Chisturile dermoide ovariene: simptome și tratament
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Chisturile dermoide sunt tumori saculare care conțin păr, dinți, fluide și țesut glandular. Se pot forma în craniu, măduva spinării, față și ovare. În acest caz, vom vorbi despre chisturile dermoide ovariene.
În general, se formează înainte de naștere, au o creștere lentă și sunt benigne. Se numesc și teratoame chistice mature datorită caracteristicilor lor histologice. Ele nu apar ca răspuns la modificările hormonale asociate cu ciclul menstrual.
În prezent, aceste chisturi sunt cele mai frecvente teratoame și reprezintă 10% până la 20% dintre tumorile ovariene din lume, conform studiilor. La fetițe și adolescente prevalența crește la 50%. În plus, sunt considerate cele mai frecvente tumori ovariene în timpul sarcinii.
Chisturile dermoide ovariene: simptome
Chisturile dermoide ovariene nu provoacă simptome și pot rămâne nedetectate în până la 85% din cazuri, potrivit cercetărilor. Din acest motiv, diagnosticul este adesea incidental și are loc în timpul unui examen imagistic de rutină.
Chisturile ovariene mai mari pot provoca simptome. Acest lucru este mai frecvent la femeile de vârstă reproductivă, care au între 20 și 40 de ani. În acest sens, unele dintre simptomele comune ale chisturilor dermoide ovariene sunt următoarele:
- Constipație
- Dureri pelvine
- Greață și vărsături
- Distensie abdominală
- Dificultate la urinare
- Durere în abdomenul inferior
- Durere în timpul actului sexual
- Creșterea sau scăderea apetitului
- Masă palpabilă în abdomenul inferior
Simptome rare
În general, chisturile dermoide ovariene sunt mici, măsurând între 1 și 10 centimetri. Cu toate acestea, există tumori mai mari care pot ajunge la peste 15 centimetri.
Chisturile mari provoacă adesea simptome neobișnuite:
- Febră
- Sângerare vaginală
- Dureri abdominale severe
- Pierdere în greutate neintenționată
Care este cauza chisturilor dermoide ovariene?
Teratoamele chistice mature se dezvoltă în timpul vieții intrauterine, înainte de naștere. În acest moment, are loc creșterea anormală a celulelor germinale, care dau naștere pielii, părului, dinților și căilor nervoase.
Se creează o masă eterogenă de țesuturi care se încapsulează și se acumulează în interiorul ovarelor. Uneori, în interiorul chistului se dezvoltă și glande, care favorizează producția de sebum și creșterea progresivă a tumorii.
De ce chisturile dermoide au fire de păr și dinți?
Celulele germinale sunt unitățile primordiale din care sunt formate toate organele și țesuturile umane. În timpul creșterii fătului, acestea se diferențiază în trei straturi:
- Ectoderm: strat superior care dă naștere pielii, părului, dinților și glandelor
- Mezoderm: strat mijlociu care devine țesut muscular și conjunctiv
- Endoderm: strat inferior care dă naștere intestinelor, vezicii urinare și organelor
Atunci când celulele germinale cresc atipic, ele favorizează formarea țesutului matur care se aglomerează și dă naștere chistului dermoid. În mod similar, aceste tumori pot conține țesut din oricare dintre celelalte straturi germinale.
Complicații
Chisturile dermoide ovariene mai mari au un prognostic mai scăzut și sunt asociate cu un risc mai mare de complicații. Torsiunea ovariană și ruptura chistului sunt cele mai frecvente complicații.
În cazuri rare, există riscul ca chisturile să devină maligne.
Torsiunea ovariană
Această complicație apare atunci când ovarul se rotește pe propria axă, precum și în jurul ligamentelor și țesuturilor care îl țin pe poziție. În acest fel, are loc o compresie a vaselor de sânge care hrănesc ovarul și o parte a trompei uterine.
Cele mai frecvente simptome sunt colicile, crampele intermitente în abdomenul inferior, greața și vărsăturile. Torsiunea ovariană este o urgență medicală care necesită intervenție chirurgicală.
Înlăturarea chisturilor dermoide ovariene reduce riscul de torsiune.
Ruptura chistului ovarian
Ruptura spontană a chisturilor dermoide ovariene este o problemă rară care apare la 2% dintre persoanele afectate, conform studiilor. Această complicație este mai frecventă la femeile de vârstă reproductivă sau în timpul sarcinii.
