Logo image
Logo image

Urinare frecventă (sindromul vezicii hiperactive)

4 minute
Atunci când beți prea multe energizante sau cafea, poate apărea o boală care în cele din urmă afectează rinichii. Nu uitați să beți și multă apă ca să vă mențineți hidratarea.
Urinare frecventă (sindromul vezicii hiperactive)
Mario Benedetti Arzuza

Verificat și aprobat de medicul Mario Benedetti Arzuza

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Cu siguranță că știți senzația de urinare frecventă și că vi s-a întâmplat măcar o dată să aveți o zi în care să mergeți de multe ori la toaletă. Nici nu se golea bine vezica, și iar apărea nevoia de urinare. Ce înseamnă asta? Este un semnal de îngrijorare? Iată câteva explicații în acest articol.

Urinare frecventă – cauze

Sindromul vezicii hiperactive este o problemă medicală des întâlnită în zilele noastre, mai ales în rândul femeilor.

De obicei, senzația de urinare frecventă apare dacă bem mai multe lichide decât de obicei. Acest lucru este normal deoarece rinichii trebuie să filtreze toxinele din corp. Dar, se întâmplă și situații când nu bem mai mult și tot simțim nevoia să mergem des la toaletă.

Te-ar putea interesa și:

Urinarea frecventă la femei – 6 cauze

Dacă trebuie să vă sculați de multe ori în timpul nopții pentru urinare, acest lucru se cheamă nocturia. Este mai des întâlnită în rândul bărbaților, mai ales după o anumită vârstă, când încep să aibă probleme cu prostata.

Dar în cazul femeilor, sindromul vezicii hiperactive apare și dispare. Poate avea mai multe cauze. Haideți să vedem împreună care sunt acestea.

1. Ați băut prea multe băuturi energizante

Deși poate părea surprinzător, aici nu vorbim despre un consum prea mare de cafea, ci de alte băuturi cafeinizate, precum sucurile carbogazoase sau energizantele. Nu sunt deloc indicate pentru că fac rău sănătății. Cantitatea de urină pe care o eliminăm depinde de echilibrul electroliților din corp.

Dacă bem prea multe băuturi energizante un timp îndelungat, se poate produce un dezechilibru în activitatea rinichilor. Pur și simplu, nu merită să vă riscați sănătatea, așa că, mai bine nu exagerați cu consumul acestor băuturi.

2. Aveți diabet

Nu vă speriați, puteți depista această boală printr-un simplu test. Unul dintre simptomele diabetului este urinarea frecventă. Poate duce la deshidratare și la scăderea nivelului de potasiu. Totuși, mai există și alte schimbări asociate cu apariția acestei boli, precum scăderea bruscă în greutate, somnolența, oboseala, starea de leșin.

Urinarea frecventă este consecința incapacității organismului de a mai produce insulină, așa că zahărul în exces din sânge este eliminat prin urină. Drept urmare, apare și senzația de sete care ne face să bem mai mult lichid și astfel se menține senzația de urinare frecventă.

3. Luați anumite medicamente

Uneori, medicația poate provoca schimbări în organism care afectează și activitatea vezicii. Aceasta poate provoca senzația de urinare frecventă.

De obicei, medicamentele precum Lorazepamul au astfel de efecte adverse. De aceea, este bine să citiți cu atenție prospectul înainte de a folosi un medicament nou și să urmăriți ce schimbări se produc în timpul tratamentului.

4. Aveți tulburări din cauza stresului

Anxietatea și stresul pot apărea la un moment dat în viața noastră și ne pot da peste cap activitățile, cauzând diverse probleme medicale – probleme digestive, ale colonului, nervozitate, amețeală, diaree și chiar sindromul vezicii hiperactive.

Iată câteva dintre cele mai întâlnite disfuncții în aceste vremuri agitate. Dacă aveți astfel de simptome, trebuie să vă adresați unui medic și să aveți mereu o sticlă cu apă la îndemână. De fiecare dată când mergeți la toaletă pentru urinare, beți puțină apă ca să nu vă deshidratați.

5. Aveți o infecție

Infecțiile urinare sunt cauza principală a urinărilor frecvente. Infecțiile care afectează uretra, vezica, țesutul rinichilor sau chiar aparatul reproducător, vulvele sau vaginul, produc o stare de disconfort. Uneori sunt provocate de schimbări hormonale, bacterii, sau un sistem imunitar scăzut.

Acestea sunt adesea cele mai frecvente cauze ale infecțiilor. Doctorul trebuie să afle dacă aveți astfel de probleme ca să vă poată recomanda tratamentul potrivit, doar așa se poate afla ce a provocat infecția și ce medicație are efect.

Noi vă putem recomanda doar câteva remedii naturiste, pe care le puteți prepara acasă.

Te-ar putea interesa și:

Infecțiile urinare: remedii naturale

Remedii simple pentru sindromul vezicii hiperactive

Some figure

Întotdeauna trebuie să țineți cont că o urinare frecventă poate fi simptomul unei alte probleme de sănătate. Așa că, întâi ar fi bine să aflați care este adevărata problemă. De vină să fie stresul sau o infecție?

Cel mai indicat ar fi să urmați recomandările unui medic, dar puteți ține cont și de următoarele sfaturi simple:

  1. Schimbați-vă obiceiurile alimentare: evitați consumul de ingrediente sau mâncăruri cu efect iritant precum oțetul, sosurile grele, cafeaua, piperul, carnea roșie, ciocolata, laptele de vacă și produsele derivate, făina și zahărul. Consumați, în schimb, mai multe legume.
  2. Începeți dimineața cu un ceai din coada calului și un strop de suc de lămâie.
  3. Mâncați un cățel de usturoi în fiecare seară și beți un pahar cu apă călduță. Este un antibiotic extraordinar.
  4. Beți ceai de ghimbir,are efecte antiinflamatorii garantate.
  5. Beți multă apă ca să vă mențineți hidratați.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.