Logo image
Logo image

Care este riscul îndepărtării tatuajelor cu laser?

5 minute
În lume, mii de oameni își fac cel puțin un tatuaj în fiecare zi. Alții folosesc tehnologia laser pentru a elimina tatuajele pe care nu le mai vor pe piele. Eliminarea tatuajelor cu laser este sigură?
Care este riscul îndepărtării tatuajelor cu laser?
Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Gravarea pielii cu cerneală nu mai este „pentru totdeauna”. Acest concept a fost lăsat în urmă pentru că acum putem șterge tatuajele cu laser. Procesul nu este atât de simplu, dar tehnica promite eficacitate. Care este riscul îndepărtării tatuajelor cu laser?

Academia Regală Spaniolă definește tatuarea drept introducerea de coloranți sub epidermă prin puncție. Cei care decid să-și facă un tatuaj vor să-l păstreze pentru totdeauna.

Cu toate acestea, în fiecare zi există o cerere din ce în ce mai mare de eliminare sau actualizare a tatuajelor, folosind o tehnologie mai puțin invazivă și nedureroasă. Deși există o alternativă, este important să fim conștienți de potențialele pericole ale sesiunilor cu energie pulsatilă de mare intensitate.

Ce implică procesul de eliminare a unui tatuaj cu laser?

Un articol din Ibero-Latin American Plastic Surgery evidențiază faptul că eliminarea unui tatuaj cu laserul este un mare pas către obținerea unor rezultate estetice, cu un minim de efecte secundare.

Pentru a realiza acest lucru, trebuie utilizate dispozitive autorizate de Food and Drug Administration (FDA). Dispozitivele moderne acționează cu emisie de impulsuri în picosecunde și nanosecunde, fracționând pigmentul prin fotoacustică, astfel încât organismul să elibereze cerneala.

Cu toate acestea, culoarea tatuajului este cea care definește tipul de laser de utilizat. Potrivit revistei menționate, alternative la laserele cu impuls ultrascurt sunt laserele Q-Switch, în variantele lor „rubin”, „alexandrit” și „Nd-YAG”.

Clasificarea se bazează pe intensitate, deoarece nuanțele de cerneală absorb lumina la diferite lungimi de undă. Uneori, este obligatoriu să folosiți mai mult de un tip de dispozitiv, deoarece există pigmenți care sunt foarte complicat de eliminat.

Recomandăm: Pigmentarea buzelor: tehnica în tendințe care conturează buzele

Some figure
Tatuajele colorate sunt mai greu de îndepărtat cu laserul.

Câte ședințe sunt necesare pentru a elimina un tatuaj cu laser?

Unii oameni au nevoie de 2 ședințe; alții au nevoie de mai mult timp. Numărul de vizite la dermatolog pentru ștergerea unui tatuaj este condiționat de următoarele aspecte:

  • Culoare
  • Mărime
  • Locație
  • Vechime
  • Tonul pielii
  • Lucrare efectuată de amator sau profesionist

Chiar și fumatul afectează procedura, așa cum arată un articol din The Wall Street Journal. Fumatul împiedică vindecarea rănilor.

La rândul său, Academia Spaniolă de Dermatologie și Venerologie recomandă ca între ședințe să treacă între 6 și 8 săptămâni, pentru ca organismul să aibă timp să scape de pigment și să refacă pielea.

Răbdarea este esențială. Mai ales că fiecare parte a corpului reacționează diferit. Celulele care luptă împotriva elementelor străine sunt concentrate în anumite puncte, cum ar fi zona inghinală, axile și gât. Când tatuajul este departe de părțile menționate, îndepărtarea acestuia este mai dificilă.

Care este riscul îndepărtării tatuajelor cu laser?

Procedura este delicată, dar sigură atunci când este efectuată de un profesionist cu echipamentul adecvat. Dacă intenționați să utilizați un laser pentru a elimina un tatuaj, iată care sunt posibilele riscuri cu care vă veți confrunta:

Instrumente nepotrivite

Este imperativ ca această lucrare să fie efectuată de un profesionist. Medicul dermatolog este principalul responsabil și cunoaște în detaliu tehnologia.

Atât expertiza medicului, cât și instrumentele de care dispune sunt cheia succesului. Poate că tatuajul necesită mai multe lasere, mai ales dacă este multicolor. Experiența specialistului și stăpânirea instrumentelor garantează rezultate excelente.

Durere

Unii oameni nu simt durere; depinde de toleranța la pulsații. Tratamentul este efectuat la un nivel confortabil pentru pacient.

Mărturiile celor care și-au șters deja tatuajele menționează o asemănare între durerea generată de laser și cea generată de stropii de grăsime fierbinte, menționează un text publicat de FDA.

