Ce sunt acizii grași Omega 3, 6 și 9?
În ultima vreme, se pare că toată lumea vorbește despre acizii grași Omega 3, 6 și 9. Așadar, ce anume sunt aceștia și de ce are nevoie corpul de ei? În acest articol, îți vom spune tot ce trebuie să știi pentru a înțelege importanța lor nutrițională. Nu ezita să-i incluzi în dieta ta!
Acizii grași Omega sunt fundamentali atunci când vine vorba de funcționarea corpului. Mai mult, aceștia oferă o serie de beneficii pentru sănătatea umană, pe care le vom descrie mai jos.
Ce sunt acizii grași Omega 3, 6 și 9?
Practic, acizii grași sunt grăsimi „bune” care ne ajută corpul în multe moduri. În funcție de legăturile duble care îi compun, sunt incluși într-o anumită generație. Cu alte cuvinte, compoziția lor determină dacă sunt Omega 3, Omega 6 sau Omega 9.
Care sunt acizii grași esențiali?
Așa-numiții acizi grași „esențiali” sunt cei pe care corpul nu îi sintetizează singur. Prin urmare, trebuie să consumăm alimente care îi conțin. Acești acizi grași esențiali sunt Omega 3 (acid alfa-linolenic sau ALA) și Omega 6 (acid linoleic). Numerele indică forma lor structurală:
- Acidul gras Omega 3 are o legătură dublă în structura sa în poziția 3.
- Omega 6 are o legătură dublă în poziția 6.
Odată ce acești acizi intră în organism, ei se transformă în alte grăsimi polinesaturate, cum ar fi acidul eicosapentaenoic, acidul arahidonic sau acidul docosahexaenoic. Merită menționat faptul că grăsimile polinesaturate ne ajută să ne menținem membranele celulare în stare optimă.
Mai mult, acizii grași de tip Omega sunt responsabili și de producerea prostaglandinelor, hormoni care reglementează o serie de procese ale corpului, cum ar fi coagularea sângelui. De asemenea, ajută la absorbția și transportul vitaminelor liposolubile (A, D, E y K).
În continuare, vom analiza fiecare dintre acești acizi grași și beneficiile lor specifice.
Citește mai mult:
1. Beneficiile acizilor grași Omega 3
Există diferite tipuri de Omega 3 în funcție de compoziția lor atomică. Mai jos, vom analiza principalele beneficii pe care acizii Omega 3 le oferă pentru sănătate:
- Omega 3 crește nivelul de colesterol „bun” și, de asemenea, reduce prezența trigliceridelor.
- De asemenea, contribuie la scăderea tensiunii arteriale.
- Consumul de Omega 3, combinat cu exerciții fizice regulate, reduce riscul bolilor cardiovasculare.
- Unele studii subliniază faptul că administrarea de Omega 3 poate preveni afecțiunile ficatului gras.
- De asemenea, poate ajuta la prevenirea demenței.
- Acizii grași Omega 3 ajută la dezvoltarea creierului copiilor. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă mamelor să ia Omega 3 în timpul sarcinii și alăptării. Mai târziu, recomandă includerea acestuia în dietele copiilor.
- Ajută la creșterea densității osoase.
- Acizii grași Omega 3 contribuie la coagularea sângelui.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a cel puțin două porții de pește gras pe săptămână, având în vedere conținutul său bogat de acizi grași Omega 3.
Cu toate acestea, dacă nu îți placa peștele, nu este nevoie să-ți faci griji. Poți găsi Omega 3 și în alte alimente. De exemplu, fructe de mare (midii și stridii), spanac, varză de Bruxelles, castraveți, căpșuni, ananas, migdale, nuci și multe altele.
2. Beneficiile acizilor grași Omega 6
Corpul folosește acizii grași Omega 6 ca sursă de energie. Cu toate acestea, unele studii au indicat faptul că aceștia oferă mai multe beneficii decât simpla energie:
- Acidul gamma linoleic, unul dintre acizii grași Omega 6, ajută la reducerea simptomelor artritei reumatoide.
- De asemenea, consumul de acid linoleic în mod regulat reduce grăsimea corporală, potrivit unui studiu din 2007.
Desigur, beneficiile pe care le oferă atât Omega 3, cât și Omega 6 depind de consumul adecvat. Cu alte cuvinte, consumul unei cantități insuficiente de acizi grași nu va produce aceste beneficii. În plus, un dezechilibru între aportul ambilor acizi grași de tip Omega ar putea duce la probleme de sănătate.
Printre principalele surse de Omega 6 găsim uleiul de semințe de floarea soarelui, dovleceii, nucile, ouăle și germenii de grâu. Discută cu medicul despre posibilitatea de a-ți crește aportul de Omega 6. Nu uita că trebuie să consumi o cantitate adecvată, dar nu o cantitate excesivă.
Citește mai mult:
3. Beneficiile acizilor grași Omega 9
Omega 9 este un acid gras mononesaturat, cu o singură legătură dublă în poziția 9. Spre deosebire de acizii grași esențiali, corpul poate sintetiza acest tip de grăsime. Doi dintre acizii săi principali sunt acidul erucic, care este prezent în uleiul de canola și acidul oleic. Pe acesta din urmă îl găsim într-unul dintre pilonii dietei mediteraneene: uleiul de măsline.
Experții recomandă consumul regulat de Omega 9. Chiar dacă organismul îl sintetizează, consumul său oferă o varietate de beneficii. De fapt, acizii grași Omega 9 sunt cele mai abundente grăsimi din celulele noastre:
- Diferite studii au relevat faptul că dietele bogate în grăsimi Omega 9 au contribuit la creșterea nivelului de colesterol HDL (bun), fără a provoca o creștere a nivelului de colesterol rău.
- Un alt studiu a observat faptul că persoanele care urmează o dietă bogată în grăsimi mononesaturate au o sensibilitate mai mare la insulină.
Consumă în mod regulat cantități adecvate de acizi grași Omega 3, 6 și 9. Dacă ai nelămuriri sau întrebări, nu ezita să discuți cu un nutriționist sau cu un medic. El sau ea va putea să te ghideze și să proiecteze un meniu care să răspundă nevoilor tale nutriționale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Hill AM., Buckley JD., Murphy KJ., Howe PRC., Combining fish oil supplements with regular aerobic exercise improves body composition and cardiovascular disease risk factors. Am J Clin Nutr, 2007. 85 (5): 1267-74.
- Whighma LD., Watras AC., Schoeller DA., Efficacy of conjugated linoleic acid for reducing fat mass: a meta analysis in humans. Am J Clin Nutr, 2007. 85 (5): 1203-11.
- Dong Soon I., FF4 (GPR120) as a fatty acid sensor involved in appetite control, insulin sensitivity and inflammation regulation. Mol Aspects Med, 2018. 64: 92-108.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.