Logo image
Logo image

Ce este bariera pielii și cum trebuie protejată?

5 minute
Excesele și expunerea continuă la factorii de mediu afectează sănătatea pielii. Protecția epidermică este esențială pentru a păstra aspectul plăcut al pielii și pentru a preveni afecțiunile. Vă explicăm cum să protejați bariera pielii!
Ce este bariera pielii și cum trebuie protejată?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 28 februarie, 2023

Pielea depinde de bariera cutanată pentru protecție. Această manta este cunoscută sub denumirea de „stratum corneum” și se găsește în stratul superior al epidermei, adică în învelișul exterior subțire. Funcționează ca un adăpost împotriva condițiilor de mediu care amenință sănătatea pielii. Cum poate fi protejată bariera pielii?

Bariera pielii are grijă de radicalii liberi care dăunează producției naturale de elastină și colagen. Pentru ca acest perete să-și facă treaba, trebuie să avem un stil de viață sănătos și să satisfacem nevoile pielii. Ce trebuie să facem?

Ce este bariera pielii?

Some figure
Folosiți produse cosmetice potrivite pielii pentru a evita deteriorarea barierei acesteia.

Bariera cutanată este una dintre liniile defensive ale pielii. După cum se arată într-un articol din Revista Centrului Dermatologic Pascua, bariera pielii blochează trecerea elementelor dăunătoare din mediu. Rezistența și duritatea ei depind de corneocitele unite printr-o placă lipidică cu umectați naturali, keratină, ceramide și acizi grași cu un pH între 4,5 si 5,5.

Această compoziție previne alterările dermatologice, atacul agenților biologici sau reacțiile iritative. Contribuie și la protecția împotriva toxinelor, razelor UV și infecțiilor.

Deteriorarea barierei pielii

Bariera pielii poate fi afectată de erori ale metabolismului sau de boli dobândite, care schimbă permeabilitatea și calitatea tegumentului. De asemenea, rănile, vremea și spălarea excesivă pot deteriora bariera pielii, la fel ca următorii factori:

  • Alergeni
  • Îmbătrânire
  • Dușuri fierbinți
  • Anxietate și stres
  • Tulburări de somn
  • Steroizi.

Stratul epidermic este afectat de frecarea cu hainele și aplicarea continuă a produselor cosmetice nepotrivite în anumite situații. Este o greșeală să aplicăm orice substanță fără a ține cont de tipul pielii.

Când bariera nu funcționează corespunzător, apar simptome precum descuamarea, uscăciunea și mâncărimea. Pielea pare încrețită și decolorată și este mai predispusă la infecții virale sau bacteriene.

Unul dintre diagnosticele comune este dermatita atopică. Conform Asociației Naționale a Eczemelor, pacientul prezintă inflamație, roșeață, durere și îngroșare a tegumentului.

Cum trebuie protejată bariera pielii?

Sfaturile dermatologului

Nu vă complicați cu zeci de produse fără să întrebați medicul dermatolog care sunt cele mai bune. Cosmeticele virale de pe rețelele de socializare promit efecte miraculoase, dar nu sunt potrivite pentru toată lumea. Costă mai puțin să-i oferiți pielii ceea ce are cu adevărat nevoie.

Academia Americană de Dermatologie sugerează dezvoltarea unei rutine simple bazate pe curățare, hidratare și protecție solară, ținând cont de caracteristicile pielii.

Hidratare

Eficacitatea barierei pielii depinde în mare măsură de curățare și hidratare. Folia Dermatológica Peruana pune accent pe importanța acoperirii stratului cornos cu uleiuri minerale și alte ingrediente, precum vaselina și lanolina.

Folosiți produse cu apă, glicerină și acid lactic. Dacă prezentați tulburări ale pielii, este posibil să aveți nevoie de emolienți. Cremele cu ceramide favorizează structura și funcția barierei pielii.

La rândul lor, formulele cu acid hialuronic sunt hidratante puternice care pătrund în profunzime, reparând daunele cauzate de stresul oxidativ, fotoîmbătrânire și riduri.

Exfoliere cu acizi potriviți

Some figure
Consultați un specialist pentru a alege produsele potrivite pentru îngrijirea barierei cutanate.

Exfolierea este eficientă dacă lăsați un interval de minim 15 zile între ședințe. O puteți face cu preparate naturale sau exfolianți chimici: alfa hidroxiacid (AHA) și beta hidroxiacid (BHA).

