Logo image
Logo image

Beneficiile și riscurile consumului de lapte

4 minute
Laptele este una dintre principalele surse de calciu din natură și este foarte important pentru bebeluși. Calciul este esențial pentru formarea și îngrijirea oaselor, printre altele. În acest articol, vei descoperi beneficiile și riscurile consumului de lapte.
Beneficiile și riscurile consumului de lapte
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Știi care sunt riscurile consumului de lapte? Probabil ai auzit întotdeauna că laptele este esențial pentru creștere și dezvoltare. De asemenea, acesta ajută oasele și dinții să rămână sănătoși. Însă consumul de lapte și produse lactate poate provoca, de asemenea, anumite probleme de sănătate.

Însă nu avem numai vești proaste. Laptele și produsele lactate au și beneficii. În cele ce urmează, îți vom oferi toate detaliile necesare pentru a înțelege paradoxul dintre beneficiile și riscurile consumului de lapte.

Care sunt beneficiile consumului de lapte?

Some figure

Laptele face parte din dieta umană în majoritatea civilizațiilor de mii de ani. De fapt, oamenii au început să consume lapte în urmă cu aproximativ 11.000 de ani, atunci când au domesticit primele animale. Însă laptele destinat consumului uman astăzi este adesea prelucrat la temperaturi foarte înalte, ceea ce provoacă ușoare variații în compoziția sa.

Laptele este una dintre principalele surse de calciu ale naturii. Acesta este foarte important pentru bebeluși. Calciul este esențial pentru formarea și îngrijirea oaselor, printre altele.

De asemenea, laptele oferă și alte minerale importante. Acesta este motivul pentru care laptele este unul dintre cele mai complete alimente existente.

Laptele este materia primă pentru producerea a numeroase produse lactate precum untul, brânza, iaurtul, smântâna sau cașul. Întrucât cel mai consumat lapte la nivel mondial este laptele de vacă, am decis să ne concentrăm asupra compoziției sale.

Compoziția laptelui

  • Apă: componenta majoritară. Laptele este format din 80-87% apă.
  • Carbohidrați: lactoza este principalul zahăr din lapte. Această componentă este unul dintre motivele pentru care este riscant să bei lapte dulce.
  • Proteine: proteinele din lapte sunt considerate a avea valoare biologică ridicată și conțin numeroși aminoacizi esențiali. Laptele este format din 3-4% proteine.
  • Grăsimi: acestea constituie 3 – 6% din lapte. Cu toate acestea, conținutul de grăsime variază foarte mult în funcție de alimentația și rasa vacilor. În general, 90% din grăsimea din lapte se prezintă sub formă de trigliceride.
  • Vitamine: Dintre toate vitaminele conținute de lapte, merită menționate vitamina A, vitamina D, riboflavina (B2), cianocobalamina și tiamina.
  • Minerale: Laptele este foarte bogat în minerale, care sunt de obicei sub formă de săruri. Laptele conține calciu, potasiu, fosfor, iod, sodiu, clorură, magneziu și zinc.

Citește mai mult:

Laptele cu miere – 7 motive pentru a-l consuma

Riscurile consumului de lapte

Așa cum am menționat anterior în acest articol, consumul de lapte prezintă, de asemenea, multe pericole care ar trebui luate în considerare. Riscurile consumului de lapte derivă, în principal, din conținutul de lactoză al acestuia.

1. Intoleranța la lactoză

Some figure

Una din două persoane este intolerantă la lactoză. După cum am menționat mai sus, lactoza este principalul zahăr din lapte. Însă majoritatea oamenilor nu știu că sunt intoleranți la această substanță și consumă în continuare lapte, confruntându-se cu numeroase probleme digestive.

Un procent ridicat al populației lumii este intolerant la lactoză. Așadar, intoleranța la lactoză nu este o boală, ci o stare normală. Acest lucru apare ca urmare a faptului că, între vârsta de doi și patru ani, corpul nostru începe să nu mai sintetizeze enzima lactază, care este responsabilă de digestia lactozei.

Deoarece oamenii continuă să bea lapte, lactoza pe care aceștia o consumă nu este digerată, ceea ce înseamnă că rămâne în intestine și este fermentată de bacteriile colonului. Acest lucru produce apariția gazelor, a durerilor și chiar a diareii.

2. Scăderea absorbției de calciu în urma consumului de lapte

Consumul de proteine animale face ca pH-ul sângelui să fie acid. Ca reacție, organismul folosește o parte din calciul din oase pentru a neutraliza aciditatea. S-a demonstrat că aportul alimentar de produse lactate sau alimente bogate în calciu nu este un factor protector împotriva apariției fracturilor.

Deși laptele conține substanțe nutritive esențiale, nu este nevoie să bei lapte pentru a le obține. De fapt, legumele sunt unele dintre cele mai bogate surse de calciu.

3. Apariția alergiilor și a astmului ca urmare a consumului de lapte

Laptele de vacă conține de trei ori mai multe proteine decât laptele uman, iar unele dintre ele sunt foarte greu de digerat.

În cazul anumitor persoane, aceste proteine (cum ar fi cazeina) aderă la vasele limfatice intestinale, ceea ce împiedică absorbția nutrienților. Astfel, ele pot provoca probleme ale sistemului imunitar, alergii și astm.

Te-ar putea interesa:

Ce este laptele de meiul canarilor și cum se prepară?

Concluzie

Este important să afli dacă ești intolerant la lactoză sau nu pentru a evita orice complicații legate de consumul de lapte. Cu toate acestea, consumul moderat al acestui aliment (numai după ce ai exclus intoleranța la lactoză) este benefic pentru organism. Nu subestima însă riscurile consumului de lapte, mai ales când vine vorba de laptele de vacă procesat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Burt LA, Billington EO, Rose MS, Raymond DA, Hanley DA, Boyd SK. Effect of High-Dose Vitamin D Supplementation on Volumetric Bone Density and Bone Strength: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2019 Aug 27;322(8):736-745. doi: 10.1001/jama.2019.11889. Erratum in: JAMA. 2019 Nov 19;322(19):1925. PMID: 31454046; PMCID: PMC6714464.
  • Oak SJ, Jha R. The effects of probiotics in lactose intolerance: A systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(11):1675-1683. doi: 10.1080/10408398.2018.1425977. Epub 2018 Feb 9. PMID: 29425071.
  • Aparicio Vizuete A, Rodríguez-Rodríguez E, Lorenzo Mora AM, Sánchez-Rodríguez P, Ortega RM, López-Sobaler AM. Mitos y falacias en relación al consumo de productos lácteos [Myths and fallacies in relation to the consumption of dairy products]. Nutr Hosp. 2019 Aug 27;36(Spec No3):20-24. Spanish. doi: 10.20960/nh.02801. PMID: 31368336.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.