Logo image
Logo image

Ceaiuri care combat simptomele retenției de apă

4 minute
Există plante medicinale care pot fi de mare ajutor pentru a combate simptomele retenției de apă. În articolul de azi îți prezentăm despre ce este vorba.
Ceaiuri care combat simptomele retenției de apă
Ultima actualizare: 24 aprilie, 2019

Ți s-a întâmplat vreodată să te trezești dimineața, să te îmbraci ca de obicei și deodată să constați că nu mai reușești să-ți închei nasturele de la blugi? Probabil te gândești că te-ai îngrășat peste noapte. În realitate însă, este posibil să te confrunți cu simptomele retenției de apă, un dezechilibru ce poate cauza creștere în greutate și umflarea picioarelor, a gleznelor, a abdomenului…

Vestea bună este că poți combate simptomele retenției de apă cu ajutorul ceaiurilor pe care ți le prezentăm mai jos. Citește în continuare pentru a afla care sunt acestea!

Plante medicinale care previn simptomele retenției de apă

Retenția de apă provoacă o senzație de greutate și disconfort. Anumite părți ale corpului se umflă, iar atunci când ne uităm în oglindă ni se pare că ne-am îngrășat.

Aceste fenomene apar ca urmare a fluctuațiilor hormonale (sindromul premenstrual, de exemplu), dar pot fi și o consecință a sedentarismului. Alte cauze sunt: boli, afecțiuni cardiace și hepatice, hipertensiune arterială, stres și efecte secundare ale anumitor medicamente.

1. Ceai de boldo

Some figure

Pentru a ameliora retenția de apă este indicat să bei două ceaiuri din frunze de boldo pe zi. Eficiența frunzelor de boldo se datorează conținutului de alcaloizi, cum ar fi izochinolina și chinolizidina. Acestea stimulează circulația sanguină.

Adaugă șase frunze de boldo unei căni de apă fierbinte. Lasă-le la infuzat timp de cinci minute, apoi bea o cantitate mică la micul dejun, iar restul după masa cea mai consistentă din ziua respectivă.

2. Ceai de păpădie

Some figure

Păpădia este excelentă pentru detoxifierea organismului, iar florile acestei plante pot fi folosite pentru a prepara ceaiuri, dar și ca ingredient în salate.

Păpădia ajută la eliminarea excesului de lichide din corp, la buna funcționare a rinichilor și la curățarea sângelui. Este o plantă minunată.

Citește și:

Retenție de lichide și grăsime abdominală – remedii

Pentru a combate simptomele de apă, îți recomandăm să bei două ceaiuri de păpădie pe zi, unul dimineața la micul dejun și unul după-amiaza.

Pentru a prepara infuzia, nu trebuie decât să adaugi câteva frunze sau flori în apa fierbinte. Strecoară lichidul și bea-l încet. Rezultatele te vor mulțumi cu siguranță.

3. Ceai verde

Some figure

Ceaiul verde este o altă băutură detoxifiantă minunată care poate mări producția de urină. Acesta ajută la eliminarea substanțelor toxice din organism, dar și la reducerea inflamațiilor și la combaterea retenției de apă. Este extrem de benefic!

Este indicat să bei până la trei căni de ceai verde pe zi. În poți găsi în numeroase magazine, fiind ușor de procurat. Dacă alegi să-l îndulcești cu miere, în loc de zahăr, acesta va fi și mai sănătos.

4. Ceai de coada-calului

Some figure

Ai auzit vreodată de beneficiile acestei plante? Ea se găsește în magazinele naturiste și uneori chiar și în farmacii. Coada-calului este bogată în minerale, în special siliciu, potasiu și magneziu. Este un agent diuretic și detoxifiant excelent, un remineralizant și astringent natural și, în plus, combate diareea.

N-ai cum să nu-ți dorești să profiți de toate aceste beneficii. Este indicat să bei ceai de coada-calului de două ori pe zi, adăugând o linguriță de plantă la o cană de apă. Dacă adaugi și puțin lemn dulce sau mentă, acesta va căpăta un gust mai bun.

Lasă ceaiul la infuzat timp de cinci minute, apoi bea-l încet. Dacă îl consumi în mod regulat, vei observa că îți oferă o stare mult mai bună de sănătate.

5. Ceai de frunze de mesteacăn

Some figure

Frunzele de mesteacăn sunt bogate în potasiu, element care are un efect diuretic asupra organismului și ajută la eliminarea senzației de greutate din corp. Poți procura frunze de mesteacăn din magazinele naturiste. Acestea sunt recomandate și în tratarea infecțiilor tractului urinar.

Îți recomandăm să bei o cană sau două de ceai pe zi, una la micul dejun și una după amiaza. Adaugă o lingură de plantă la o cană de apă fierbinte și lasă lichidul la infuzat timp de cinci minute. Acest ceai are un gust delicios și îți va îmbunătăți starea de sănătate și digestia. Nu ezita să-l încerci.

Recomandări pentru a preveni simptomele retenției de apă

Some figure

Pentru a preveni simptomele retenției de apă, trebuie să limitezi sau să eviți complet consumul de sare. Poți în schimb să asezonezi mâncarea cu diverse alte condimente, oțet, lămâie, usturoi și ceapă.

Nu uita să citești:

Sare acumulată în organism. Remedii

Consumă cât mai multe legume: dovlecel, roșii, sparanghel și anghinare. Mănâncă banane (sunt bogate în potasiu), fasole și carbohidrați complecși (orez, paste și așa mai departe).

Bea cel puțin doi litri de apă pe zi. Dacă nu te atrage consumul apei simple, poți să-i adaugi puțină zeamă de lămâie pentru a-i da un gust mai bun. Și, mai presus de toate, nu uita să faci mișcare în fiecare zi, pentru cel puțin o oră: mergi pe jos, fă plimbări cu bicicleta…

Sănătatea ta merită efortul!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Clark, A. L., & Cleland, J. G. F. (2013). Causes and treatment of oedema in patients with heart failure. Nature Reviews Cardiology. https://doi.org/10.1038/nrcardio.2012.191
  • Von Duvillard, S. P., Braun, W. A., Markofski, M., Beneke, R., & Leithäuser, R. (2004). Fluids and hydration in prolonged endurance performance. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2004.04.011
  • Vallo, S., & Bartsch, G. (2014). Edema. In Urology at a Glance. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_7
  • Fischer, B., & Hartwich, C. (2013). Boldo. In Hagers Handbuch der Pharmaceutischen Praxis. https://doi.org/10.1007/978-3-642-47350-0_201
  • González-Castejón, M., Visioli, F., & Rodriguez-Casado, A. (2012). Diverse biological activities of dandelion. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2012.00509.x
  • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial effects of green tea–a review. Journal of the American College of Nutrition.
  • Sandhu, N. S., Kaur, S., & Chopra, D. (2010). Equietum arvense: Pharmacology and phytochemistry – a review. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.