Logo image
Logo image

Alimente esențiale în orice frigider

5 minute
Anumite alimente nu trebuie să lipsească din niciun frigider. Atunci când îți este foame, trebuie să ai la îndemână variante sănătoase.
Alimente esențiale în orice frigider
Ultima actualizare: 20 noiembrie, 2018

Deseori ni se întâmplă să ne uităm în frigider și să constatăm că nu mai avem aproape nimic de mâncare. Pentru a evita această problemă, trebuie să încercăm să ne organizăm mai bine și ne planificăm mai atent lista de cumpărături. Însă, pe lângă a fi puțin mai chibzuiți, este foarte important să ne umplem frigiderul numai cu alimente esențiale și sănătoase.

Ce alimente esențiale trebuie să avem mereu în frigider?

Dacă intenționezi să mergi la supermarket curând, ai grijă să incluzi următoarele alimente esențiale pe lista ta de cumpărături:

Lămâi

Aceste citrice oferă numeroase beneficii pentru sănătate, dar au și un gust special, fiind folosite pentru a aroma diverse mâncăruri. Atunci când ți se face sete, ce poate fi mai bun decât o limonadă cu apă, miere și gheață?

Mai mult, lămâile pot fi folosite pentru a marina peștele sau ca ingredient în salate. Cu ajutorul acestor fructe, nu va mai trebui să folosești sare atât de des atunci când gătești. Ai grijă să ai mereu cel puțin o lămâie în frigider!

Coriandru

Acest condiment este înrudit cu pătrunjelul, fiind așadar foarte ușor de achiziționat. Folosit deseori la prepararea sosurilor, a tocănițelor și a mâncărurilor pe bază de pui, coriandrul poate oferi o savoare specială atât legumelor, cât și cărnii. Te sfătuim să gătești cu acest ingredient numai atunci când este proaspăt și să îl tai înainte să îl folosești.

Some figure

Maioneză

Poți achiziționa acest produs din supermarket sau îl poți prepara singur. Dacă alegi a doua variantă, nu uita că maioneza se strică după câteva zile. Bogată în vitamina E și inclusă ca ingredient în numeroase rețete, maioneza poate fi folosită pentru a prepara sandvișuri, salate de cartofi și ouă sau chiar mâncăruri pe bază de carne. Nu ezita să o folosești pentru acele preparate de care nu te poți lipsi!

Citește și:

Cum se prepară maioneza vegană, un sos delicios

Muștar

Muștarul este un alt condiment aflat pe lista de alimente esențiale ce nu ar trebui să lipsească din frigider. La fel ca maioneza, și muștarul poate fi preparat în casă (cu ajutorul semințelor de muștar) sau achiziționat din supermarket.

Anumiți producători vând acest condiment combinat cu diverse alte plante. Poți folosi muștarul ca sos pentru salate, sandvișuri, legume, carne roșie, mezeluri și cârnați, etc.

Unt

Untul este un ingredient de bază în cadrul multor rețete ce includ făină. În plus, acest aliment poate fi pur și simplu întins pe o felie de pâine și consumat ca atare. Din acest motiv, untul este ideal atunci când ni se face foame, dar nu avem chef să gătim. Este atât de versatil încât poate fi folosit pentru a prepara atât mâncăruri dulci, crude sau calde, cât și sărate, gătite sau reci.

Some figure

Brânză

Există numeroase tipuri de brânzeturi, motiv pentru care avem la dispoziție variante pentru toate gusturile. Brânza albă, de pildă, poate fi folosită pentru a prepara gustări sau prăjituri. Mozzarella este deseori inclusă ca ingredient în pizza, iar brânza de vaci este folosită ca umplutură pentru plăcinte și prăjituri.

Anumite brânzeturi, cum ar fi mascarpone sau ricotta, sunt folosite în special pentru a prepara deserturi. Multe persoane folosesc brânză rasă pentru a oferi un gust special mai multor mâncăruri, cum ar fi supele, tocănițele sau pastele.

Ouă

Ouăle intră în categoria de alimente esențiale, ce nu ar trebui să lipsească din frigider. Câteva ouă gătite cu sare și șovârf îți vor potoli foamea până când te întorci acasă de la cumpărături.

Le poți folosi pentru a prepara prăjituri, produse de patiserie și diverse alte deserturi. Ouăle pot fi prăjite, fierte, bătute sau combinate cu alte ingrediente.

