Balsamul de rufe: ce substanțe nocive conține?
Balsamul de rufe este un produs foarte popular care înmoaie țesăturile și oferă hainelor un parfum plăcut și proaspăt.
Majoritatea persoanelor folosesc acest produs, deoarece este ușor de procurat și destul de convenabil.
Însă ceea ce mulți consumatori nu știu este că, în cea mai mare parte balsamurile din comerț conțin chimicale dăunătoare pentru sănătate, mai ales pentru cea a copiilor.
Deși materialele publicitare susțin că aceste produse sunt ideale pentru întreaga familie, există anumite informații pe care companiile producătoare preferă să nu le dezvăluie, pentru a-și apăra interesele.
La fel ca și în cazul altor produse de curățare, majoritatea balsamurilor de rufe au în compoziție elemente nocive care nu se observă la prima vedere. Unele dintre ele provoacă probleme respiratorii și afecțiuni cutanate.
S-a descoperit că peste o jumătate dintre balsamurile de rufe existente pe piață conțin cel puțin două substanțe chimice care cauzează probleme de sănătate.
În articolul de azi îți prezentăm câteva dintre cele mai comune substanțe chimice folosite în balsamul de rufe, pentru a le putea identifica pe etichetele produselor din magazine. Află mai multe din rândurile ce urmează!
Alpha-terpineol: un compus dăunător din balsamul de rufe
Acesta este un lichid incolor, inflamabil, cu miros de liliac care este adăugat în unele balsamuri de rufe pentru a le oferi parfum.
Te-ar putea interesa și:
Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite ne avertizează că acest compus poate duce la dezvoltarea unor tulburări precum:
- Dezechilibre la nivelul sistemului nervos central
- Hipotermie
- Dureri de cap cronice
- Depresie și anxietate
- Pierderea coordonării musculare
- Iritarea membranelor mucoase
Acetat de benzil
Acest ingredient este adăugat în numeroase produse de curățare (precum detergenții și balsamurile de rufe), având rolul de a le oferi acestora un parfum plăcut. Acesta este un lichid incolor cu o mireasmă florală.
Prezența acetatului de benzil în acest produse a fost asociată cu următoarele probleme de sănătate:
- Risc crescut de cancer pancreatic
- Iritații oculare
- Dificultăți de respirație
- Dureri de cap
Alcool benzilic
Acest compus incolor are un miros plăcut extras din plante și flori. Pe lângă balsamul de rufe, acesta se găsește și în anumite uleiuri esențiale, precum cel de iasomie sau zambilă.
Atunci când intră în contact cu corpul uman, alcoolul benzilic poate cauza:
- Tulburări ale sistemului nervos central
- Infecții la nivelul căilor respiratorii superioare
- Toxiinfecții și vomă
- Dureri de cap
Acetat de etil
Acest ingredient frumos mirositor este folosit ca dizolvant în numeroase produse de uz casnic. Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite a clasificat acetatul de etil drept un deșeu periculos care trebuie evitat cu orice preț.
Riscurile pentru sănătate sunt:
- Probleme renale și hepatice
- Infecții respiratorii
- Oboseală și anemie
Cloroform
Cloroformul este un lichid dens, incolor, cu un miros dulceag care este adăugat în balsamul de rufe ca dizolvant, dar și pentru parfumul său plăcut.
Te-ar putea interesa și:
Într-un raport întocmit de Programul Național de Toxicologie din Statele Unite, cloroformul este inclus pe lista de substanțe cancerigene.
Utilizarea regulată a produselor care conțin cloroform poate provoca diverse probleme de sănătate:
- Slăbiciune
- Amețeli, greață și vomă
- Dureri de cap
- Afecțiuni hepatice și renale
- Afecțiuni cardiace
- Afecțiuni dermatologice
- Infecții respiratorii
Terpinolen
Terpinolenul este un alt lichid incolor care oferă o aromă de citrice și este adăugat în numeroase produse de curățare. Este folosit ca ingredient în balsamuri de rufe, creme de ras, săpunuri și altele.
Acesta este inclus pe lista de substanțe cancerigene, întrucât poate provoca înmulțirea celulelor maligne la nivelul rinichilor și al vezicii urinare.
În plus, terpinolenul este asociat cu probleme precum:
- Iritații oculare
- Afecțiuni ale pielii
- Dureri în gât
- Inflamația sinusurilor
Motivul pentru care aceste efecte se resimt pe termen mediu sau lung este faptul că produsele pe care le folosim conțin cantități mici din aceste substanțe. Problema este că multe dintre produse sunt utilizate zilnic sau în mod regulat, astfel că în timp se acumulează mulți compuși nocivi în corpul nostru.
Pentru a evita aceste riscuri, verifică etichetele produselor achiziționate sau optează pentru alternative naturale, cum ar fi oțetul de mere sau bicarbonatul de sodiu.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- ATSDR (Agencia para Sustancias Tóxicas y el Registro de Enfermedades). Resúmenes de Salud Pública – Cloroformo (Chloroform). 2016. Available at: https://www.atsdr.cdc.gov/es/phs/es_phs6.html. Accessed 10/28, 2018.
- EPA. Agencia de Protección Ambiental de Estados Unidos. 2018. Available at: https://espanol.epa.gov/. Accessed 10/28, 2018.
- Wikipedia. Agencia de Protección Ambiental (Estados Unidos). 2018. Available at: https://es.wikipedia.org/wiki/Agencia_de_Protecci%C3%B3n_Ambiental_(Estados_Unidos). Accessed 10/28, 2018.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.