Pentru a reduce intensitatea, se poate recurge la folosirea cremei anestezice cu o oră înainte de tratament și furnizarea de aer rece în timpul ședințelor.

Cicatrici

O eroare poate avea drept consecință cicatrici sau fibroză. Există și riscul de a suferi o arsură, o infecție sau modificări ale texturii pielii. Riscurile au de-a face și cu sistemul imunitar, deoarece acesta influențează viteza vindecării. Procesul de vindecare răspunde la acțiunea celulară care stimulează creșterea, repararea și remodelarea țesutului, pentru a-i reda caracteristicile.

Some figure

Mâncărime, vezicule și urticarie

Amintiți-vă că scopul luminii emise este de a elimina particulele de cerneală impregnate în epidermă. Puterea eliberată de laser tinde să provoace reacții:

  • Sensibilitatea pielii
  • Roşeaţă
  • Umflături
  • Vezicule
  • Urticarie
  • Mâncărime

Este recomandat să lăsați pielea să se vindece de la sine pentru a evita efectele mai grave. Dacă disconfortul nu este ameliorat, medicul este singurul care poate să prescrie medicamente.

Modificarea pigmentării pielii

Hiperpigmentarea sau hipopigmentarea, adică închiderea sau deschiderea la culoare a pielii, este un alt risc al îndepărtării tatuajelor cu laser.

Aceste modificări sunt rare. Dacă apar, sunt reversibile într-o perioadă mai mică de 1 an de la terminarea procedurii.

Ca măsură de precauție, înainte de ședințele de eliminare a unui tatuaj de pe pielea bronzată, este indicat să aplicați protecție solară cu cel puțin 30 de zile înainte de tratament. După aceea, trebuie să protejați cu strictețe zona pentru ca razele soarelui să nu ajungă în ea; altfel nu se va vindeca corect.

Citiți și: Care sunt riscurile folosirii hennei negre?

Atenție la remediile îndoielnice, deoarece riscul îndepărtării tatuajelor este ridicat

FDA nu a autorizat creme sau unguente pentru îndepărtarea tatuajelor, din cauza faptului că nu există studii clinice care să demonstreze eficacitatea acestora. Utilizarea unguentelor poate provoca reacții cutanate neașteptate.

Recent, a apărut un sistem de micropigmentare care injectează în tatuaj o substanță pe bază de acid lactic. Această metodă provoacă inflamație și strângerea cernelii într-o crustă. Cu toate acestea, nu există suficiente cercetări în acest sens.

În cele din urmă, nu uitați că dermatologii sunt cei care tratează pielea cu laserul. Verificați dacă centrele la care mergeți au autorizația de sănătate relevantă și dacă tehnicianul are certificare și expertiză în domeniu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ácido láctico. Instituto Nacional del Cáncer. Estados Unidos. https://www.cancer.gov/espanol/publicaciones/diccionarios/diccionario-cancer/def/acido-lactico
  • Castro T, Trelles MA, Vélez M. Tatuajes y su eliminación por láser. Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana. Vol. 39. Núm 2.pp. 195-205. España; 2013. https://scielo.isciii.es/pdf/cpil/v39n2/original14.pdf
  • Corbett Dooren J. ¿Qué tipo de tatuajes son más difíciles de quitar? The Wall Street Journal. Estados Unidos; 2012. https://www.wsj.com/articles/SB10000872396390444024204578044653532612788
  • Eliminación de tatuajes: Opciones y resultados. Food & Drug Administration. Estados Unidos; 2018. https://www.fda.gov/consumers/articulos-en-espanol/eliminacion-de-tatuajes-opciones-y-resultados
  • Guarín-Corredor C, Landínez-Parra NS, Quiroga-Santamaría P. Proceso de cicatrización de heridas de piel y su relación con las heridas crónicas. Facultad de Medicina. Universidad Nacional de Colombia. Vol. 61. Núm. 4. pp. 441-448. Colombia; 2013. http://www.scielo.org.co/pdf/rfmun/v61n4/v61n4a14.pdf
  • Muñoz Gandía D. Tatuajes, ¿son para siempre? Academia Española de Dermatología y Venereología. España; 2014. https://aedv.es/comunicacion/notas-de-prensa/tatuajes-son-para-siempre/
  • Nanosegundos, tiempo. Convertworld.com https://www.convertworld.com/es/tiempo/nanosegundos.html
  • Picosegundo a segundo. CalcProfi. Calculadora online. http://extraconversion.com/es/tiempo/picosegundos
  • Tatuar. Real Academia Española. https://dle.rae.es/tatuar

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.