Logo image
Logo image

Beneficiile buretelui luffa și modul de utilizare

3 minute
Luffa este o plantă ideală pentru fabricarea bureților de baie. Bureții din acest material sunt naturali, biodegradabili și respectuoși cu sănătatea pielii.
Beneficiile buretelui luffa și modul de utilizare
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 06 iulie, 2023

Buretele luffa are un avantaj semnificativ față de bureții sintetici. Spre deosebire de fibrele sintetice, această componentă vegetală nu se transformă în reziduuri microplastice care poluează mediul. Descoperiți toate beneficiile buretelui luffa și modul de utilizare!

Ca accesoriu de baie, buretele luffa este recomandat pentru igienizarea pielii. Printre alte efecte, oferă prospețime, elimină celulele moarte și rezistă mult timp. Vă spunem ce se află în spatele acestei alternative durabile!

Ce este un burete luffa?

Bureții luffa sunt un fel de exfoliant natural pentru corp. Ei provin dintr-o plantă din familia Cucurbitaceae, aceeași din care provin castraveții, dovleceii și pepenii.

Fructul luffa măsoară între 20 și 30 cm lungime și poate fi transformat în burete de baie după colectare, curățare și uscare timp de câteva luni.

Pentru a finaliza procesul de fabricație, bureții trebuie să fie înmuiați în apă la 43 °C, astfel încât să fie curați și moi. Comunitatea ECHO clarifică faptul că există fructe luffa dure și moi. Primele sunt comestibile, iar cele din urmă se folosesc pentru obținerea bureților de baie.

Bureții pot fi folosiți uscați și uzi. Dacă doriți, nu este necesar să adăugați săpun, deoarece bureți degajă o substanță hidratantă numită cucurbitacină.

Recomandăm: Uleiul de Babassu: beneficii în cosmetică

Beneficiile buretelui luffa

Un articol din revista Sustainability explică faptul că fibrele din surse vegetale oferă avantaje variind de la costuri reduse, la caracteristici mecanice importante, cum ar fi densitatea scăzută.

Bureții luffa nu necesită îngrijire specială; se dezinfectează prin fierbere. Rezistă în medie 6 luni, dar pot fi înlocuiți mai devreme. Sunt considerați un instrument de relaxare.

Some figure

Stimulează circulația sângelui

Frecarea cu bureții luffa favorizează în mod natural circulația. Pielea capătă o nuanță roșiatică pe măsură ce buretele alunecă sub duș.

Ajută la reducerea celulitei

Bureții luffa promovează arderea grăsimii în zonele ci probleme. Cu alte cuvinte, în timp ce curățați exteriorul corpului, contribuiți la reducerea celulitei și a aspectului de coajă de portocală. În același timp, acest element natural previne retenția de lichide prin frecare.

Elimină toxinele

Masarea pielii cu bureții luffa este convenabilă pentru a stimula sistemul limfatic și pentru a promova îndepărtarea toxinelor. Combinându-i cu exfolianții naturali, veți obține efecte minunate pentru piele.

Înmoaie calusurile

Calusurile sunt puncte specifice ale pielii cu grosime neregulată. Potrivit informațiilor oferite de Clinica Mayo, aceste întăriri apar atunci când pielea încearcă să se protejeze de frecare sau presiune. Bureții luffa reduc foarte mult bătăturile.

Este exfoliant

Fibrele bureților luffa sunt exfoliante. Pe lângă curățarea în profunzime, aceste accesorii ajută la tratarea problemelor pielii, cum ar fi firele de păr încarnate, punctele negre și acneea.

Reduce excesul de ulei din piele

Datorită proprietăților sale naturale, buretele luffa netezește pielea, făcând-o să arate mai luminoasă și mai tânără.

Este 100% natural

Buretele luffa este la fel de prietenos cu corpul , precum este cu mediul înconjurător. Nu creează deșeuri, deoarece se reciclează și se transformă în compost.

Recomandăm: 9 sfaturi pentru îngrijirea părului blond

Some figure
Acești bureți pot deveni parte din compost odată ce durata lor de viață s-a încheiat.

Cum se folosește buretele Luffa?

Folosirea bureților luffa nu este complicată. Urmând pași specifici, veți avea un accesoriu eficient și util:

  1. Înmuiere: înmuiați buretele în apă fierbinte amestecată cu săpun. Apăsați pentru a se înmuia mai bine.
  2. Spumare: adăugați gel de duș și stoarceți buretele pentru a face spumă. Amintiți-vă că puteți renunța la acest pas, deoarece luffa eliberează cucurbitacină.
  3. Frecare: folosiți mișcări simple, de preferință circulare, întotdeauna departe de gât și ten, acestea fiind zone cu o mai mare sensibilitate. Pentru aceste regiuni, folosiți discurile faciale exfoliante pe bază de luffa.
  4. Clătire: îndepărtați resturile cu apă rece. Temperaturile scăzute închid porii. Cu toate acestea, nu este obligatoriu. Puteți folosi și apă caldă.
Nu lăsați buretele la duș, deoarece trebuie să se usuce complet înainte de următoarea utilizare.

Beneficiile buretelui luffa: alte utilizări

Luffa este o fibră versatilă, așa că poate fi folosită și în alte scenarii decât igiena personală. Este utilă pentru curățarea vaselor; necesită doar puțin detergent. Fibrele sale ajută la drenarea apei și previn uzura rapidă a conductelor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alhijazi M, Asmael M, Eyvazian A, Safaei B, Qin Z, Zeeshan Q. Desarrollos recientes en compuestos de fibra natural: Luffa. Revisión. Sustentabilidad. Suiza; 2020. https://www.mendeley.com/catalogue/087d20f2-0eae-3206-b68a-2b459df1d42c/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B63998b15-c573-44e7-9910-abb215770d09%7D
  • Callos y callosidades. Clínica Mayo. Estados Unidos; 2022. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/corns-and-calluses/symptoms-causes/syc-20355946
  • Cucurbitacina. Unidad de Informática del Instituto de Química. Universidad Nacional Autónoma de México. México; 2016. https://uniiquim.iquimica.unam.mx/glossary/cucurbitacina/
  • Estropajo (Lufa, esponja vegetal, paste). ECHOCommunity. Estados Unidos. https://www.echocommunity.org/es/resources/8462c722-3a1d-4f56-9193-d649576712f0

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.