Logo image
Logo image

Ce este hipnonașterea și ce beneficii poate avea?

4 minute
Hipnonașterea este o terapie la modă pentru că a fost folosită de multe vedete. Pare a fi o opțiune bună pentru a reduce disconfortul și complicațiile în timpul nașterii.
Ce este hipnonașterea și ce beneficii poate avea?
Ultima actualizare: 17 august, 2022

Hipnonașterea este o terapie ce urmărește să ajute mama să facă față nașterii cu mai multă încredere și, în consecință, să experimenteze mai puțină durere în timpul procesului. Terapia folosește mai multe tehnici de hipnoză conștientă pentru a atinge acest scop.

Scopul este de a permite mamei să se bucure de procesul de naștere. Tehnica urmărește să crească puterea minții asupra corpului, astfel încât mama să poată trăi această experiență cu sentimente pozitive.

Acest tip de terapie a apărut în anul 1940, dar a devenit popular în Statele Unite abia în anul 1980. Este o alternativă la nașterea dureroasă și traumatică. Hipnonașterea folosește tehnici de bază de respirație și meditație.

Frica de naștere

Majoritatea femeilor se tem de naștere. De-a lungul istoriei, s-a pus accent pe durerea fizică și disconfortul experimentat în timpul nașterii. Religiile, filmele și literatura au subliniat această perspectivă.

În mod tradițional, nașterea este asociată cu durere și suferință. Contracțiile care apar în momentul nașterii se numesc dureri de travaliu.

Frica activează sistemul simpatic și pune în mișcare un mecanism de alertă care pregătește corpul pentru naștere. Acest lucru duce la un aport redus de sânge și oxigen către uter. Contracțiile sunt mai puțin eficiente și există o senzație mai mare de durere.

Frica reduce producția de oxitocină, care influențează contracțiile. Totul duce la o tensiune mai mare în organism, ceea ce sporește durerea.

Frica este un factor ce împiedică travaliul.
Some figure

Ce este hipnonașterea?

Hypnobirthing sau hipnonașterea este o terapie de pregătire pentru naștere, ce are ca obiectiv înlocuirea fricilor cu liniște și încredere. Tehnica urmărește să ducă mama într-o stare de relaxare, moment în care își poate construi o viziune pozitivă asupra nașterii.

Acest tip de terapie se bazează pe ideea că durerile din timpul nașterii sunt efectul fricii, al anxietății și al tensiunii. În 1942, obstetricianul britanic Grantly Dick-Read a publicat o carte numită Nașterea fără durere.

Dick-Read a propus teoria sindromului frică-tensiune-durere asociat cu nașterea. Mai târziu, în 1989, hipnoterapeutul Marie Mongan a dezvoltat subiectul și a introdus date și tehnici noi.

Multe vedete au folosit această terapie. Hypnobirthing a fost folosit de ducesa de Cambridge, Kate Middleton, pentru a da naștere primului ei copil. Și alte vedete au recurs la această metodă.

Descoperiți: Infecția puerperală: un risc după naștere

Caracteristicile și instrumentele hipnonașterii

Hipnonașterea se bazează pe ideea că este nevoie de o atmosferă calmă pentru a naște. Acest lucru le permite mușchilor să se relaxeze. La atingerea acestei stări, producția de hormoni de stres care cresc durerea în timpul contracțiilor este redusă. Corpul secretă mai multe endorfine și acestea facilitează procesul.

Când mama secretă mai multă oxitocină, dilatarea are loc fără probleme și în mod natural. Dacă există adrenalină, mușchii se contractă și procesul este mai dificil.

Întregul proces de pregătire se efectuează în timpul celui de-al treilea trimestru. Hipnonașterea include o etapă de informare foarte detaliată despre procesul nașterii. Scopul este ca mama să înțeleagă bine ce se întâmplă cu corpul ei, să identifice orice complicație și să știe ce să facă în orice moment.

De asemenea, există tehnici de relaxare și meditație. Termeni precum „travaliu” sunt înlocuiți cu „naștere” și „contracții” cu „unde uterine”.

Tehnici

Hypnobirthing face ca mama să fie pe deplin conștientă de tot ceea ce i se întâmplă în momentul nașterii.

Pentru a realiza acest lucru, se aplică următoarele tehnici:

  • Relaxare profunda: realizată prin tehnici de relaxare și autohipnoză. Mama se reconectează cu experiența naturală a nașterii.
  • Tehnici de respirație: sunt simple și urmăresc oxigenarea adecvată a organismului, contribuind la relaxarea musculară și la reducerea durerii.
  • Vizualizarea ghidată: constă în eliminarea conotațiilor negative asociate nașterii și înlocuirea lor cu o perspectivă mai naturală și pozitivă.
  • Concentrare și conștientizare: pe baza informațiilor furnizate, mama devine conștientă de tot ceea ce i se întâmplă și preia controlul asupra a ceea ce se întâmplă cu corpul ei.
Some figure

Hipnonașterea este cu adevărat eficientă?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu a aprobat hipnonașterea, dar a spus că tehnicile de relaxare, respirație și meditație ajută la reducerea durerii. Aceasta a subliniat că procedurile non-farmacologice de ameliorare a durerii oferă multe beneficii.

Un studiu despre hipnonaștere, publicat în 2022, a constatat că femeile care au ales acest tip de terapie au avut o naștere mai simplă și mai puțină durere.

Există și alte studii similare, dar izolate. Un articol publicat în British Journal of Anesthesia a indicat că nu există încă suficiente dovezi pentru a spune că hipnonașterea este o metodă eficientă.

Descoperiți: În ce constă pregătirea pentru naștere?

Ar trebui să încercați hipnonașterea?

Totul indică faptul că hipnonașterea nu garantează o naștere nedureroasă, ci face procesul mult mai ușor și reduce disconfortul într-o măsură semnificativă. Terapiile care folosesc tehnici de relaxare și respirație sunt adesea utile în multe circumstanțe.

Hipnonașterea nu este singura terapie de pregătire pentru naștere. Există și alte metode, cum ar fi Lamaze și Bradley, care sunt foarte apreciate. Mama are diverse opțiuni pentru a face ca procesul nașterii să fie mai puțin traumatizant.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Buran, G., & Aksu, H. (2022). Effect of Hypnobirthing Training on Fear, Pain, Satisfaction Related to Birth, and Birth Outcomes: A Randomized Controlled Trial. Clinical Nursing Research, 10547738211073394.
  • Cyna, A. M., McAuliffe, G. L., & Andrew, M. I. (2004). Hypnosis for pain relief in labour and childbirth: a systematic review. British Journal of Anaesthesia, 93(4), 505-511.
  • Coppola Laborem, D., García Jiménez, J., & Jesús Ojeda, V. V. D. (2021). Satisfacción de las gestantes según los diferentes métodos de analgesia en partos vaginales.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.