Logo image
Logo image

Simptome ale cancerului deseori ignorate

4 minute
Multe dintre simptomele timpurii ale cancerului sunt fie atribuite din greșeală unei alte afecțiuni, fie pur și simplu trecute cu vederea. Dacă bănuiești că ai o problemă de sănătate, nu ezita să-ți faci o programare la medic.
Simptome ale cancerului deseori ignorate
Ultima actualizare: 07 februarie, 2019

În fiecare zi, sute de persoane din întreaga lume află că suferă de un anumit tip de cancer sau de o altă boală malignă, iar deseori aceste maladii se află în stadii foarte avansate. Din acest motiv, este foarte important să cunoști câteva simptome ale cancerului și să nu ignori semnele de avertizare transmise de organismul tău.

Adesea, tumorile maligne nu provoacă niciun fel de simptom și, atunci când sunt în sfârșit descoperite, se află deja într-un stadiu prea avansat pentru a mai putea fi tratate. În majoritatea cazurilor, diagnosticarea la timp este esențială, deoarece cancerul este un tip de maladie ce devine din ce în ce mai periculoasă pe măsură ce avansează.

Așa că, este indicat să cunoști acele simptome ce ar putea părea total inofensive, dar care de fapt indică prezența cancerului în organismul tău. În cele ce urmează, îți vom prezenta 11 simptome ale cancerului deseori ignorate, la care merită să fii atentă.

11 simptome ale cancerului ușor de trecut cu vederea

1. Tuse sau răgușeală persistentă

Some figure

Tusea este un semn obișnuit al problemelor respiratorii, cauza fiind, de obicei, prezența unei congestii sau infecții la nivelul pieptului. Însă, o tuse persistentă însoțită de sângerări este un motiv justificat să-ți faci o programare la medic. De fapt, cauza apariției acesteia ar putea fi un tip de cancer asociat sistemului respirator.

2. Dificultăți de respirație

Multe persoane care au primit diagnosticul de cancer pulmonar susțin că, înainte de a descoperi că sufereau de această maladie, deseori aveau dificultăți de respirație. Cel mai probabil, acest semnal de alarmă este trecut cu vederea. Acesta poate fi considerat ca fiind ceva trecător sau un simptom al astmului, dar se poate afla și în categoria de simptome ale cancerului.

3. Schimbări anormale ale mișcărilor intestinale

Some figure

Frecvența mișcărilor intestinale variază de la om la om. Unele persoane se bucură de o digestie foarte eficientă și merg la toaletă de câteva ori pe zi, dar altele suferă de constipație aproape tot timpul.

Trebuie să începi să-ți faci griji dacă:

  • Observi sânge în scaun.
  • Ai scaune de culoare neagră.
  • Suferi frecvent de diaree sau constipație cronică.
  • Simți adesea o nevoie aproape incontrolabilă de a merge la toaletă.
  • Ai dureri abdominale.

4. Infecții frecvente

Dacă suferi de infecții în mod frecvent, nu este exclus să ai leucemie. Leucemia este o boală cauzată de creșterea anormală a numărului de globule albe (leucocite), ceea ce inhibă abilitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor. La adulți, cele mai frecvente semne ale leucemiei sunt febra și alte simptome asociate răcelilor și gripelor.

5. Schimbări ale culorii urinei

Some figure

Ți se pare că urina ta este mai închisă la culoare decât de obicei? Are și un miros foarte puternic? Orice schimbare a culorii urinei sau a obiceiurilor legate de urinare ar putea fi un semnal de alarmă că ceva este în neregulă în organism.

În general, acest tip de simptome pot fi provocate de tumorile dezvoltate la nivelul tractului urinar. Din acest motiv, dacă observi orice schimbare la nivelul sistemul tău urinar, consultă-ți imediat medicul.

Află mai multe! Citește și:

Urinare frecventă (sindromul vezicii hiperactive)

6. Dureri care nu pot fi explicate

Dacă suferi de dureri cronice ale spatelui, gâtului sau picioarelor, te sfătuim să vorbești cu un medic. Dacă suferi de această maladie, cel mai probabil durerile pe care le resimți sunt însoțite și de alte simptome descrise în articolul de față.

7. Schimbări la nivelul pielii sau alunițelor

Some figure

Orice schimbări observate pe piele, cum ar fi pete negre, alunițe noi sau modificări ale alunițelor deja existente, sunt un motiv foarte bun să-ți faci programare la dermatolog. Acestea pot fi, de asemenea, simptome ale cancerului, mai exact ale cancerului de piele. Este esențial să primești un diagnostic corect.

8. Sângerări inexplicabile

Printre altele, cancerul cervical poate cauza sângerări uterine în afara menstruației. Cancerul de colon  cauzează frecvent sângerări rectale.

9. Dureri pelvine frecvente

Some figure

Durerile pelvine nu sunt ușor de ignorat, deoarece sunt foarte persistente și deseori sunt însoțite și de inflamații. Acest tip de durere poate fi un simptom a numeroase afecțiuni. Poate fi semnul unor chisturi ovariene, dar și mai al mai multor tipuri de cancer ale sistemului reproducător feminin.

Îți recomandăm și:

Cancerul de sân – factori de risc

10. Pierdere în greutate

Deși multe persoane probabil că s-ar bucura dacă ar slăbi câteva kilograme de pe o zi pe alta, adevărul este că pierderea bruscă și excesivă ar putea fi unul dintre simptome ale cancerului.

Dacă în prezent nu urmezi vreo dietă pentru slăbit, dar totuși ai pierdut recent mai mult de 4,5 kilograme, ai putea suferi de cancer pancreatic, gastric, pulmonar sau de esofag.

11. Dificultăți de înghițire

În situația în care resimți disconfort sau ai orice altă dificultate de înghițire, te sfătuim să-ți contactezi medicul. Ai putea suferi de cancer la esofag, stomac sau gât.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Davis, A. S., Viera, A. J., & Mead, M. D. (2014). Leukemia: An overview for primary care. American Family Physician.
  • American Cancer Society, & American Cancer Society. (2012). What is stomach cancer? Www.Cancer.Org/Clinicaltrials.

  • Steinberg, S. M., Barkin, J. S., Kaplan, R. S., & Stablein, D. M. (1986). Prognostic indicators of colon tumors. The gastrointestinal tumor study group experience. Cancer. https://doi.org/10.1002/1097-0142(19860501)57:9<1866::AID-CNCR2820570928>3.0.CO;2-T


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.