Logo image
Logo image

Art nouveau în decorare: cum să implementați acest stil?

3 minute
Stilul modern în domeniul decorativ include curentul „art nouveau”. Acest curent a călătorit din alte secole până în prezent, poziționându-se printre tendințele preferate de mulți designeri.
Art nouveau în decorare: cum să implementați acest stil?
Ultima actualizare: 04 martie, 2023

Rafinamentul art nouveau este motivul pentru care mulți aleg acest trend în decorare. Este un stil vechi care se manifestă în modă, pictură, sculptură, arhitectură și design interior. Captează atenția grație eleganței și rafinamentului pieselor utilizate. Ce altceva presupune acest concept? Să aflăm mai jos!

Rădăcinile stilului art nouveau

Acest stil a apărut între 1890 și 1910 și a fost inventat de către designerul William Morris. Acesta a abordat aspecte naturaliste, raționaliste și mistice, după cum explică Revista Digitală de Arte și Științe Umaniste.

Art nouveau are o notă de fantezie, conform definiției oferite de Academia Regală Catalană de Artă San Jorge. A pornit de la baza Arts & Crafts (care a restabilit valoarea muncii artizanale) și a eliminat neoclasicismul și producția de masă.

Perioada de glorie a acestui stil a fost Belle Epoque. Deși s-a manifestat în mai multe țări, Franța i-a dat un nou impuls cu expoziții la galeria pariziană La Maison de l’Art Nouveau.

Din punct de vedere arhitectural, există lucrări majore, precum fațada Casei Batlló; în sculptură, a excelat în lucrări precum La fuente de la doncella; în pictură, există lucrări precum Sărutul, după cum ne arată Concept Encyclopedia.

În domeniul designului, art nouveau a implementat geometria cu linii curbe și asimetrice, arcade drepte și ornamente exotice, simulând silueta feminină, animalele și vegetația.

Recomandăm: Spațiul deschis: stilul decorativ pe care îl vei iubi

Some figure
Casa Batlló este un exemplu clasic de stil art nouveau.

Art nouveau în decorare

Revista științifică Ciencia Acierta afirmă că natura este sursa de inspirație a stilului art nouveau. Acesta nu reproduce cu exactitate scene naturale, ci alunecă spre abstract. Folosește fierul ca element de construcție, creând flori, frunze și animale.

Iată mai multe particularități ale stilului:

  • Eleganță: curentul este rafinat și folosește finisaje delicate și fine.
  • Echilibru ornamental: compoziția decorativă este ritmică și echilibrată, mereu în căutarea unor efecte izbitoare (spirale, valuri și cascade, de exemplu).
  • Materiale noi: sticlă, beton, cărămidă și ceramică.
  • Asimetrie: formele ciudate și asimetrice se armonizează în arta modernă. În locul liniilor drepte, se folosesc valurile. Mobilierul are forme excentrice.

Cum se implementează stilul art nouveau în decorare?

Podeaua este o piesă centrală

Montați plăci de mozaic geometric, optați pentru podele din lemn de esență tare sau folosiți un covor cu imprimeu oriental.

Casele cu tavane înalte și ferestre stilizate sunt ideale pentru stilul art nouveau.

Amestecați culori neutre și luminoase

Dacă vopsiți pereții în culori neutre, contrastați cu pigmenți strălucitori pe uși, vitralii și podea. Bazați-vă pe sfatul unui designer de interior și analizați teoriile contrastului de culoare pentru a crea luminozitate și căldură.

Alegeți mobilierul din lemn fin

Alegeți mobilier cu linii arcuite și fine, cu forme organice care evocă fantezii și transmit energie. Țineți cont de următoarele exemple:

  • Tulpini
  • Nori
  • Copaci
  • Siluete feminine
  • Aripi de fluture

Folosiți tapet

Tapetul decorativ schimbă complet aspectul unei camere, al oglinzilor, al mobilierului și al artefactelor. Puteți opta pentru stilul floral. Amintiți-vă și de tapetul geometric și motivele naturale.

Puneți natura pe pereți

Folosiți motive asociate cu natura pentru rame, scafe sau vitralii, neutralizând scena cu detalii neutre (cum ar fi pereții de culoare pastel).

Îmbinați subtilitatea cu aerul rustic

Dacă aveți un tavan înalt cu cărămidă, decorați camera cu lemn lăcuit sau vopsit (ferestre, grinzi și uși). Scopul este ca stilul rustic să completeze aerul rafinat.

Some figure
Fierul cu forme stilizate este combinația perfectă de subtil și rustic.

Apelați la sticla mată

Lămpile Tiffany (în fotografia de copertă) și vitraliile cu maro, auriu, verde și lila sunt cheie în modernism, deoarece implică utilizarea sticlei mate. Acest material oferă distincție curentului.

Descoperiți: Cum se reduce consumul de energie electrică cu trucuri de decorare

Flexibilitatea în decorarea în stil art nouveau

O lucrare aprobată de Universitatea Politehnică din Valencia susțineelementele dintr-un spațiu modernist pot fi expuse așa cum sunt sau stilizate cu scopul de a transmite flexibilitate și de a spori aerul fantezist.

Deși trebuie respectate anumite linii directoare corespunzătoare stilului, sunt permise mici variații, atât timp cât respectă rafinamentul și naturalețea care definesc curentul art nouveau. Ați îndrăzni să vă decorați casa în stil art nouveau?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Art Nouveau. Enciclopedia Concepto. Editorial Etecé. Argentina; 2021. https://concepto.de/art-nouveau/
  • De la Oliva C, Moreno E, Moreno V, Ramírez M, et al. Biografía de William Morris. Busca Biografía. https://www.buscabiografias.com/biografia/verDetalle/90/William%20Morris
  • Fontbona Francesc. Las raíces simbolistas del Art Nouveau. Real Academia Catalana de Arte de San Jorge. España. https://rua.ua.es/dspace/bitstream/10045/7306/1/ALE_15_13.pdf
  • Hernández Juárez J, Lima Kuess E. La transición en la arquitectura del Art Nouveau y el Art Déco y su desarrollo en América. CienciAcierta. Universidad Autónoma de Coahuila. México; 2014. http://www.cienciacierta.uadec.mx/2014/03/05/la-transicion-en-la-arquitectura-del-art-nouveau-y-art-deco-y-su-desarrollo-en-america/
  • Hernández Martín M. Espacio y decoración en el Art Nouveau. Escuela Técnica Superior de Arquitectura. Universidad Politécnica de Valencia. España. https://riunet.upv.es/bitstream/handle/10251/74197/HERN%c3%81NDEZ%20-%20CPA-F0127%20Espacio%20y%20decoraci%c3%b3n%20en%20el%20Art%20Nouveau.pdf?sequence=4&isAllowed=y
  • Montiel Álvarez T. El mobiliario y la decoración entre 1860 y 1920. Revista Digital de Arte y Humanidades. Vol. 4. pp. 182-191. España; 2014. https://www.aacademica.org/teresa.montiel.alvarez/6.pdf
  • Viola V. El contraste color. Foto Revista. Argentina; 2013. https://www.fotorevista.com.ar/Noticias/El-contraste-color_130916140405.html

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.