mucusul din organism
Ultima actualizare: 15 octombrie, 2018

Mucusul este o problemă frecventă. O răceală obișnuită, sinuzita sau chiar astmul pot bloca căile respiratorii, împiedicându-ne să respirăm bine și provocându-ne o stare de rău. Cum poți evita acest lucru? Din fericire, există alimente care elimină mucusul, iar noi îți vom dezvălui care sunt acestea.

Alimente care elimină mucusul

Some figure

Ce este mucusul, de fapt? Și de ce ne cauzează atâtea probleme? Atunci când ai o infecție sau un virus, celulele din organismul tău secretă un lichid dens. Problema apare atunci când acesta devine prea gros pentru a mai putea fi eliminat. Mucusul închis la culoare sau galben indică prezența unei infecții serioase.

Mucusul se formează de obicei în urma alergiilor sau a răcelilor. Dacă nu îl elimini, acesta poate bloca căile nazale, se poate acumula în plămâni sau poate cauza o sinuzită dureroasă. Prin urmare, trebuie să te ocupi neapărat de această problemă.

Există multe alimente care elimină mucusul și pe care ar trebui să le cunoști. Astfel, poți apela la ele în momentul în care te confrunți cu o infecție sau o cantitate excesivă de mucus. Nu uita că alimentele pe care le consumi îți influențează starea de sănătate.

1. Ghimbir și lămâie

Some figure

Ghimbirul și lămâia sunt bogate în antioxidanți, reprezintă o sursă naturală de vitamina C și acționează ca un antibiotic natural. Cele două alimente elimină toxinele, virusurile și bacteriile din organismul tău. Ghimbirul și lămâia ajută și la protejarea celulelor, împiedicând acumularea de mucus.

Bea două ceaiuri pe zi, unul dimineața și altul seara. Prepară mai întâi ceaiul de ghimbir, apoi adaugă zeama de la o jumătate de lămâie. Te vei simți excelent.

Îți recomandăm și:

Cum să prepari un ceai antiviral cu ghimbir

2. Ananas

Some figure

Se spune că ananasul este cel mai bun prieten al unui astmatic. Proprietățile sale minunate se datorează prezenței unei enzime digestive numită bromelaină, ce ameliorează simptomele bronșitei și ale pneumoniei.

Un pahar de suc proaspăt de ananas acționează ca un antiinflamator excelent ce ajută plămânii și luptă împotriva astmului. Cu acest remediu, vei respira mult mai bine, iar inflamațiile de la nivelul căilor respiratorii vor fi reduse. Nu te îndoi de calitățile vindecătoare ale ananasului!

3. Grepfrut și pepene

Some figure

Grepfrutul este un remediu unic ce nu trebuie ignorat. Un grepfrut pe zi face minuni pentru sănătatea ta, întrucât reduce cantitatea de sare din organism și elimină mucusul și inflamațiile de la nivelul căilor respiratorii. Acest fruct este un antiinflamator natural excelent.

Pentru a elimina mucusul, amestecă suc proaspăt de pepene roșu cu suc de grepfrut. Acest remediu ajută la eliminarea toxinelor și dizolvă mucusul.

4. Suc de portocale și de kiwi

Some figure

Sucul de portocale și kiwi este remediul ideal pentru orele dimineții. Acest suc medicinal conține vitamina C și antioxidanți de care ar trebui să profiți.

Portocala și kiwi sunt alimente care elimină mucusul, îndepărtează toxinele și reduc inflamațiile. Merită să încerci acest remediu.

5. Legume

Some figure

Când te confrunți cu un exces de mucus, amintește-ți să consumi următoarele legume: usturoi, țelină, ceapă, sparanghel și conopidă. Dacă sunt mâncate proaspete, aceste alimente întăresc sistemul imunitar, ajutându-l să lupte împotriva bolilor infecțioase.

Un remediu foarte bun este o tocăniță preparată din ingredientele de mai sus. Acestea sunt alimente care elimină mucusul și pe care trebuie neapărat să le incluzi în alimentație. În plus, usturoiul, țelina, ceapa, sparanghelul sunt niște antibiotice extraordinare.

6. Plante medicinale

Some figure

Anumite plante medicinale îți eliberează căile respiratorii, acționând ca niște antibiotice naturale. Pentru a te bucura de beneficiile pe care le oferă acestea, consumă-le sub formă de ceai sau adaugă-le în mâncare sau salate. Ești curios care sunt plantele care ajută la eliminarea mucusului? Ia aminte: menta, eucaliptul, cimbrul și rozmarinul.

Ceaiurile din plante reduc inflamațiile și pot fi administrate chiar și copiilor. Le găsești în magazinele naturiste la prețuri avantajoase. Încearcă-le și nu vei regreta.

Citește și:

8 plante care îți însănătoșesc plămânii

Evită aceste alimente dacă ai un exces de mucus

Some figure

Trebuie întotdeauna să ai grijă de tine. Atunci când ai un exces de mucus, anumite alimente pot înrăutăți situația. Astfel, îți poți agrava starea de sănătate fără să îți dai seama. De aceea este important să reții care sunt alimentele pe care trebuie să le eviți:

  • Produsele lactate: lapte, iaurt, creme, înghețată etc.
  • Produsele de origine animală, cum ar fi carnea: aceste alimente creează și mai mult mucus în organism, chiar și la nivelul stomacului.
  • Grăsimile și uleiurile, precum untura sau untul: sunt responsabile de producerea unei cantități mari de mucus. Încearcă să le înlocuiești cu variante mai sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Piccirillo, J. F. (2004). Acute Bacterial Sinusitis. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMcp035553
  • Slavin, J. L., & Lloyd, B. (2012). Health Benefits of Fruits and Vegetables. Advances in Nutrition: An International Review Journal. https://doi.org/10.3945/an.112.002154
  • Mashhadi, N. S., Ghiasvand, R., Askari, G., Hariri, M., Darvishi, L., & Mofid, M. R. (2013). Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. International journal of preventive medicine, 4(Suppl 1), S36.
  • Tochi, B. N., Wang, Z., Xu, S. Y., & Zhang, W. (2008). Therapeutic application of pineapple protease (bromelain): a review. Pakistan journal of nutrition, 7(4), 513-520.
  • Sorice, A., Guerriero, E., Capone, F., Colonna, G., Castello, G., & Costantini, S. (2014). Ascorbic acid: its role in immune system and chronic inflammation diseases. Mini reviews in medicinal chemistry, 14(5), 444-452.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.