Academia Spaniolă de Dermatologie și Venerologie (AEDV) raportează faptul că ambele ingrediente diluează cimentul intracelular, curățând cea mai profundă parte a pielii. Procedurile chimice trebuie să fie efectuate de profesioniști. Determinați împreună cu medicul dermatolog care sunt acizii potriviți în funcție de tipul pielii:

  • Salicilic: Pe lângă exfolianți, îl puteți găsi în creme, loțiuni, geluri și plasturi de curățare a pielii. Acționează împotriva petelor și acneei.
  • Mandelic: Amestecat cu acidul glicolic, are activitate bactericidă și bacteriostatică, potrivit unui studiu publicat de Jurnalul Brazilian de Estetică Științifică.
  • Glicolic: Este ideal pentru pielea foto-îmbătrânită. Un experiment efectuat cu pacienți care au folosit acest acid timp de 6 luni a arătat că administrarea sa locală a îmbunătățit textura și tonul pielii. Combinat cu acidul salicilic, acționează ca un scut care promovează stimularea dermică.

Citiți mai mult: Ce este acidul salicilic și cum se utilizează?

Alimentație sănătoasă

O alimentație sănătoasă aduce beneficii aspectului pielii. Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria subliniază faptul că anumite modificări ale dietei întăresc tratamentul și prevenirea patologiilor precum psoriazisul, acneea, dermatozele asociate cu obezitatea și îmbătrânirea pielii.

Ce să adăugați în dietă? Alimente integrale și antioxidanți, grăsimi sănătoase și multă apă. Meniul include următoarele ingrediente:

  • Cereale
  • Nuci
  • Peşte
  • Legume cu frunze verzi
  • Fructe galbene și portocalii

Protecție solară

Radiația solară este unul dintre principalii inamici ai barierei pielii, deoarece accelerează îmbătrânirea, provoacă hiperpigmentare și crește riscul de cancer.

Evitați soarele între 10 dimineața și 4 după-amiaza și purtați haine lungi și pălării. Aplicați zilnic cremă de protecție solară la fiecare 4 ore de expunere.

Un studiu publicat de Farmacéuticos Comunitarios a concluzionat că îngrijirea pielii cu agenți tensioactivi ușori și utilizarea unui SPF previn fotoîmbătrânirea și fotocarcinogeneza.

Controlul stresului

Dezechilibrele hormonale cauzate de stres afectează bariera pielii, producând acnee. Peruvian Dermatology arată faptul că fața este zona cea mai afectată de acnee, având cea mai mare concentrație de glande sebacee.

Deși poate părea complicat, este esențial să gestionați stresul emoțional pentru a nu agrava leziunile stratului cornos.

Respectarea pH-ului pielii

După cum afirmă Centrul de Evaluări Dermale, pH-ul superficial al pielii reglează stabilitatea barierei epidermice și secreția de corpuri lamelare.

În cazul produselor aplicate pe tegument, se recomandă ca pH-ul să se situeze între 4,0 și 5,0 pentru a proteja pielea împotriva ihtiozei, acneei, dermatitelor sau infecțiilor.

Uleiuri vegetale pentru a menține bariera pielii protejată

Uleiurile vegetale sunt ideale împotriva afecțiunilor barierei cutanate. Acestea sunt preparate cu caracter antioxidant, antibacterian și antiinflamator. Se aplică direct sau îmbinându-le cu loțiuni și creme de corp, cu care sporiți hidratarea. Iată câteva uleiuri utile pentru masarea pielii:

  • Nucă de cocos
  • Argan
  • Floarea soarelui
  • Migdale
  • Măceșe

Descoperiți: Beneficiile cătinei pentru piele și sănătate

Evitarea tutunului

Healthy Skin Foundation ne avertizează cu privire la efectele nocive ale nicotinei asupra fibrelor și texturii pielii. În plus, tutunul pătează degetele. Fumătorii pot prezenta îngustarea vaselor de sânge, uscăciune și scăderea nivelului colagenului și elastinei.

Consumul de tutun crește riscul de cancer pulmonar și de piele.

Ce să faceți dacă observați că bariera pielii nu este protejată?

