Câteva tratamente externe și interne pentru varice
Varicele nu reprezintă numai o problemă estetică supărătoare pentru multe persoane, ci și un simptom al unei circulații periferice deficitare. Prin urmare, este necesar să le tratezi pentru a preveni alte probleme de sănătate. Astăzi îți venim în ajutor cu câteva tratamente externe și interne pentru varice care tratează problema în mod eficient, fără să provoace efecte secundare.
De ce apar varicele?
Varicele sunt un simptom al unor complicații privind întoarcerea sângelui către inimă. Sângele nu circulă așa cum ar trebui și se acumulează în vasele sanguine. Astfel, venele se măresc, ducând la dezvoltarea varicelor.
Venele varicoase apar cel mai des pe picioare, întrucât forța gravitațională agravează situația în această parte a corpului, îngreunând circulația sanguină spre inimă.
Există mai multe faze ale varicelor. În stadiile inițiale, venele afectate sunt subțiri și nu ies în evidență, având aspectul unei pânze de păianjen. Pe măsura trecerii timpului, dacă nu sunt tratate, venele varicoase se măresc, se închid la culoare și se răspândesc.
Factori de risc
Există anumiți factori care ne predispun la dezvoltarea varicelor:
- Obezitatea
- Constipația
- Pilulele anticoncepționale
- Sedentarismul
- Hainele strâmte și tocurile înalte
- Condițiile climatice
- Dereglările hormonale
- Sarcina
- Predispoziția genetică
Cele mai bune tratamente externe și interne pentru varice
Tratamente externe
Uleiuri esențiale
Cu uleiuri esențiale poți face minuni, deoarece le poți folosi în combinație cu alte produse cosmetice, multiplicând efectele lor pozitive. De exemplu, poți combina uleiuri esențiale cu exfoliante pentru picioare, creme hidratante sau uleiuri vegetale.
Uleiurile esențiale care îmbunătățesc circulația sanguină și previn varicele sunt cele de hamamelis, castan sălbatic și chiparos. Sunt suficiente doar câteva picături deoarece o mare parte din ingredientele active ale plantei sunt concentrate într-o cantitate mică de ulei.
Când aplici aceste produse, poți profita de ocazie pentru a-ți masa picioarele de jos în sus pentru a stimula întoarcerea sângelui către inimă.
Periaj uscat
Tehnica periajului uscat ajută la îmbunătățirea circulației sanguine și a drenajului limfatic. În plus, această metodă contribuie la prevenirea varicelor, a celulitei, a pielii lăsate și a vergeturilor.
Trebuie doar să îți perii pielea pe uscat, îndreptând peria către inimă. Două minute de periaj uscat pe zi sunt de ajuns.
Gel de aloe vera
Unele persoane care suferă de varice se confruntă cu o senzație de greutate sau durere la nivelul picioarelor. Aceste simptome sunt resimțite cu precădere după o zi grea de muncă. Pentru a reduce aceste senzații neplăcute, poți folosi gel natural de aloe vera combinat, dacă dorești, cu câteva picături de ulei esențial de mentă.
Uleiul esențial de mentă este foarte răcoritor și are o aromă încântătoare. Acesta oferă un efect răcoritor plăcut pe care îl poți intensifica printr-un masaj al picioarelor.
Tratamente interne
Alimente roșii
După cum am menționat deja, în acest articol îți prezentăm tratamente externe și interne pentru varice. În a doua categorie este inclusă o dietă echilibrată bazată pe fructe și legume, mai ales de culoare roșie. Alimentele roșii îmbunătățesc circulația, ajută la buna funcționare a inimii și au un efect afrodiziac. Iată câteva opțiuni minunate:
- Roșii
- Ardei grași roșii
- Ardei cayenne
- Fructe roșii: căpșune, cireșe, zmeură, merișoare etc.
- Pepene roșu
- Rodie
- Mere roșii
Plante medicinale
Anumite plante medicinale îmbunătățesc circulația sanguină și previn formarea varicelor:
- Hamamelisul
- Castanul sălbatic
- Ghimpele pădureț
- Chiparosul
- Rozmarinul
- Centella
- Ginkgo biloba
Poți consuma aceste plante medicinale sub formă de ceai, capsule sau tablete dacă îți dorești un efect mai rapid și mai puternic.
Alte sfaturi
Pe lângă folosirea acestor tratamente externe și interne pentru varice, ține cont și de câteva recomandări simple și eficiente în viața de zi cu zi:
- Evită consumul de alcool și fumatul.
- Nu sta pe scaun mai mult de o jumătate de oră fără întrerupere. Ridică-te din când în când pentru câteva secunde și fă câteva întinderi pentru a-ți pune sângele în mișcare.
- Seara sau când te odihnești acasă, încearcă să ții picioarele ridicate cu ajutorul unei perne sau folosind o poziție de yoga inversă.
- Fă dușuri calde, dar încheie-le cu un jet de apă rece pe picioare, folosind mișcări de jos în sus. În plus, este foarte util să alternezi între apa calda și cea rece pentru a activa circulația.
- Există în comerț șosete și colanți special creați pentru a apăsa pe anumite puncte de presiune, îmbunătățind circulația.
- Mergi pe jos o jumătate de oră în fiecare zi, purtând haine și pantofi comozi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sampert, C., & Jensen, K. (2014). Esophageal varices. In Pediatric Gastroenterology: A Color Handbook. https://doi.org/10.1201/b16722
- Evans, C. J., Fowkes, F. G. R., Ruckley, C. V., & Lee, A. J. (1999). Prevalence of varicose veins and chronic venous insufficiency in men and women in the general population: Edinburgh Vein Study. Journal of Epidemiology and Community Health. https://doi.org/10.1136/jech.53.3.149
- Vin, F. (2005). Varices. EMC – Cardiologie-Angeiologie. https://doi.org/10.1016/j.emcaa.2004.10.003
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.