Budinca de orez te ajută să pierzi în greutate
Budinca de orez este un desert clasic pentru copii cu numeroase calități nutritive, având un conținut bogat de vitamine, proteine și calciu. Fie că o servești caldă sau rece, budinca de orez este o gustare ideală imediat după ce ai depus efort.
Cele mai recente studii științifice au demonstrat că budinca de orez stimulează pierderea în greutate. Da, oricât de incredibil ar părea, acest desert gustos te ajută să scapi de kilogramele în plus. În articolul de azi te invităm să descoperi toate beneficiile pe care budinca de orez ți le pune la dispoziție.
Consumă budincă de orez după o sesiune de antrenament
În primul rând vrem să-ți prezentăm proprietățile nutritive ale acestui desert. Am menționat deja că budinca de orez este utilă celor care depun efort fizic, dar află că servirea acesteia după o sesiune de antrenament oferă beneficii tuturor grupelor de mușchi.
Citește și:
Beneficiile budincii de orez se datorează principalelor trei ingrediente necesare pentru a o prepara:
Orezul
Poți opta atât pentru orez alb, cât și brun. Primul tip este mai ușor de digerat, dar cel de-al doilea este mai sănătos și are un conținut mai bogat de fibre.
Indiferent de varianta aleasă, orezul este o sursă importantă de carbohidrați ce poate reface rezervele de glicogen care scad la nivelul mușchilor în urma efortului fizic.
Laptele
Dacă suferi de intoleranță la lactoză, poți opta pentru lapte de migdale, de nucă de cocos sau de mei. Însă, dacă optezi pentru laptele de vacă, asigură-te că este acesta este degresat, astfel încât să eviți consumul excesiv de grăsime.
Laptele este un aliment bogat în proteine (zer și cazeină) și carbohidrați (lactoză), care pot reface rezervele de glicogen. Consumând lapte, organismul va asimila mai ușor aminoacizii necesari pentru a-și îndeplini funcțiile.
Scorțișoara
Scorțișoara oferă un gust special budincii de orez și are numeroase beneficii nutritive. Toți sportivii de performanță ar trebui să includă scorțișoara în dieta lor zilnică.
Acest condiment luptă împotriva inflamațiilor, reduce tensiunea arterială, ameliorează simptomele gripei, scade nivelul de colesterol, previne diabetul și are un efect antioxidant care facilitează digestia.
Cum te ajută budinca de orez să pierzi în greutate
Acest preparat sățios, hrănitor și energizant te poate ajuta să pierzi în greutate atunci când îl consumi după o sesiune de exerciții sau dimineața la micul dejun.
Dacă ești genul de persoană care evită să mănânce mult după trezire de teama de a nu se simți balonată pe tot parcursul zilei sau dacă te-ai plictisit să-ți începi ziua cu o simplă cană de cafea sau ceai, budinca de orez este exact ceea ce cauți.
Fiind mai energizantă decât fructele sau sucul natural, budinca de orez este indicată și celor care trebuie să depună mult efort fizic de-a lungul zilei. După ce o prepari, o poți păstra în frigider timp de cel mult trei zile.
Te sfătuim să citești și:
Ingrediente
- 1 l de lapte (orice tip dorești)
- 1 cană (200 g) de orez alb sau brun
- 1 bețișor de scorțișoară
- Coaja unei lămâi (ingredient opțional)
- Îndulcitor după gust (ingredient opțional)
Mod de preparare
- Pune laptele, bețișorul de scorțișoară și coaja de lămâie într-o cratiță.
- Dă laptele în clocot.
- Adaugă orezul și dă focul la mediu.
- Amestecă cu o lingură de lemn din când în când pentru a preveni lipirea preparatului de cratiță.
- După aproximativ 20 de minute, preparatul ar trebui să aibă un aspect cremos.
- Îndepărtează bețișorul de scorțișoară și toarnă preparatul în căni sau castroane separate.
- Presară puțină scorțișoară măcinată deasupra și servește.
Incluzând budinca de orez în dieta ta zilnică, vei reuși să slăbești cu până la 1,8 kilograme pe săptămână. Desigur, este important să ai grijă ce alimente consumi, să bei doi litri de apă pe zi și să-ți completezi dieta cu exerciții fizice.
Iată un posibil meniu simplu pe care nu ar trebui să eziți să-l încerci:
- Micul dejun: o cană de budincă de orez și o cană de ceai;
- Gustare între mic dejun și prânz: o piersică sau un măr;
- Prânz: o porție mică de pește sau pui, o salată de roșii cu morcovi și, ca desert, o cană de budincă de orez;
- După-amiaza: un grepfrut și un kiwi;
- Gustare de după-amiază: o cană de budincă de orez și o cană de ceai;
- Cină: budincă de orez după pofta inimii;
- Înainte de culcare: o cană de ceai.
Oare și laptele de orez stimulează pierderea în greutate?
Nu tuturor ne place budinca de orez, dar ar fi păcat să ratăm beneficiile oferite de acest preparat în ceea ce privește pierderea în greutate. Ca alternativă îți propunem laptele de orez care, pe lângă faptul că este un substitut excelent pentru laptele de vacă, este o băutură revigorantă și sățioasă.
Mai mult, laptele de orez este mai bogat în calciu decât orice alt tip de lapte, fiind un aliment ideal pentru dieta vegană și pentru femeile aflate la menopauză sau gravide.
Deoarece are un conținut scăzut de grăsimi saturate și lactoză, laptele de orez stimulează arderea caloriilor, reduce nivelul de colesterol „rău” din sânge, previne dezvoltarea bolilor osoase și fortifică sistemul digestiv.
Această băutură are proprietăți detoxifiante și oferă o cantitate semnificativă de vitamina D care, conform celor mai recente cercetări, contribuie la arderea grăsimilor și stimulează pierderea în greutate.
Alte vitamine aflate în compoziția laptelui de orez sunt vitamina A, vitamina B12 și vitamina E. În plus, laptele de orez conține și fier, magneziu și seleniu.
Laptele de orez este mai ușor de digerat decât orice alt lapte de origine animală sau vegetală, motiv pentru care este recomandat celor care suferă frecvent de indigestie sau arsuri gastrice.
Persoanele care au fost supuse recent unei intervenții chirurgicale, sunt slăbite sau și-au pierdut pofta de mâncare ar trebui să consume lapte de orez, pentru că această băutură este foarte sățioasă și hrănitoare.
Oligoelementele descoperite în compoziția laptelui de orez întăresc sistemul imunitar, ajutând organismul să evite infecțiile cauzate de virusuri sau bacterii.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Carrera Hernández A. Beneficios del deporte en la salud. Trabajo fin de Grado en Enfermería. Universidad de Navarra.
- Ferrari N. Making one change – getting more fiber – can help with weight loss. Harvard Medical School. Febrero 2015.
- Kamil, A., & Chen, C. Y. O. (2012). Health benefits of almonds beyond cholesterol reduction. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf2044795
- Liu, L., Waters, D. L. E., Rose, T. J., Bao, J., & King, G. J. (2013). Phospholipids in rice: Significance in grain quality and health benefits: A review. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.12.046.
- Singletary K. Cinnamon: overview of health benefits. Nutrition Today. Noviembre 2008. 43 (6): 263-266.
- Umadevi, M., Pushpa, R., Sampathkumar, K. P., & Bhowmik, D. (2012). Rice-Traditional Medicinal Plant in India. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.