Scurgerea conținutului chistului crește probabilitatea de peritonită, ceea ce agravează prognosticul. Este o urgență medicală care prezintă următoarele simptome:
- Tahicardie
- Amețeli și oboseală
- Hipotensiunea arterială
- Pierderea conștienței
- Sângerare vaginală abundentă
- Durere severă în abdomenul inferior
Descoperiți: Sfecla roșie și melasa: un remediu pentru chisturile ovariene
Cancerul ovarian
Chisturile dermoide ovariene au un risc scăzut de malignitate: în jur de 1-2%, potrivit cercetărilor. Probabilitatea de a dezvolta cancer ovarian crește odată cu vârsta, fiind mai frecvent la femeile aflate în postmenopauză.
Aceste chisturi se pot transforma în diferite tipuri de cancer ovarian, cel mai frecvent fiind carcinomul cu celule scuamoase. Alte forme includ adenocarcinomul, melanomul malign și carcinomul cu celule tranziționale.
Simptomele asociate sunt:
- Durere abdominală
- Pierdere în greutate neintenționată
- Senzație de umflare a abdomenului
- Masă palpabilă în abdomenul inferior
Cum sunt diagnosticate chisturile dermoide ovariene?
Chisturile dermoide ovariene sunt o descoperire incidentală în timpul unui studiu imagistic de rutină. Ecografia abdominală și ultrasunetele transvaginale sunt testele care sunt asociate cu o rată mai mare de identificare a acestor tumori.
Rezonanța magnetică nucleară este o altă metodă care poate fi utilă pentru detectarea acestui tip de teratom. Datele sunt completate de examene fizice.
Ce tratament se folosește pentru chisturile dermoide ovariene?
Planul de tratament pentru teratoamele ovariene mature are ca scop eliminarea tumorii și evitarea problemelor pe termen lung. În anumite cazuri, poate fi necesară îndepărtarea întregului ovar afectat. Terapia depinde de dimensiunea chistului, de starea generală a pacientei și de planurile de reproducere.
Procedurile uzuale includ cistectomia ovariană, pentru a îndepărta doar chistul și ooforectomia, pentru a îndepărta întregul ovar. Intervențiile sunt efectuate prin laparoscopie sau chirurgie minim invazivă.
Cu toate acestea, nu toate chisturile dermoide ovariene necesită îndepărtare imediată. Criteriile medicale care determină necesitatea intervenției chirurgicale includ creșterea rapidă a leziunii, tumorile mari, prezența simptomelor și riscul de malignitate.
Descoperiți: Ce este insuficiența ovariană primară?
Când să solicitați asistență medicală?
Examinările de rutină sunt cruciale pentru depistarea precoce a chisturilor dermoide ovariene. Mergeți imediat la medic dacă aveți următoarele simptome:
- Durere intensă și crampe în abdomen
- Greață și vărsături persistente
- Amețeli și senzație de leșin
- Sângerare vaginală
- Febră
Abordarea timpurie îmbunătățește calitatea vieții
Diagnosticul și managementul în timp util al chisturilor dermoide ovariene înseamnă un prognostic mai bun la femeile afectate. În general, îndepărtarea chirurgicală oferă o vindecare definitivă. Riscul de recidivă nu depășește 3%. Nu uitați să mergeți la consultații regulate și să consultați un specialist în cazul oricăror simptome ciudate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Castaño E, Escribajo J, Martínez B, Castaño Á, et al. Tratamiento quirúrgico de los quistes dermoides de ovario: laparoscopia frente a laparotomía. Procesos de Obstetricia y Ginecología. 2005; 49(9): 479-484.
- Rodríguez A, Aguiler M, Paz M, Fernández J, et al. Tratamiento laparoscópico del quiste dermoide de ovario. Factores asociados a la rotura intraoperatoria, trascendencia clínica y resultados. Procesos de Obstetricia y Ginecología. 2011; 54(7): 358-362.
- Nikam Y, Kapurubandara S. Spontaneously Ruptured Dermoid Cysts and Their Potential Complications: A Review of the Literature with a Case Report. Case Reports in Obstetrics and Gynecology. 2020; 1(10): 1-9
- Goudeli C, Varytimiadi A, Koufopoulos N, Syrios J, et al. An ovarian mature cystic teratoma evolving in squamous cell carcinoma: A case report and review of the literature.2016.
- Rebolledo-P Vilma E, Barrios Betsathe, Isler Luisana, Barillas Ines. Malignización de teratoma maduro de ovario. Rev Obstet Ginecol Venez [Internet]. 2012 Sep [citado 2022 Nov 02] ; 72( 3 ): 177-181.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.