Logo image
Logo image

Beneficiile antrenamentului pilates pentru fibromialgie

3 minute
Persoanele cu fibromialgie se bucură de antrenamentul pilates. Descoperiți beneficiile acestei practici și câteva recomandări!
Beneficiile antrenamentului pilates pentru fibromialgie
Ultima actualizare: 13 august, 2022

Antrenamentul pilates este o activitate cu multe beneficii pentru pacienții cu fibromialgie. Acesta întărește mușchii și crește flexibilitatea, ceea ce completează tratamentele de fizioterapie și recuperare.

Fibromialgia este o boală cronică însoțită de limitări fizice, durere și alte simptome. Prin urmare, mulți evită activitatea fizică. Cu toate acestea, pilates se dovedește a fi o opțiune bună. Să vedem beneficiile!

Fibromialgia și exercițiile fizice

Fibromialgia este o boală complexă, al cărei simptom caracteristic este durerea. Aceasta este însoțită de tulburări de somn și oboseală generală, care nu corespunde efortului depus. Prin urmare, această boală duce la un stil de viață sedentar.

Consecința acestui lucru este faptul că pacienții își pierd capacitatea respiratorie (ajunge la niveluri sub medie). De asemenea, ei tind să aibă mai multe probleme cu starea de spirit. Prin urmare, inactivitatea nu este deloc recomandată.

Nu este deloc ușor să încurajăm o persoană care este foarte obosită și suferă să facă mișcare. Totuși, efectuarea activității fizice este un factor cu un impact pozitiv asupra stării lor. Antrenamentul pilates este o opțiune foarte potrivită pentru fibromialgie.

Recomandăm: Terapii pentru ameliorarea fibromialgiei

Some figure

Exercițiile recomandate

În general, se recomandă ca o persoană cu fibromialgie să efectueze exerciții fizice în mod regulat. Există practici care tind să ofere mai multe beneficii din diverse motive. Cele mai recomandate sunt următoarele:

  • Antrenament pilates. Ar trebui făcut de trei ori pe săptămână. Reduce durerea și îmbunătățește funcționalitatea.
  • Nordic walking. Constă în plimbarea în aer liber cu ajutorul unor bețe asemănătoare celor folosite la schi. Crește capacitatea funcțională.
  • Mers pe jos. Un studiu din 2017 a constatat că mersul pe jos îmbunătățește starea persoanelor cu fibromialgie.
  • Înot. Este considerat la fel de eficient ca mersul pe jos.
  • Bicicletă staționară. Îmbunătățește răspunsul inflamator al pacienților cu fibromialgie.
  • Yoga și tai chi. Reduce simptomele fizice și psihice ale bolii.
  • Biodans. Ajută la reducerea durerii.

Beneficiile antrenamentului pilates pentru fibromialgie

Antrenamentul pilates se află în fruntea listei de exerciții recomandate persoanelor cu fibromialgie, alături de yoga și tai chi. Datele disponibile indică faptul că generează beneficii semnificative, care sunt întărite atunci când pacientul face și exerciții aerobice.

Experții indică faptul că antrenamentul pilates îmbunătățește circulația în întregul corp. În plus, reduce durerea cauzată de postura greșită și de fibromialgie.

Acest tip de antrenament întărește mușchii, ceea ce previne durerile de spate și reduce riscul de fracturi. În mod similar, are un impact pozitiv asupra capacității organismului de a absorbi nutrienți precum calciul.

În general, acest tip de antrenament îmbunătățește starea celor care suferă de fibromialgie.

Câteva date interesante

Antrenamentul pilates este un tip de exercițiu foarte popular, deoarece este ușor de încorporat în orice rutină de activitate fizică. Ajută la cunoașterea mai bună a propriului corp și, în consecință, la un control mai mare asupra acestuia, promovând bunăstarea.

O investigație efectuată în Brazilia în 2016 a evidențiat beneficiile antrenamentului pilates pentru pacienții cu fibromialgie. Le-a permis să doarmă mai bine, a redus durerea și le-a îmbunătățit capacitatea funcțională.

Este important ca pacientul să aibă o rutină personalizată și plăcută. Antrenamentul excesiv, fie ca durată de timp, fie ca intensitate poate provoca o exacerbare a simptomelor. Prin urmare, cel mai bine este să discutați cu medicul.

În general, cel mai bine este să proiectați o rutină în funcție de caracteristicile individuale. Aceasta se poate regla în timp, în funcție de nevoile personale. Dacă la un moment dat provoacă disconfort, nivelul de dificultate poate fi redus.

Recomandăm: 5 obiceiuri care ameliorează simptomele fibromialgiei

Some figure

Recomandări finale

Deși antrenamentul pilates – și exercițiile fizice în general – este foarte recomandat persoanelor cu fibromialgie, există și afecțiuni care necesită atenție specială. Dacă aveți și osteoartrită, este recomandat să solicitați sfatul medicului.

Același lucru este valabil și pentru cei care au boli precum trohanterita, contracturile musculare sau leziunile la genunchi. În toate aceste cazuri, vă puteți antrena, dar implică mai multă prudență și precauție. Medicul vă va oferi instrucțiunile corespunzătoare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Peñacoba, C., Pastor, M. Á., López-Roig, S., Velasco, L., & Lledo, A. (2017). Walking beliefs in women with fibromyalgia: clinical profile and impact on walking behavior. Clinical nursing research, 26(5), 632-650.
  • Altan L, Korkmaz N, Bingol U, Gunay B. Effect of pilates training on people with fibromyalgia syndrome: a pilot study. Arch Phys Med Rehabil. 2009 Dec;90(12):1983-8. doi: 10.1016/j.apmr.2009.06.021. PMID: 19969158.
  • Çağlayan BÇ, Keskin A, Gür Kabul E, Başakcı Çalık B, Baş Aslan U, Karasu U. Effects of clinical Pilates exercises in individuals with fibromyalgia: A randomized controlled trial. Eur J Rheumatol. 2021 Jul;8(3):150-155. doi: 10.5152/eurjrheum.2020.20037. PMID: 33372888.
  • Dias de Aguiar, S., Paixão Carvalho, J., Andrade Teles, D., & Pôrto, E. F. (2016). Benefício do Método Pilates em mulheres com fibromialgia. ConScientiae Saude, 15(3).
  • Casals, C., Sánchez, M. V., & Sánchez, J. C. (2011). Prescripción de actividad física en pacientes con fibromialgia. SEMERGEN-Medicina de Familia, 37(7), 360-366.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.