Logo image
Logo image

Bunătatea înnobilează sufletul omului

4 minute
Bunătatea nu cere recunoaștere. Oamenii buni acționează în baza principiilor după care se ghidează pentru a se simți mai bine cu ei înșiși și cu cei din jur, nu pentru a fi complimentați. 
Bunătatea înnobilează sufletul omului
Ultima actualizare: 23 ianuarie, 2019

Bunătatea înnobilează sufletul omului. A fi bun este o alegere personală. Unii spun că bunătatea vine direct din inimă, însă în realitate această calitate ține și de reacțiile noastre în situațiile negative. 

Poți trece prin momente grele și dureroase în care ar fi foarte ușor să dai dovadă de egoism, cruzime sau chiar mândrie. Cu toate acestea, alegi să fii bun.

A fi bun nu înseamnă a fi inocent sau a le permite celor din jur să te manipuleze așa cum vor. A fi bun înseamnă a-ți respecta valorile. În fața oricărei acțiuni negative, omul bun răspunde cu bunătate.

Există anumite trăsături ale acestui tip de personalitate care merită analizate în detaliu. Te invităm să descoperi mai multe aspecte interesante pe baza acestui subiect în rândurile de mai jos.

Bunătatea înnobilează sufletul și te invită să pui la îndoială anumite acțiuni

Rick Hanson este un neuropsiholog celebru de la Universitatea din Berkeley (California) care a scris multe cărți fascinante, printre care și: Creierul lui Buddha. Neuroștiința fericirii, iubirii și înțelepciunii.

Potrivit experienței sale în studierea bunătății și a fericirii omului, persoanele cu un spirit nobil pun mereu la îndoială propriile acțiuni.

  • Se tem că nu au fost înțelese, se întreabă dacă au fost de ajutor sau nu și dacă impactul cuvintelor sau acțiunilor săvârșite este unul pozitiv.
  • Uneori, oamenii buni sunt extrem de preocupați și apăsați de greșelile făcute în trecut în raport cu cei din jur.
  • Aceștia pun sub semnul întrebării multe dintre lucrurile pe care le fac, deoarece și-au creat niște standarde foarte înalte vizavi de propria persoană, care de multe ori le provoacă suferință.

Citește și:

Maturitatea emoțională: a ști că viața nu este perfectă

Doctorul Hanson susține că, deși unele persoane privesc oamenii buni ca pe un model de urmat, grație sincerității și căldurii sufletești de care dau dovadă, chiar și spiritele cele mai nobile se gândesc că ar putea oricând să facă „mai mult.”

Tocmai de aceea este atât de important să reflectăm puțin la acest aspect.

Some figure

În momente zbuciumate… stai calm

Și oamenii buni se enervează, fără discuție. Și ei simt furie. Asta pentru că toți suntem oameni și reacționăm la nedreptate și la acte egoiste.

  • În aceste momente, oamenii buni încearcă să-și controleze emoțiile cât pot de mult.
  • Aceste persoane evaluează avantajele și dezavantajele în orice situație și se gândesc la consecințe înainte de a acționa. Ele încearcă mai presus de orice să urmărească binele tuturor, nu să fie disprețuitori sau agresivi.
  • Oamenii buni cred în dreptate, dar nu cu intenția de a pedepsi, ci într-un sens democratic și constructiv. Tocmai de aceea, în momentele tensionate, ei își păstrează calmul și încearcă să acționeze într-un mod benefic pentru toți cei implicați.

Bunătatea înnobilează sufletul

Stâlpii de bază ai bunătății sunt respectul, reciprocitatea și promovarea binelui. Oamenii buni sunt în căutarea echilibrului și a păcii interioare prin urmărirea concordanței dintre valorile în care cred și acțiunile săvârșite.

Îți recomandăm să citești și:

Vârsta de aur: a-ți regăsi echilibrul interior

A face acte de bunătate arbitrare nu este întotdeauna o sarcină ușoară, deoarece uneori este greu să vezi binele în alții. Chiar și așa, trebuie să alegi mereu calea cea bună și să fii o persoană integră. Numai așa poți să ai parte de armonie, atât în interior, cât și în exterior.

A fi bun înseamnă a recunoaște bunătatea

Să revenim la ideea expusă de doctorul Hanson: oamenii buni nu se văd așa cum sunt, deoarece pun la îndoială tot ceea ce fac și sunt uneori foarte preocupați de greșelile din trecut.

Some figure

Tocmai de aceea este necesar să iei în considerare următoarele aspecte:

Ai niște principii și valori solide după care îți ghidezi toate acțiunile. De fiecare dată când faci un bine cuiva, gândește-te o clipă la ceea ce ai făcut.

  • De exemplu, un prieten are niște probleme în familie sau cu partenerul de viață. Îți spune că ar vrea să stea la tine câteva zile pentru a-și pune ordine în gânduri, pentru a se relaxa și a lua niște decizii.
  • La final, îți mulțumește pentru ajutor și îți spune cât de important ești în viața lui. Îți mărturisește că ai fost un sprijin nemaipomenit și că nu știe ce ar fi făcut fără tine.

Gândește-te la aceste cuvinte și bucură-te de legătura sinceră care vă unește, deoarece asta contează cel mai mult: să stabilești relații solide cu prietenii și vecinii tăi și să arăți întotdeauna ce ai mai bun în tine, pentru a lupta pentru binele comun.

Bunătatea înnobilează sufletul, nu te costă nimic și valorează enorm. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hanson, R., & Mendius, R. (2011). The Practical Neuroscience of Happiness, Love and Wisdom. Annals Of Neurosciences. https://doi.org/10.1007/s00500-007-0164-0

  • Post, S. G. (2005). Altruism, happiness, and health: It’s good to be good. International Journal of Behavioral Medicine. https://doi.org/10.1207/s15327558ijbm1202_4

  • Kringelbach, M. L., & Berridge, K. C. (2011). The Neuroscience of Happiness and Pleasure. Soc Res . https://doi.org/10.1016/j.biotechadv.2011.08.021.Secreted

  • Anik, L., Aknin, L. B., Norton, M. I., & Dunn, E. W. (2011). Feeling good about giving: The benefits (and costs) of self-interested charitable behavior. In The Science of Giving: Experimental Approaches to the Study of Charity. https://doi.org/10.4324/9780203865972


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.