Chec cu banane fără făină și lactate
Această rețetă de chec cu banane fără făină și lactate este foarte simplă și sănătoasă, fiind potrivită pentru întreaga familie. Pe lângă faptul că îți oferă energie, acest produs gustos nu conține făină și produse lactate, drept pentru care este ușor de digerat și poate fi consumat de oricine.
Este bine să eviți consumul de făină?
Majoritatea nutriționiștilor recomandă evitarea consumului excesiv de făină. Acest avertisment este valabil în special pentru făina rafinată, întrucât aceasta afectează sănătatea intestinelor și a întregului organism pe termen lung.
În schimb, suntem liberi să consumăm făină integrală, nu numai de grâu, ci și de secară, grâu spelt, hrișcă și alte cereale sănătoase și hrănitoare.
Există, însă și excepții de la regulă. În acest caz, persoanele care suferă de celiachie sau intoleranță la gluten nu pot consuma anumite tipuri de făină deoarece organismul lor le respinge. Prin urmare, acestea trebuie să găsească anumite alternative.
Indiferent dacă avem sau nu o anumită problemă sau afecțiune, este indicat să adoptăm cu toții o alimentație completă și echilibrată. Ideea este să consumăm porții echilibrate de proteine, grăsimi, fibre și carbohidrați.
Este bine să evităm produsele lactate?
În ceea ce privește produsele lactate, multe persoane nu știu faptul că, după ce trecem de stadiul de bebeluși, pierdem o enzimă numită lactază, care ajută la digerarea lactozei.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, observăm că nu mai asimilăm atât de bine laptele, acesta provocând aciditate și balonări. Totodată, situația este și mai complicată în prezent, când este din ce în ce mai greu să găsim lapte de calitate.
Îți recomandăm să optezi pentru alte produse lactate mai sănătoase, cum ar fi iaurtul natural, chefirul sau ghee (unt clarifiat). În plus, este indicat să bei și să folosești la gătit lapte vegetal. În acest fel vei preveni senzația de greutate la stomac și alte probleme digestive.
Bananele
Banana este un fruct deosebit, cu un gust dulce și numeroase proprietăți benefice. În plus, acest produs este ușor de servit în orice moment.
Deși sunt incluse în categoria fructelor, din punct de vedere nutrițional, bananele se aseamănă mai mult cu carbohidrații, cum ar fi cartofii și dovleacul.
Bananele au o reputație proastă, fiind considerate alimente care îngrașă și care trebuie evitate de către persoanele supraponderale. Însă conținutul lor bogat de zahăr este contrabalansat de conținutul bogat de fibre, care ajută organismul să folosească acea glucoză. În plus, aceste fructe sunt sărace în grăsimi.
Beneficii pentru sănătate
Mai jos, îți prezentăm o listă a beneficiilor oferite de aceste fructe dulci și hrănitoare. Bananele:
- Combat hipertensiunea.
- Oferă energie și vitalitate. Acest aliment este recomandat copiilor, sportivilor și persoanelor active din punct de vedere fizic și intelectual.
- Conținutul de potasiu ajută la combaterea retenției de apă.
- Proprietățile lor diuretice, conținutul de fibre și faptul că sunt foarte sățioase le transformă în suplimentul ideal pentru slăbit.
- Conținutul de magneziu din banane îmbunătățește sănătatea musculaturii și a sistemului nervos.
- Aceste fructe combat problemele digestive, cum ar fi hiperaciditatea și ulcerul gastric.
- Bananele încetinesc îmbătrânirea cerebrală și îmbunătățesc capacitatea de concentrare și memoria.
Rețetă cu chec cu banane fără făină și lactate
Ingrediente
Pentru a prepara acest chec cu banane fără făină și lactate, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 3 ouă
- 6 banane foarte coapte
- 1 cană fulgi de nucă de cocos (80 g)
- 1 cană de stafide (160 g)
- ½ cană de ulei de măsline, floarea soarelui sau cocos (100 ml)
- ½ cană de lapte vegetal (de ovăz, cocos, orez, migdale, etc.) (100 ml)
- 3 linguri de miere de albine (90 g)
- 1 lingură de extract de vanilie (15 ml)
Mod de preparare
Pentru a prepara deliciosul chec cu banane fără făină și lactate, trebuie să respecți următorii pași:
- Folosește un mixer pentru întreaga rețetă.
- Înainte de a face aluatul, preîncălzește cuptorul la 180 °C (356 °F).
- Bate cele trei ouă timp de un minut.
- Adaugă ingredientele lichide: uleiul, laptele vegetal și extractul de vanilie. Amestecă toate ingredientele cu mixerul.
- Adaugă ingredientele uscate: bananele, fulgii de nucă de cocos și mierea de albine și amestecă toată compoziția cu mixerul.
- Adaugă stafidele și amestecă din nou.
- Toarnă compoziția într-o tavă pătrată sau dreptunghiulară și las-o să se coacă la 180 °C (356 °F) timp de 30 – 40 de minute.
- După acest interval, verifică dacă checul este copt la interior.
- Poți decora checul cu fulgi de nucă de cocos, stafide și felii de banane.
- Poți servi acest chec și cu frișcă naturală (dacă nu ai intoleranță la lactoză).
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Singh, B., Singh, J. P., Kaur, A., & Singh, N. (2016). Bioactive compounds in banana and their associated health benefits – A review. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.033
Yu, L., Nanguet, A.-L., & Beta, T. (2013). Comparison of Antioxidant Properties of Refined and Whole Wheat Flour and Bread. Antioxidants. https://doi.org/10.3390/antiox2040370
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.