Fructe cu coajă groasă

Bananele, merele și fructele de avocado intră în această categorie de alimente. Aceste fructe sunt minunate deoarece pot fi păstrate în frigider timp de mai multe zile și sunt foarte sățioase. Le poți consuma crude, potolindu-ți astfel foamea până la ora cinei. Mai mult, fructele cu coajă groasă sunt alimente ideale pentru copii.

Some figure

Cartofi

Multe persoane depozitează acest aliment originar din America de Sud în frigider, astfel încât să reziste mai mult timp. Bunicile noastre ne spun mereu că este bine să avem cartofi în casă, deoarece aceștia ne oferă numeroase beneficii. Cartofii pot fi făcuți piure sau prăjiți, dar și incluși ca ingredient în omlete sau salate. Nu ezita să-i combini cu caracatiță, ulei de măsline sau paprika.

Ceapă și usturoi

Deși atât ceapa, cât și usturoiul sunt folosite pe cont propriu ca ingredient în salate, aceste două alimente pot fi folosite pentru a aroma aproape orice fel de mâncare. Cele mai anoste paste cu ulei pot deveni o veritabilă mâncare gourmet grație cepei și usturoiului. În plus, aceste două alimente ne oferă numeroase beneficii pentru sănătate.

Șuncă

Combinată cu brânză, șunca poate fi folosită pentru a prepara sandvișuri foarte gustoase. Dacă îți este poftă de o gustare, de ce să nu servești o felie de șuncă uscată spaniolă (jamón serrano)? Tai-o în cubulețe și combin-o cu ulei de măsline și pâine prăjită, astfel încât să obții o gustare sănătoasă, numai bună înainte de cină.

Some figure

Lactate

Deja am inclus pe această listă de alimente esențiale untul și brânza, însă nu trebuie să trecem cu vederea nici laptele și iaurtul. Aceste două alimente pot fi consumate pe cont propriu, iar laptele poate fi folosit pentru a prepara atât mâncăruri dulci, cât și sărate. Dimineața, nu ezita să-ți prepari o cană de cafea cu lapte.

Te sfătuim să depozitezi aceste două alimente în recipiente de sticlă, astfel încât să nu-și piardă gustul. Ai grijă să nu depășească data de valabilitate înscrisă pe ambalaj.

Citește și:

7 motive pentru a bea lapte cu miere înainte de culcare

Smântână

Un alt produs lactat care nu trebuie să lipsească din frigider este smântâna, căreia am decis să-i dedicăm un paragraf special. Diverse sortimente de smântână pot fi folosite pentru a prepara numeroase mâncăruri, atât dulci, cât și sărate. Data viitoare când îți este poftă de paste, ce-ar fi să le acoperi cu puțină smântână după ce au fiert? Te asigurăm că nu vei regreta!

Morcovi

Principalul avantaj al morcovilor este faptul că pot fi ținuți în frigider timp de mai multe zile. Ca să reziste mai mult, ține-i în punga de plastic în care i-ai achiziționat și pune-i într-o tavă de legume.

Morcovii pot fi consumați atât cruzi, cât și gătiți și sunt foarte sățioși. Nu are importanță dacă îi mănânci rași, tăiați în cubulețe, feliați sau îi combini cu alte alimente – morcovii sunt mereu delicioși!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • DiMarco, D. M., Missimer, A., Murillo, A. G., Lemos, B. S., Malysheva, O. V., Caudill, M. A. et al. (2017). Intake of up to 3 Eggs/Day Increases HDL Cholesterol and Plasma Choline While Plasma Trimethylamine-N-oxide is Unchanged in a Healthy Population. Lipids, 52(3), 255–263. https://doi.org/10.1007/s11745-017-4230-9
  • Garba, I., Umar, A. I., Abdulrahman, A. B., Tijjani, M. B., Aliyu, M., Zango, U. U. and Muhammad, A. (2014). Phytochemical and antibacterial properties of garlic extracts. Bayero Journal of Pure and Applied Sciences, 6(2), 45-48. http://dx.doi.org/10.4314/bajopas.v6i2.10
  • Mahmoud, A. M., Hernández Bautista, R. J., Sandhu, M. A., & Hussein, O. E. (2019). Beneficial Effects of Citrus Flavonoids on Cardiovascular and Metabolic Health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2019,  5484138. https://doi.org/10.1155/2019/5484138
  • Mozaffari Nejad, A. S., Shabani, S., Bayat, M., and Hosseini, S. E. (2014). Antibacterial Effect of Garlic Aqueous Extract on Staphylococcus aureus in Hamburger. Jundishapur journal of microbiology7(11), e13134. https://doi.org/10.5812/jjm.13134

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.