Logo image
Logo image

Cum recunoști simptomele apendicitei

4 minute
Cum recunoști simptomele apendicitei
Ultima actualizare: 29 septembrie, 2018

Multe persoane care suferă de apendicită necesită intervenții chirurgicale de urgență. Pentru a evita această situație, este bine să fii capabil să recunoști simptomele apendicitei pentru a lua măsuri.

Dar… care sunt cauzele sale? Apendicita apare în urma inflamației apendicelui, un organ mic care se află în prelungirea intestinului gros. Afectează atât copiii, cât și adulții, motiv pentru care îți prezentăm în acest acest articol simptomele apendicitei, precum și alte semne care indică prezența sa. Află mai multe din rândurile de mai jos.

Simptomele apendicitei

Some figure

1. Tipul durerii

  • Durerea apare de obicei în centrul abdomenului, în apropierea buricului, dar se răspândește treptat în partea dreptă jos a abdomenului, deasupra șoldului.
  • Când apeși în acel loc, durerea devine mai intensă și mai acută, chiar insuportabilă.
  • Abdomenul este întărit. Este posibil să ai senzația că ești „plin”, iar atunci când apeși pe burtă, simți că este mai fermă decât de obicei. Care este cauza acestei senzații? Atunci când apendicele este infectat, intestinul se poate inflama, cauzând probleme grave.
  • Este posibil să simți și o durere ascuțită în șoldul drept atunci când mergi.
  • Singura ameliorare o vei simți atunci când stai întins, dar este de scurtă durată.
  • Încearcă să tușești. Dacă simți o durere acută sau o senzație de arsură în abdomen, atunci există fără îndoială o inflamație în zona abdominală, cel mai probabil a apendicelui.
  • Ține minte că, dacă te confrunți cu aceste simptome, într-un interval de la 12 până la 24 de ore, acestea se vor agrava și va trebui să te internezi în spital. Mai presus de orice, fii foarte atent la aceste simptome la copii. Chiar dacă observi numai un indiciu aparent neînsemnat, este bine să te prezinți la medic pentru a primi diagnosticul corect.

2. Alte simptome secundare care însoțesc durerea abdominală

  • Febră. Acesta este un semnal important. Dacă simți un disconfort în partea dreaptă, însoțit de o creștere de chiar și câteva zecimi de grad a temperaturii normale, mergi imediat la medic.
  • Constipație. Apendicele infectat cauzează întotdeauna probleme la nivelul intestinului subțire. Constipația apare frecvent în aceste cazuri, dar efortul de a elimina scaunul poate provoca o durere și mai intensă la nivelul abdomenului.
  • Lipsa poftei de mâncare. Apendicita te face să te simți foarte plin și ai tendința să mănânci mai puțin. Un alt simptom comun îl reprezintă excesul de gaze intestinale pe care nu le poți elimina, ceea ce contribuie la senzația de burtă „plină”. Este foarte frustrant.
  • Vomă, stare generală de rău și oboseală. Acestea sunt alte simptome care însoțesc adesea apendicita. Pot apărea chiar cu câteva zile înainte ca durerea abdominală să devină insuportabilă și să te oblige să te prezinți în sala de urgențe. Merită să le iei în considerare.

Citește și:

7 semnale de alarmă cauzate de apendicită

Dar… ce provoacă simptomele apendicitei?

Some figure
  • Hiperplazia foliculară: denumirea pare complicată, dar nu este ceva greu de înțeles. Este asemănător cu ceea ce se întâmplă în cazul amigdalitei. Amigdalele au un rol important în organism, dar atunci când sunt inflamate, se umflă și obstrucționează gâtul, cauzând o infecție și febră. Aceste infecții apar de obicei la persoanele cu vârste cuprinse între 8 și 30 de ani, aceasta fiind și categoria de vârstă cea mai predispusă riscului de apendicită.
  • Deșeurile și toxinele. Uneori în secțiunea intestinului din apropierea apendicelui se acumulează deșeuri solide ca urmare a eliminării necorespunzătoare. Acesta poate fi obstrucționat sau infectat, iar activitatea intestinului este afectată. Apendicita reprezintă un risc mai mare pentru persoanele care suferă frecvent de constipație. În cele din urmă, intestinul se inflamează și se infectează, lucru care poate duce la peritonită, o afecțiune periculoasă la care trebuie să fii foarte atent.
  • Inflamația. Pereții apendicelui sunt acoperiți de foliculi limfoizi minusculi. Așa cum am menționat mai sus, se întâmplă la fel ca în cazul amigdalelor. Uneori o boală sau chiar și un aliment consumat poate duce la dezvoltarea bacteriilor care aderă la acești foliculi, provocând o infecție. Aceasta este o cauză foarte frecventă, întrucât în zona intestinelor există multe bacterii care pot duce la apariția unei infecții, cauzând apendicita.

Citește și:

Cum să verifici dacă suferi de apendicită

Concluzii

Nu uita că este foarte important să acorzi o atenție deosebită alimentației. Acest lucru nu înseamnă că poți preveni apendicita mâncând sănătos, dar poți să reduci probabilitatea de a suferi de această afecțiune. Detoxifică-ți organismul în mod regulat și încearcă să eviți constipația. Dacă prezinți oricare dintre simptomele apendicitei, mergi la medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.