Logo image
Logo image

Simptomele artritei și metode de prevenire

3 minute
Nu uita că, dacă vrei să te bucuri de o viață lungă și sănătoasă, trebuie să urmezi o dietă adecvată și să faci exerciții în mod regulat pentru a preveni obezitatea și alte afecțiuni.
Simptomele artritei și metode de prevenire
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Artrita, numită uneori și osteoartrita, este o afecțiune ce provoacă uzura cartilajelor.Cel mai adesea, simptomele artritei se manifestă la bătrâni, dar mai există și alți factori în afara vârstei ce pot influența instalarea acestei boli.

Șansele să faci artrită îți cresc foarte mult odată ce împlinești vârsta de 45 de ani. Totuși și sexul tău este un factor, artrita instalându-se mai repede la femei decât la bărbați. Însă, factorul cu cea mai mare pondere este greutatea. Persoanele obeze sunt de patru ori mai predispuse la artrită decât persoanele care au o greutate normală.

Simptomele artritei provoacă inflamații, durere și scăderea mobilității articulațiilor. Acestea sunt rezultatul uzurii constante a cartilajelor de la capetele oaselor, al căror rol este protejarea acestora împotriva fricțiunii.

Te-ar putea interesa și:

12 alimente care combat artrita

În cazurile extreme, artrita va duce la dispariția acestor cartilaje. Aceasta semnifică faptul că oasele se vor freca unul de celălalt și vor provoca durere.

Artrita poate afecta orice articulație din corp și, pe termen lung, aceasta va provoca deformări în regiunile afectate. Cel mai adesea, articulațiile din spate, genunchi, degete și mâini sunt în mod special vulnerabile artritei.

Care sunt simptomele artritei?

Some figure

Artrita se instalează treptat. Unul din primele simptome pe care le vei resimți este o durere articulară în toiul unei activități fizice foarte solicitante. Mâinile devin foarte vulnerabile la artrită după vârsta de 50 de ani. Moștenirea genetică aparent joacă un rol important în șansele tale de a fi afectat sau nu de această boală.

În faza sa incipientă, artrita îți va da dureri articulare atunci când miști regiunea afectată și numai odihna îți va ameliora durerea. Însă, în faza a doua, nici măcar odihna nu te va mai ajuta. Atunci durerea va deveni din ce în ce mai constantă.

Printre simptomele artritei se numără și rigiditatea articulară. Adică îți va fi mai greu să miști regiunea afectată și durerile pe care le resimți se vor intensifica pe măsură ce boala avansează.

Cum pot preveni artrita?

Artrita este o afecțiune ce poate fi evitată numai prin adoptarea unei diete sănătoase și a unui stil de viață mai activ. În plus, trebuie să încerci să eviți orice activitate ce presupune exercitarea unui efort fizic excesiv asupra articulațiilor tale. Ca exemplu, putem specifica ridicarea de greutăți.

Dacă deja suferi de artrită, încearcă să eviți orice mișcare ce îți provoacă durere și nu-ți solicita articulațiile afectate. În cele din urmă s-ar putea să trebuiască să folosești cârje. Asta nu înseamnă că nu poți să practici niște exerciții scurte și ușoare, pentru a lucra chiar și acele zone afectate.

Te-ar putea interesa și:

6 uleiuri care ameliorează durerile provocate de artrită

Și nu în ultimul rând, te sfătuim să aplici căldură sau gheață regiunilor afectate, pentru a ameliora durerea și a te putea mișca mai ușor.

Some figure

Apariția artritei

Simptomele artritei se instalează în mod obișnuit la persoanele în vârstă. Există totuși cazuri în care această boală apare ceva mai devreme. Persoanele afectate vor avea dificultăți în mișcare și calitatea vieții lor de zi cu zi va fi afectată din cauza durerii și a oboselii cauzate de deteriorarea cartilajelor dintre oase.

Artrita poate fi consecința unor probleme înnăscute sau a unui stil de viață nesănătos. Este deci important să adoptăm o dietă adecvată și să facem mișcare în mod regulat pentru a ne menține sănătoși. Acești doi factori sunt necesari nu numai pentru a preveni artrita dar și multe alte boli ce ne pot afecta la bătrânețe.

Trebuie să fii conștient de valoarea nutritivă a alimentelor pe care le consumi și să-ți monitorizezi atent greutatea și aportul zilnic de mâncare. Toate acestea pentru a te asigura că nu consumi mai mult decât ai nevoie pentru a-ți îndeplini obiectivele zilnice. Ai grijă de tine: obezitatea îți poate crea multe probleme pe viitor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Coleman, L. A., & Roubenoff, R. (2012). Arthritis. In Encyclopedia of Human Nutrition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375083-9.00018-0
  • Arthritis Foundation. (2016). Rheumatoid Arthritis Symptoms.
  • Kourilovitch, M., Galarza-Maldonado, C., & Ortiz-Prado, E. (2014). Diagnosis and classification of rheumatoid arthritis. Journal of Autoimmunity. https://doi.org/10.1016/j.jaut.2014.01.027

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.