Dacă aveți reacții adverse după aplicarea unui produs, încetați utilizarea acestuia. Pielea poate respinge diverse substanțe care nu îi fac bine. Următorul lucru este să contactați medicul dermatolog. Întrebați ce tratamente sau produse cosmetice compromit structura stratului cornos și care este modalitatea de a menține epiderma sănătoasă, hidratată și protejată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ácido salicílico. Medline Plus. Biblioteca Nacional de Medicina. Estados Unidos; 2016. https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/meds/a607072-es.html#:~:text=El%20%C3%A1cido%20salic%C3%ADlico%20t%C3%B3pico%20alivia,facilitar%20su%20desprendimiento%20o%20eliminaci%C3%B3n
  • Aizpun Ponzan M. Tabaco y cuidado de la piel. Fundación Piel Sana. España; 2016. https://aedv.fundacionpielsana.es/prevencion/tabaco-y-cuidado-de-la-piel/
  • Alvarado Delgadillo A, Santamaría González V. Flora cutánea como protección y barrera de la piel normal. Revista del Centro Dermatológico Pascua. Vol. 11. Núm. 1. México; 2002. https://www.medigraphic.com/pdfs/derma/cd-2002/cd021e.pdf
  • Andreoni W, Mendonça O, Mêne R, Moraes P. Peelings químicos combinados. Dermatología quirúrgica y estética. Vol. 3. Núm. 1. pp. 1-10. Brasil; 2013.  https://www.mendeley.com/catalogue/a285008f-9476-33eb-95df-4d34e7bf204e/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B5497c472-b0df-4868-9563-7144c57cf8ae%7D
  • Azulay R, Cotta Pereira G, Hofmeister H, Miki C, Nunes L. Ácido glicólico en el envejecimiento cutáneo. Análes Brasileños de Dermatología. Vol. 71. Núm. 1. pp. 7-11. Brasil; 1996. https://www.mendeley.com/catalogue/0b2dc77d-a423-3377-a975-4f5ca48ee56c/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bd4376a00-a7b5-4145-bc88-6bae654f1055%7D
  • Brillid K, Galbis M, Ordóñez J, Tejedor N. Recomendaciones higiénicas que previenen los daños derivados del exposoma (exposición solar, contaminación, tabaquismo, nutrición, estrés y falta de sueño. Farmacéuticos Comunitarios. 2022. https://www.farmaceuticoscomunitarios.org/es/journal-article/recomendaciones-higienicas-que-previenen-danos-derivados-del-exposoma-exposicion
  • Bühl B, Bühl C, Miranda Ethur, Sinigaglia G, Zanatta L. Actividad antimicrobiana del ácido mandélico y del ácido glicólico frente a la bacteria Propionibacterium acnes. Revista Brasilera de Estética Científica. Vol. 1. Núm. 1. Brasil; 2020. https://www.mendeley.com/catalogue/45c7a4fa-9d97-34e6-9dae-6f93cce3178e/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B9631cf6e-1cd9-43b1-99e8-70555aa1c30f%7D
  • Cardona R, Gil Castaño G. Emolientes: beneficios, elementos clave y aplicación clínica. Revista Alergia. Vol. 67. Núm. 2. pp. 128-141. México; 2020. https://www.mendeley.com/catalogue/64e34250-1b68-3712-9f20-87133cf7d4ea/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bc5c07605-5d74-416c-a674-ba813206db6d%7D
  • Crizón Díaz DP, Franco Correa VE. Barrera cutánea y productos reparadores de la misma. PIEL. Formación continuada en dermatología. Vol. 33. Núm. 9. pp. 596-601. España; 2018. https://www.sciencedirect.com/sdfe/pdf/download/eid/1-s2.0-S021392511830203X/first-page-pdf
  • Cuidado de la piel con un presupuesto. Academia Americana de Dermatología. Estados Unidos. https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/care/skin-care-budget
  • Dermatitis atópica. Asociación Nacional de Eczema. Estados Unidos. https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/atopic-dermatitis/
  • Escalante Jibaja E. Acné y Estrés. Dermatología Peruana. Vol. 17. Núm. 1. Perú; 2007. https://sisbib.unmsm.edu.pe/bVrevistas/dermatologia/v17_n1/pdf/a07v17n1.pdf
  • Marcano M, González F. Barrera Cutánea. Dermatología Venezolana. Vol. 44. Núm. 2. Venezuela; 2006. https://revista.svderma.org/index.php/ojs/article/viewFile/156/156
  • Orlandi MC. Piel sana y manto ácido. Folia Dermatológica Peruana. Vol. 15. Núm. 5. pp. 121-124. Perú; 2004. http://www.cidermperu.org/php/folia/pdf/f0078.pdf
  • pH cutáneo. Centro de Evaluaciones Dérmicas. Argentina. https://www.cedlabs.com/publicaciones/detalle/7-ph-cutaneo#:~:text=El%20pH%20de%20la%20superficie,la%20activaci%C3%B3n%20de%20hidrolasas%20lip%C3%ADdicas
  • Puerto Caballero L, Tejero García P. Alimentación y nutrición: repercusión en la salud y la belleza de la piel. Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria. Vol. 33. Núm. 2. pp. 55-65. España; 2013. https://www.mendeley.com/catalogue/d5f0e04f-babd-3509-b639-f5c35d4a489e/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7Bdfc049d8-7c45-4409-8b00-fd2e608a5617%7D
  • Sánchez Viera M. Renovar la piel mediante exfoliación. Academia Española de Dermatología y Venereología. España; 2016. https://aedv.fundacionpielsana.es/estetica/renovar-la-piel-mediante-exfoliacion/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.